Stedendriehoek

Veertig dagen zonder alcohol

DEVENTER – Linda Bentvelzen werkt als jeugdbehandelaar bij Tactus Verslavingszorg en als gespecialiseerd gezinscoach bij de gemeente Deventer. In het dagelijks leven komt zij geregeld in aanraking met alcoholverslaafden, maar dat is niet de reden dat ze meedoet met de landelijke ‘ik pas’-actie. Linda kiest ervoor om veertig dagen geen alcohol te drinken, om zich bewuster te worden van haar eigen drinkgedrag. “Ik ben er achter gekomen dat ik toch meer drink dan ik dacht.”

Als jeugdbehandelaar bij Tactus Verslavingszorg voert Linda individuele gesprekken met jongeren tot en met drieëntwintig jaar en geeft zij opvoedondersteuning voor ouders. Door een transitie van jeugdzorg naar de gemeente, werkt zij ook in naam van de gemeente Deventer als gespecialiseerd gezinscoach. Linda krijgt voornamelijk met twee groepen te maken: ouders die de grip op hun tiener dreigen te verliezen en jonge kinderen van verslaafde ouders.

Bewustwording
Linda doet niet mee aan de actie vanwege haar werk. Ze wilde zelf bewuster worden van haar drinkgedrag. “Ik ben er achter gekomen dat ik meer dronk dan ik had gedacht.” Vooral in de eerste week werd ze er erg bewust van. “Het wordt steeds makkelijker om ‘nee’ te zeggen.” Linda vond twee dingen lastig. “Ten eerste mijn sociale omgeving. In het begin moet je steeds uitleggen dat je meedoet. Ik heb verschillende keren de vraag gekregen: ‘ben je zwanger?’. Zodra je het verteld hebt, merk ik wel dat veel mensen geïnteresseerd zijn.” Daarnaast vindt Linda de alternatieven lastig. “Wat drink je dan? Ik ben niet zo van het fris. Als ik lekker uit eten ga, neem ik meestal een rood of wit wijntje. Nu is het zo van: doe maar een glaasje fris”, lacht ze.

Verandering
De eerste week was Linda erg moe, maar daarna ging zij beter slapen. “Ik slaap dieper en word uitgeruster wakker. Vaak sta je er niet bij stil wat voor een invloed alcohol heeft op je slapen. Maar nu, vier weekenden verder, kost niet drinken mij geen moeite meer.” Als moeder van een vijfjarige dochter is het fijn om meer energie te hebben. Linda onderneemt meer. “In mijn sociale omgeving is er altijd wel iemand die zegt: ‘laten we een drankje doen’. Toch bijzonder dat ‘een drankje doen’ een activiteit is. Maar nu bedenk ik eerder andere activiteiten. Ik heb vanaf het begin tegen mezelf gezegd: ik ga mij geen situatie onthouden omdat ik niet drink. Ik ga gewoon naar de kroeg of naar een feestje.”
Voor Linda eindigt de actie op 9 april. Haar doel is om na de veertig dagen niet terug te vallen in haar oude patroon. “Ik zoek een middenweg. Ik ben er achter gekomen dat ik toch wat vaker dronk dan ik dacht.” Volgend jaar zal ze weer een periode niet drinken. “Maar of dat weer in maart is, dat weet ik niet.”