Stedendriehoek

Terug naar jaren ’50 met paarden in de landbouw

BATHMEN – Zondag 13 augustus gaat Bathmen terug naar de jaren ’50, met paarden voor de ploeg en aardappels rapen voor één euro per zak. Die dag vindt de jaarlijkse demonstratiemiddag van Koetsenvereniging d’Olde Mӧlle weer plaats bij Tuller aan de Apenhuizenweg. Tussen 13.30 en 15.30 uur is daar te zien hoe tot ver in de jaren ’50 en ’60 in deze streek werd gewerkt met paarden in de landbouw.

Paarden voor de ploeg, de harkkeerder en de aardappelrooimachine, dat kan men onder andere zien tijdens deze middag bij Loonbedrijf Tuller. “Het is mooi om de nostalgie van vroeger weer eens van zo dichtbij te kunnen beleven. Vervoer van hooi op de boerenwagen, handmatig graan maaien met de zigt en machinaal dorsen en touw draaien: alle werkzaamheden gebeuren met behulp van authentieke oude werktuigen.”
De enthousiaste leden van d’Olde Mölle, ondersteund door paardenliefhebbers van buiten de vereniging, laten zien dat ze met hun paarden nog best uit de voeten kunnen met de oude landbouwtechnieken. Menig toeschouwer langs de kant denkt dan terug aan de tijden van zo’n vijftig jaar geleden, toen veel boeren in de regio nog paarden gebruikten bij het bewerken van het land. Dit jaar zijn er aardappels, ’jappels’ in streektaal, gepoot. Deze worden met paard en rooimachine uit de grond losgemaakt, waarna bezoekers ze zelf kunnen rapen en meenemen voor één euro per zak. Naast het bekijken van de demonstraties kunnen bezoekers gratis een ritje per koets in de nabije omgeving van het terrein maken. Ook is er een demonstratie van Kids & Pony Power. Deze organisatie specialiseert zich in het aanbieden van sociale vaardigheidstraining aan kinderen met behulp van pony’s.
Stichting de Oude Molen verkoopt koek, koffie en streekproducten. Verder worden er oude ambachten zoals mandenmaken gedemonstreerd. Ook is er een ijskraam met ambachtelijk boerenijs en een terras waar men wat kan drinken. De toegang is gratis, maar een vrijwillige gift in de boerenklomp bij de ingang wordt zeer op prijs gesteld. De demonstratiemiddag begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur. Het evenement vindt plaats op het terrein van loonbedrijf Tuller aan de Apenhuizerweg 3 te Bathmen. Als door slechte weersomstandigheden het evenement moet worden afgelast, kan men dit tijdig lezen op de website www.bathmen.nl. Toegang en parkeren is gratis.