Stedendriehoek

Veel belangstelling voor ‘energieke’ bijeenkomsten

DEVENTER – Het Duurzaamheidscentrum houdt elke maand een informatieavond over energiebesparing. Allerlei maatregelen komen aan bod: van eenvoudig en gratis tot forse aanpassingen van het huis. De meest recente avond in het Duurzaamheidscentrum van Deventer was volgeboekt, want er is veel belangstelling vanwege de fors gestegen energieprijzen.

“Een leuke, leerzame avond”, aldus Antoinette, die samen met haar partner Peter eens meedeed. “Sommige dingen hadden we al wel eens gehoord, en we hebben de belangrijkste aanpassingen aan ons huis al gedaan. Maar als je begint met verduurzamen krijg je een overdosis aan informatie over je heen. Dan is het goed om alles weer op een rijtje te krijgen.”

Maatregelen

Energiecoach Peter vertelde honderduit over allerlei maatregelen die je kunt nemen om je energieverbruik te verminderen. Voorbeelden van tips die niets of weinig kosten en meteen energie besparen, zoals: begin met het bijhouden van je energieverbruik, bijvoorbeeld via de app van enelogic.com. Dat geeft je veel inzicht. Maak één keer per jaar de achterkant van je koelkast schoon. Daar verzamelt zich heel veel stof, waardoor de koelkast meer energie verbruikt. Sluit gordijnen. Hang ze niet voor de verwarming. Breng reflecterende radiatorfolie aan achter radiatoren. Zet je HR-ketel op 60 graden. Zet je Cooker uit als je op vakantie gaat.

Allengs kwamen ook ingewikkelder maatregelen aan bod, ook naar aanleiding van vragen van de deelnemers die enthousiast meededen. Is een hybride CV-ketel nou een goed idee? Moet ik kiezen voor monumentenglas, voor HR++ glas of voor vacuümglas? Bij meerdere deelnemers gingen de wenkbrauwen omhoog bij het idee van plafondverwarming. Plafondverwarming? Dat klinkt toch niet logisch als warmte omhoog gaat?

Terugverdienen en comfort

Een vraag die regelmatig terugkwam: verdien ik zo’n investering nou terug? Heel vaak wel, zo bleek. En met de hoge energieprijzen, wordt de terugverdientijd alleen nog maar korter. Maar, zo benadrukte Peter regelmatig, kijk niet alleen naar terugverdienen. In veel gevallen win je veel aan comfort: als er geen tocht is, als er geen kou van de ramen komt, als je geen koude voeten hebt. En koude, vochtige, beschimmelde muren zijn ook geen pretje. “Onze eerste drijfveer om ons huis te verduurzamen is toch wel het milieu, de klimaatverandering. Dat wordt toch wel steeds nijpender”, vertellen Antoinette en Peter. “Maar de laatste maanden weegt toch ook de hoge energierekening steeds meer mee!”

Na de presentatie volgde nog een rondje door het duurzaamheidscentrum en vooral bij de panelen over isolatie, verwarming en elektrische boilers ging de discussie nog levendig door. “Onze volgende stap? Dat wordt vloerisolatie”, aldus Antoinette en Peter. “En het regenwater afkoppelen!”

Elke laatste woensdag van de maand is er een informatieavond. Bij één van de volgende informatieavonden aanwezig zijn? Meld je daarvoor aan op de website dcdeventer.nl.