Stedendriehoek

Verbale strijd om nationale titel

DEVENTER – De 32 beste scholen van Nederland hebben zich geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren, waaronder het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer. Zaterdag 21 januari gaan bij de Universiteit Utrecht de scholieren verbaal de strijd aan om de nationale titel te bemachtigen.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21e eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”, aldus voorzitter Roderik van Grieken.
Op zaterdag 21 januari biedt Universiteit Utrecht het podium aan 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. In totaal 124 scholen hebben deelgenomen aan drie voorrondes, die plaatsvonden op de gastlocatie en tevens de school van de titelverdediger, het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De voorrondes hebben 32 finalisten opgeleverd, die gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands kampioen te veroveren.
Doel van het Nederlands Debat Instituut is het bevorderen van retorica- en debatonderwijs binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. Dit in de overtuiging dat het oefenen in debatteren een unieke en essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen. Projectleider Sanne Scholing licht toe: “Wij ontwikkelen al negentien jaar speelse debatactiviteiten voor kinderen en jongeren die ervoor zorgen dat ze nieuwsgierig blijven, overtuigender leren spreken en zorgvuldiger leren luisteren.”
Als partner van het NK Debatteren voor Scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school extra activiteiten ontwikkelen en zo bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben twintig honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan. De scholieren bereiden de stellingen van tevoren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke twee improvisatiestellingen.
De scholieren gaan over de volgende voorbereide stellingen het debat aan: ontwikkelingshulp moet alleen aan lokale bedrijven worden verstrekt; de publieke omroep moet minstens twee uur per week zendtijd bieden aan extreme standpunten; mensen die door automatisering hun baan verliezen, hebben recht op een basisinkomen. De opening van het NK Debatteren voor Scholieren vindt om 10.00 uur plaats in de Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8/Leuvenlaan 19. Het finaleprogramma start om 17.00 uur. Iedereen is vrij om de titelstrijd bij te wonen.