Stedendriehoek

Van koffieleuten naar oesterzwammen

DEVENTER – In de grote witte container op het terrein bij Cambio, onderdeel van Circulus-Berkel, gebeurt het: hier worden grote, duurzame, fluweelzachte oesterzwammen gekweekt. Ze groeien uit grote zakken koffiedik, die hangen aan een flink aantal rekken. Terwijl de ene zak het beginstadium laat zien, dat wil zeggen kleine zwamkopjes die door het plastic heen spieken, hangen er ook zakken met volledig volgroeide zwammen. Een mistmachine die elke twee uur wordt aangezet, zorgt voor het juiste klimaat in de ruimte. Michel Brans laat zien hoe de grote zwammen makkelijk kunnen worden geplukt. Na het wegen wordt de zwam zorgvuldig bewaard. “Deze kunnen naar de klant.”

Koffieleuten verbindt mensen, zwammen staat voor kletsen;  de twee producten passen perfect bij elkaar. Michel is altijd in de weer met de ontwikkeling van nieuwe producten.  Na een carrière in de commercie ging het roer om. “Ik heb na mijn laatste baan lang de tijd genomen om te bedenken wat ik wilde doen. Van netwerken tot het van boten afhalen van vluchtelingen in Griekenland; overal haalde ik inspiratie vandaan. Drie pijlers voor mijn bedrijf zijn: duurzaamheid, sociaal en lokaal ondernemen. Daarbij wilde ik iets maken. Marcel Ellen van de Techniekfabriek van Cambio kwam met het idee van de oesterzwammen. We werken samen in de koffiewerkplaats met als doel koffiedik grondstof te laten zijn voor meerdere producten. Naast het ontwikkelen van laagdrempelige werksoorten voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, is de techniekfabriek van Cambio gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige producten van herbruikbare grondstoffen. Afval bestaat niet. Ik geloof dat het mogelijk is om mooie producten te maken zonder dat je daarvoor mens of milieu uitbuit. Samenwerken, daar gaat het om. Wij, de mensen van Cambio en ik, kweken hier de mooie duurzame zwammen op basis van het afvalproduct  koffiedik.” Brans Oesterzwamkwekerij biedt werkervaringsplekken. De oesterzwammen worden geleverd aan lokale restaurants en particulieren. “Tevens worden in de keuken van Cambio veganistische bitterballen met oesterzwammen gemaakt en ik ben bezig met de ontwikkeling van meer producten.”

 

Het nieuwe werken

De boodschap van Michel gaat verder dan het kweken van paddenstoelen. “Dit is de nieuwe economie, de nieuwe manier van werken.  Producten laten circuleren; afvalstromen bestaan niet in ons ecosysteem. Elke stof is voeding voor een andere stof. Daar maken wij dankbaar gebruik van.” Bij Michel blijft het niet bij praten en denken, maar vooral doen. Op de vraag wat er gebeurt met het afval dat overblijft na het kweken van de oesterzwammen, somt hij wat voorbeelden op. “Dit zien we als grondstof voor het ontwikkelen van bouwmateriaal en designproducten.”

 

Michel wil bedrijven inspireren. “Onze samenleving gaat steeds meer toe naar een circulaire economie. Door middel van lezingen en workshops wil ik bedrijven laten zien hoe zij zelf hun ‘afvalstroom’ kunnen omzetten in nieuwe producten. Ook geef ik rondleidingen en workshops, alles om te inspireren. Alles voor het nieuwe werken!”

 

Informatie: www.oesterzwamkwekerij.nl