Stedendriehoek

Streven naar één grote 6-minutenzone

DEVENTER – “In Nederland zijn twee oproepsystemen actief waar u de AED van u of uw bedrijf kunt aanmelden”, legt Geert Kollen van Stichting AED Deventer uit. “Deze systemen alarmeren burgerhulpverleners in geval van reanimatie en instrueren hen een AED op te halen die eveneens in het systeem geregistreerd staat.”

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door een elektrische schok te geven. “Als de AED van de persoon of het bedrijf in een van de twee oproepsystemen staat aangemeld, komen de burgerhulpverleners in geval van een reanimatie de AED ophalen. Zij kunnen met dit apparaat een paar straten verderop een leven redden. Nederland heeft inmiddels 170.000 oproepbare burgerhulpverleners, maar er zijn nog veel te weinig AED’s in de oproepsystemen aangemeld. Echt veel te weinig, terwijl er in de afgelopen jaren tienduizenden AEDs in Nederland verkocht zijn.”

Dit moet veranderen vindt Kollen. “Alleen dan wordt Nederland één grote 6-minutenzone. Wilt u meehelpen? Meld dan u of uw bedrijf aan bij de oproepsystemen HartVeiligWonen en HartslagNu. Hang hem bij voorkeur op in een speciale kast aan de buitenmuur zodat hij 24/7 toegankelijk is.” Ook worden alle mensen die in de zorg werken of een BHV- of Reanimatie-certificaat in bezit hebben gevraagd zich aan te melden.

“Wij van Stichting AED Deventer en omgeving leveren AED’s buitenkasten onderhoud en plaatsing van AED’s. Wij zijn een non-profit stichting en draaien op donaties sponsoring en schenkingen. Een donatie is altijd van harte welkom. Die kunt u storten op NL75INGB0007996320. Mail voor meer informatie naar info@stichtingaeddeventer.nl.”