Stedendriehoek

Tijdelijke expositie verduurzaming van monumenten

DEVENTER – De hele maand oktober is in het Duurzaamheidscentrum een reizende tentoonstelling van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te zien, speciaal voor monumenteneigenaren. “Tijdens deze maand organiseren we, met ondersteuning van de gemeente, speciale activiteiten, zoals spreekuren en lezingen. Als je aanmeldt voor de nieuwsbrief, houden we je op de hoogte van deze en andere duurzame activiteiten”, aldus Bert Theelen. De expositie in het Duurzaamheidscentrum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

“Het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd wordt. De expositie biedt informatie over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat, zowel in tekst, beeld als video. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. De expositie helpt monumenteigenaren de mogelijkheden voor hun specifieke monument verder te onderzoeken. Deze informatie is ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben.”

Op donderdag 13 oktober wordt een lezing gegeven over het verduurzamen van monumenten. Theelen: “Deze informatie is interessant wanneer je eigenaar bent van een van de ruim 1500 rijks- en gemeentelijke monumenten in gemeente Deventer, dan wel van een oud of historisch pand zonder monumentale status. We nodigen iedereen van harte uit voor een voorlichtingsavond over de verduurzaming van monumenten in Deventer. Tom Temmink, adviseur erfgoed en bouwkundig ingenieur bij het Oversticht, legt uit wat daarbij komt kijken.”

De lezing vindt plaats in de Burgerzaal van het gemeentehuis, van 19.30 tot 21.30 uur, met inloop vanaf 19.15 uur. Reserveer een plek op de website van het duurzaamheidscentrum: www.dcdeventer.nl