Stedendriehoek

Tentoonstelling rond Deventer monnik verlengd

DEVENTER – Het is dit jaar 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis in Zwolle overleed en Museum Geert Groote Huis heeft in juli een expositie geopend waarin deze voormalig inwoner van Deventer geëerd wordt. Wegens groot succes wordt deze expositie verlengd tot vrijdag 31 december.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs een aantal thema’s die belangrijk waren in het leven van Thomas a Kempis, maar die ook nu nog tot onze verbeelding spreken. Zo wordt er een mooie en bijzondere boekenselectie getoond die meer laat zien van het gedachtegoed van Thomas a Kempis. Daarnaast geeft een viertal hedendaagse Deventer kunstenaars een inspirerende kijk op de invloed van Thomas a Kempis op onze tijd.

De Deventer kunstenaars hebben alle vier een thema gekozen dat goed past bij het gedachtegoed van Thomas a Kempis, maar dat ook in onze tijd een hele belangrijke rol speelt. Je kunt de volgende moderne kunstwerken komen bekijken: een foto van Astrid van Loo, een tape art-kunstwerk van Egbert.EGD, schilderijen van Fikret Devedzic en een lichtkunstproject door Teodora Ionescu.

Geestelijke begeleiding
Thomas a Kempis is geboren in het Duitse Kempen (bij Krefeld) en gestorven in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Hij studeerde van 1392 tot 1399 in Deventer op de Latijnse school die in de wijde omtrek goed stond aangeschreven, mede dankzij het werk van Geert Groote (1340-1384) en zijn Broeders van het Gemeene leven. Thomas woonde in die tijd in het rijke fraterhuis (aan het huidige Lamme van Dieseplein) van Florens Radewijns, leerling en opvolger van Geert Groote en medeoprichter van de hervormingsbeweging Moderne Devotie. Heer Florens was de mentor van Thomas en hield toezicht op zijn ontwikkeling binnen en buiten school. Na zijn schooltijd trad Thomas als augustijner monnik toe tot het klooster op de Agnietenberg te Zwolle, waar hij tot priester werd gewijd en speciaal werd belast met de geestelijke begeleiding van de novicen (nieuwe kloosterlingen). Hij schreef daar diverse manuscripten, waaronder het wereldberoemde boek ‘de Navolging van Christus’. Hij bleef altijd aanhanger van de spirituele beweging ‘Moderne Devotie’.

Imitatio Christi – Navolging van Christus
Niet alleen het beroemdste boek van Thomas, maar ook – na de Bijbel – wereldwijd het meest gedrukt en gelezen. Het heeft na zeshonderd jaar nog niets aan populariteit ingeboet. Geschreven in het Latijn en aanvankelijk met de hand overgeschreven is het al snel gedrukt en in vele talen vertaald. Tot in onze tijd verschijnen vertaalde en hertaalde versies. Er zijn inmiddels meer dan 6.000 edities verschenen in 90 talen. Zelfs in de Reformatie bleef het populair. Wel zonder het boek over de heilige communie en ontdaan van andere ‘paapse stoutigheden’

Over de totstandkoming van de expositie
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Bibliotheek Deventer en de Zwolse organisatie ANNO. Financiële steun kregen ze van Deventer Verhaal, Mondriaanfonds en Provincie Overijssel.

Toegang tot Museum Geert Groote Huis, inclusief de expositie, kost €7,50. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Kijk voor meer informatie over de expositie en de openingstijden op www.geertgrootehuis.nl