Stedendriehoek

Tent van het Oosten

DEVENTER – Nieuw in MIMIK is de wereldmuziekserie Tent van het Oosten. Een reeks voorstellingen over Arabische muziek en cultuur, samengesteld door de Syrische Zwollenaar Jawdat Shaabo. Op donderdag 18 januari komt het Tarab Choir naar MIMIK: een groot multinationaal koor onder leiding van de Syriër Majed Sarai Edin.

Het Tarab Choir telt 35 leden en zeven nationaliteiten (Syrië, Irak, Libanon, Egypte, Tunesië, Turkije en Nederland). Het koor brengt oude meesterwerken weer tot leven. Deze oude poëtische liederen worden Muwashshahāt genoemd, een Arabisch en Andalusisch muziekgenre.

Dirigent Majed Sarai Edin: “Tarab betekent vervoering: de staat waarin iemand kan raken die oude melodieën, poëzie en ritmes zingt, speelt of luistert. Deze muziek is voor mij heilig. Het is uniek erfgoed uit de Andalusische tijd en vormt een brug tussen de Arabische wereld en Europa. Het is belangrijk om dit erfgoed uit te dragen en door te geven aan volgende generaties. Daarom heb ik besloten mijn eigen koor hier te beginnen.”

Gratis kaarten en workshop

Door middel van Tent van het Oosten wil MIMIK zoveel mogelijk (land)grenzen vervagen en culturen vermengen. Om de drempel zo laag mogelijk te houden stelt MIMIK voor elk concert altijd een groot deel van de kaarten gratis beschikbaar aan nieuwkomers in de gemeente Deventer. Jawdat Shaabo geeft op de dag van de voorstelling een gratis workshop op het AZC in Schalkhaar. Hij leert deelnemers een lied uit de voorstelling van de avond. De workshop begint om 13.30 uur, vindt plaats op het AZC in Schalkhaar en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Het Tarab Choir treedt op donderdag 18 januari op in MIMIK. De voorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via mimik.nl.