Stedendriehoek

Thuis in de Zandweerd

door Lien Willems

Al 48 jaar woont Ria Kuijper in de Zandweerd. Terwijl gezinnen naar grotere huizen in Colmschate vertrokken, bleef zij waar ze was. Voor verhalenproject #DeventerVerhalen vertelt ze over haar buurt. 

Middenin de Perzikstraat woont Ria. In een huis in een blok van vier, al 48 jaar. In 1976 kwam ze met haar toenmalige man vanuit Utrecht naar Deventer. In Utrecht was niets te krijgen. “Net als nu”, zegt Ria. “Het huis stond te koop voor dertigduizend gulden, al een jaar. We zeiden: ‘Als dit het huis is, is het verkocht’. We hoefden het niet eens van binnen te zien.”

Toen ze in de Zandweerd kwam wonen, waren er nog veel winkels en bedrijven: een sigarenboer, Jonkhout kapper annex winkel in huishoudelijke artikelen, een Spar-kruidenier, Peters Tapijtenfabriek, schilderbedrijf Rensink, dierenwinkel Kunst, Senzora wasmiddelen, lompenboer Versteeg, de brandweergarage, en ga zo maar door.

“Het was toen veel meer een dorp. Ik ben geboren en opgegroeid in een dorp, misschien dat ik me daarom hier meteen thuis voelde. En dat geluid van die uitrukkende brandweerauto’s, de garage was hierachter, vond ik leuk.” De garage is nu een plein, het Brandweerplein. Met die naam won Ria een wedstrijd hierover.

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig zijn verschillende bewoners vertrokken, omdat ze meer ruimte wilden. “Ik had naar Colmschate gekund, daar werd gebouwd, maar dat is ver van het station en ver van de IJssel. Niet dus. Als ik toevallig mensen spreek die om de een of andere reden weg moesten uit de wijk, verzuchten die altijd: het was een gezellig buurtje.”

[kader]

Meer herinneringen van Ria lezen? Het volledige interview en vele andere Deventer Verhalen vind je op www.deventerverhalen.nl. #DeventerVerhalen is een initiatief van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Bibliotheek Deventer en andere gemeentelijke partners zoals Raster. 

Foto: Lieke Kooyman