Stedendriehoek

Terrassen tijdelijk uitgebreid in Deventer

Foto: wethouder Economie Thomas Walder

DEVENTER – Alle samenwerkende partijen hebben een model gevonden waarbij de markt en de horeca gelijktijdig op de Brink de ruimte hebben. De markt wordt opgesteld als een lang lint over de Brink, vanaf de Zandpoort tot aan de kop van de Brink. Terrassen kunnen tijdelijk met gemiddeld 30% uitbreiden. Gezondheid en veiligheid staan hierbij voorop.

Vanaf deze week mag de horeca weer open met inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel. De horeca liep de afgelopen maanden veel omzet mis. Veel ondernemers staan onder zware financiële druk om hun zaak te behouden. Horecaondernemers in Deventer willen grotere terrassen om toch een redelijke bezetting te kunnen hebben. Daarvoor is een tijdelijke vergunning nodig.

Wethouder Economie Thomas Walder: “Met een tijdelijke uitbreiding van de terrassen komen we ondernemers tegemoet in deze moeilijke tijden. Ook met grotere terrassen zal het voor de horeca niet makkelijk zijn, omdat er nog steeds minder mensen op het terras passen dan normaal. Maar we werken graag mee om binnen de coronaregels maximaal ondernemerschap mogelijk te maken.”

De grotere terrassen gaan niet samen met de reguliere indeling van de markt op vrijdag en zaterdag. Daarom gingen partijen op zoek naar een oplossing. Walder: “Er is gekeken naar verschillende opties om de markt veilig plaats te laten vinden op de Brink en de horeca meer ruimte te bieden. Horecaondernemers en de marktkooplieden gaven tijdens de gesprekken aan dat ze graag bij elkaar wilden blijven, omdat ze elkaar versterken. Ik ben blij dat we nu een manier gevonden hebben waarop dat veilig kan.”

De markt op de Brink krijgt een lintopstelling, waarbij de ruggen van de kramen tegen elkaar staan. Aan beide zijden van de Waag komen kramen die met de rug tegen de Waag staan. De markt loopt verder door dan normaal, namelijk tot aan de Zandpoort. In deze opstelling is er voldoende ruimte voor bezoekers om de markt en de terrassen te bezoeken, met 1,5 meter onderlinge afstand. De weg langs de Waag is tijdens marktdagen afgesloten voor autoverkeer. Voor bewoners van het Bergkwartier is een alternatieve route beschikbaar.

De openingstijden van de markt blijven gelijk. De komende weken zal er veel aandacht zijn voor het voorkomen van drukte in de binnenstad. Walder: “De afgelopen weken was het op zaterdag op de markt veel drukker dan op vrijdag. We zullen de komende tijd mensen op blijven roepen om drukte te vermijden, zodat de economie veilig en voorspoedig op kan starten. De uitbreiding van de terrassen en de aangepaste opstelling van de markt gelden tot 1 september. Een maand van tevoren is er een evaluatie en bekijken we of verlening van de maatregelen nodig is. De gemeenteraad zal betrokken zijn bij deze evaluatie.”