Stedendriehoek

Van Staa wil plezier terugbrengen in de Adelaarshorst

DEVENTER – De weergoden staken er een stokje voor op het moment dat er als afsluiting van een roerige week gevoetbald moest worden. De terugkeer van Jan van Staa op de trainersbank bij Go Ahead Eagles sneeuwde zodoende letterlijk en figuurlijk onder. Met dinsdag 12 december als nieuw gevonden speeldatum was het uitstel slechts voor korte duur. Van afstel is geen sprake. Met vier dagen vertraging moeten oude bekenden na het ontslag van Leon Vlemmings voor nieuw elan zorgen in de Adelaarshorst.

Datgene waar het uiteindelijk allemaal om gaat, daar kwam het vrijdagavond dus niet van. Een half uur voor de geplande aanvangstijd ging de grasmat aan de Vetkampstraat schuil onder een dikke sneeuwlaag. De gestaag neerdwarrelende vlokken hadden het veld in nauwelijks drie kwartier tijd onbespeelbaar gemaakt. Er restte scheidsrechter Ruperti niets anders dan het duel tegen jong PSV af te gelasten. De spelers, die al aan hun warming-up begonnen waren, en het ondanks de erbarmelijke weersomstandigheden toch ook weer talrijk opgekomen publiek konden zodoende onverrichter zake huiswaarts keren.

 

De afgelasting liet de nieuwsgierige achterban derhalve nog even in het ongewisse over wat de wisseling van de wacht in de technische staf van Go Ahead Eagles teweeg heeft gebracht. Jan van Staa neemt tot het einde van het seizoen de taken van hoofdtrainer waar. Behalve Michel Boerebach staat ook Kick Maatman de 62-jarige herintreder bij als assistent. Clubiconen Paul Bosvelt (technisch adviseur) en Alfred Knippenberg (teammanager) werden door de clubleiding eveneens bereid gevonden een rol te vervullen bij het oplossen van de huidige sportieve crisis bij de club.

 

“Ik streef ernaar om met Go Ahead Eagles aanvallend en agressief te voetballen. Zo speelde ik zelf al in mijn tijd als voetballer en die manier van spelen past ook bij deze club en haar achterban. Wij zijn de artiesten die het publiek moeten vermaken. Onze manier van spelen moet overslaan op de supporters en dat begint met de passie om te willen voetballen. Natuurlijk heb je altijd met een tegenstander te maken en begin je aan de wedstrijd met een bepaald strijdplan. Maar de passie en het voetbalplezier dat we met Go Ahead Eagles uitstralen, staat voor mij voorop”, gaf de stuurman, die tussen 1997 en 2002 al eerder het roer in de Adelaarshorst in handen had, in zijn voorwoord in het programmaboekje zijn intenties weer.

 

De nieuwe oude Eagles-trainer zweert bij een 4-3-3 systeem, met een ouderwetse bezetting van de flanken. Van Staa wilde vrijdagavond starten met Sonny Stevens op de goal, het viertal Dennis Hettinga, Xandro Schenk, Rick Ketting en Orhan Dzepar achterin, Joey Suk, Brem Soumaoro en Sjoerd Overgoor op het middenveld, Stefano Beltrame, Sam Hendriks en Pieter Langedijk voorin. Dezelfde poppetjes, een duidelijke speelwijze. Of hij dezelfde ‘artiesten’ als waarmee de optredens onder Vlemmings niet uit de verf kwamen beter kan laten renderen, mag Van Staa met zijn staf de komende maanden gaan bewijzen.

 

Laatste uitwedstrijd 2017 in Eindhoven


DEVENTER – Twee weken na het debacle in Den Bosch moet Go Ahead Eagles opnieuw op bezoek in Noord-Brabant. Bij FC Eindhoven wacht vrijdagavond de laatste uitwedstrijd van 2017.

Aan de Aalsterweg boekten de Deventenaren de afgelopen jaren wisselende resultaten. De tot dusver laatstgespeelde ontmoeting in het Jan Louwers stadion vond plaats in het seizoen 2015-2016. Op 8 april 2016 eindigde het zoals het begon: 0-0. Van de huidige Eagles-selectie hadden Joey Groenbast, Xandro Schenk en Leon de Kogel destijds al een basisplaats. Orhan Dezepar (zie foto) viel een kwartier voor tijd in voor Elvio van Overbeek.

In het huidige seizoen stellen de Eindhovenaren tot nog toe ietwat teleur. Na vijftien wedstrijden staat de ploeg van trainer Wilfred van Leeuwen op een twaalfde plaats met 22 punten, één plaats hoger en met drie punten meer dan Go Ahead Eagles.

De derby bij Helmond Sport haalde afgelopen vrijdag het einde niet. Vanwege de hevige sneeuwval moest de strijd na 25 minuten worden gestaakt. Op maandag 18 december zal de nog resterende tijd worden uitgespeeld.

FC Eindhoven heeft wel de topscorer van de Jupiler League in de gelederen. Mats Lieder verdrong Sam Hendriks onlangs van de eerste plek. De FC Eindhoven-spits nam in totaal vijftien van de 24 gescoorde Eindhovense goals voor zijn rekening.