Stedendriehoek

Tentoonstellingen in een historische omgeving  

DEVENTER – De Bergkerk in Deventer maakt een start met een reeks tentoonstellingen van Nederlandse kunstenaars die een grote bekendheid genieten. De vraag aan hen is een selectie uit hun werk te tonen, op maat gemaakt voor deze historische omgeving. De reeks krijgt de titel Bergkerk Variaties. Eén keer per jaar vindt een nieuwe aflevering plaats.

De eerste exposant, van 29 september tot en met 19 november, is Guido Lippens. Hij werd geboren in Terneuzen in 1939 en volgde de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Zijn werk had vanaf het begin, eind jaren zestig, een sterk grafische inslag. Onder invloed van de tijdgeest koos hij ervoor minimalistische tekeningen en schilderingen te maken, regelmatige rasterstructuren in zwart, wit en tussentonen. Deze manier van werken liep uit in een serie grote werken waarin vierkante vlakken met witte gouache werden bestreken. De omkadering was streng, het gebaar juist heel vrij. Met zulke werken nam Lippens deel aan de vijfjaarlijkse Documenta in Kassel in 1982.

Juist in die periode maakte hij een omslag. Voortaan – en tot op de dag van vandaag – werkte hij voornamelijk op multiplex panelen die niet alleen beschilderd kunnen worden, maar ook verzaagd en gecombineerd met andere panelen tot een gelaagd kunstwerk. Hij laat een veel groter vormenscala toe. Veel van die vormen vindt hij in gebruiksvoorwerpen zoals zaagbladen, tekenmallen, boombladeren, kleerhangertjes en mattenkloppertjes. Zo ontstaan kleurrijke composities die nu eens aan Moorse tegeltableaus doen denken, dan weer aan kantwerk of een sterrenhemel.

De trefwoorden die zijn werk karakteriseren, zowel uit zijn vroegere als de latere periode, zijn nieuwsgierigheid, concentratie, precisie en variatie. Geometrische en aan de werkelijkheid ontleende vormen gaan een spel met elkaar aan waarbij de uitkomst ook voor de schilder zelf een voortdurende verrassing is. De orde en symmetrie worden bij nadere beschouwing ontregeld. Guido Lippens heeft een goed oog voor wat de wereld ons aan moois te bieden heeft, en voegt er zijn uitbundige vormenwereld aan toe.

Guido Lippens is niet vaak meer in tentoonstellingen te zien, maar hij schildert nog steeds met groot enthousiasme. Deze expositie in de Bergkerk, een keuze uit zijn schilderijen van de laatste jaren, maakt voor een groot publiek zichtbaar wat normaal gesproken alleen de enkeling te zien krijgt die de schilder in zijn mooie huis in Middelburg bezoekt.

Openingstijden van de expositie zijn: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.