Stedendriehoek

Tourist in the Jungle

DEVENTER – Kateřina Gabriel Konarovská maakt weelderige schilderijen, wandkleden en muziek. In de tentoonstelling bij Kunstenlab, Havenplein 20, laat ze werken zien waarin zij haar diepste leefwereld deelt. De elementen die ze hiervoor samenbrengt, komen uit haar dromen, verbeelding en visioenen. Iedereen is welkom om ze te bekijken, maar ook om zelf een pen, potlood of krijtje op te pakken en mee te doen.

De kunstenaar werd geboren in voormalig Tsjechoslowakije, het meest atheïstische land van Europa. Het grootste deel van de bevolking is niet religieus, maar er leeft wel een spiritueel geloof in iets groters. Ook Konarovská is ervan overtuigd dat we allemaal een bron van kracht in ons meedragen, en dat die gevoelig en zachtmoedig is.

In verbinding met verbeelding

Sinds de geboorte van haar zoon twee jaar geleden staat de kunstenaar nog meer in verbinding met haar verbeelding. In de tentoonstelling zie je schilderijen met flarden van dromen, nachtgedachten en verbeelding. Eén van de werken, Tourist in the Jungle, staat symbool voor hoe we soms heel naïef de wilde wereld van de natuur betreden. Maar ook voor hoe we de geestelijke wereld van het onbekende bewandelen. We zijn onze verbinding ermee verloren en komen er te weinig.

Konarovská hoopt dat haar tentoonstelling iets losmaakt bij de toeschouwer. Dat tijd met deze kunstwerken iets wezenlijks opent wat we vaak voor elkaar verborgen houden: een geestelijke wereld die rijker, zachtmoediger en krachtiger is dan we ons kunnen voorstellen.

‘behold in awe’

Ook te zien is de expositie ‘behold in awe’ van Elen Braga. Zij maakt wandkleden, video’s en sculpturen. Ze gaan vaak over geloof, veerkracht en toekomstdromen en daarvoor onderzoekt zij mythologische en religieuze verhalen. Ze kijkt naar hoe ze geworteld zijn in het verleden en doorwerken in deze tijd. Voor de tentoonstelling in Kunstenlab sprak Elen met mensen in Deventer over hun idee van de zondebok en het paradijs en hoe deze met elkaar verbonden zijn.

De exposities zijn tot en met zondag 10 maart te bezichtigen.