Stedendriehoek

Twintig fietsen voor taalles

DEVENTER – Als statushouder kun je je talenten makkelijker inzetten wanneer je Nederlands spreekt. Vanuit deze gedachte zijn er op de Matz Social Academy gratis taallessen voor de veertig statushouders in het Postillion hotel Deventer. Maar hoe kom je dan op taalles? Zoals bijna heel Nederland naar school gaat: op de fiets. Circulus Fietsenwerkplaats stelde twintig fietsen beschikbaar.

In het Postillion hotel in Deventer wonen tijdelijk veertig statushouders. Om deze mensen vooruit te helpen, is er een gratis taaltraject opgezet. Daarbij krijgen ze twintig fietsen in bruikleen voor het woon-schoolverkeer. Wie een fiets nodig heeft om bij de taallessen te komen, kan er een gebruiken. Daarna wordt de fiets teruggezet voor de volgende leerling.

Het taaltraject wordt kosteloos aangeboden door Matz Social Academy, in samenwerking met het COA. Tijdens de taallessen wordt er ook gekeken wat de kwaliteiten van de statushouders zijn, en hoe deze tot hun recht kunnen komen. Waar mogelijk volgt er dan een aansluitend traject met werk-op-maat. Zo kunnen de mensen sneller integreren en meedoen met de maatschappij.

De fietsen worden gratis aangeboden door Circulus en komen uit de Circulus Fietsenwerkplaats. Hier worden fietsen aangeboden die gedumpt of vergeten ‘van de straat’ zijn gehaald. De fietsen zijn opgeknapt en op veiligheid gecontroleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Talent sneller inzetten

Martin Kniest van Matz Social Academy kreeg de vraag vanuit het COA, bedacht het plan en zocht Circulus erbij. “De wachtrij op taalscholen is vaak lang, en dit is een oplossing. Het is ook geen vervanging van de inburgering, maar wel een aanvulling. En het zorgt ervoor dat deze mensen hun talenten sneller kunnen inzetten.”

Bart van den Berg, manager afdeling sociaal bij Circulus, hoefde er ook niet lang over na te denken. “Een fiets kan voor deze mensen het verschil maken tussen makkelijk meedoen of niet. Dit zijn fietsen die een tweede kans krijgen. Ze zijn gemaakt in een van onze werkplaatsen. En ze krijgen een belangrijke sociale rol. Dan is voor ons de cirkel rond.”

Foto:

De fietsen worden afgeleverd.