Stedendriehoek

‘Stress heeft grote impact op kinderen’

DEVENTER – Op maandagmiddag 3 oktober om 15.15 uur start een club voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar die opgroeien in een gezin/omgeving met stress, spanning.

Ook in deze onzekere tijden kan de stress of spanning in een gezin of bij een kind toenemen.  Dit heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseert Impluz voor kinderen uit de gemeente Deventer de gratis kinderclub ‘Piep zei de muis’. De club komt bij elkaar in het wijkcentrum/speeltuin de Driehoek te Deventer. Hier leren de kinderen, samen met handpop Piep de muis, met lastige situaties en emoties om te gaan. “Het is mooi om te zien dat de kinderen al snel hun eigen verhaal over spannende en stressvolle situaties aan Piep toevertrouwen”, zegt preventiewerker Mirna Montanes van Impluz.

Spelenderwijs de thuissituatie een plekje geven
De club ‘Piep zei de muis’ wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Mirna Montanes is één van hen: “Piep zei de muis’ organiseren wij voor kinderen die in hun gezin/omgeving stressvolle dingen meemaken”, vertelt Mirna. “Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld ouders die veel ruziën, of een ouder die (psychisch) ziek is, een (heftige) scheiding of schulden. Maar ook een broer/zus die met gedrag veel aandacht opeist. Spelenderwijs leren wij de kinderen hun thuissituatie beter te begrijpen.”

Omgaan met lastige situaties
De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Naast dat kinderen leren omgaan met hun emoties, werken ze aan een positief zelfbeeld, ervaren kinderen het ook als een hele leuke club waar gespeeld en geknutseld wordt. Piep de muis speelt in de club een centrale rol. “De kinderen weten al snel wie Piep is en als ze binnenkomen zoeken ze hem direct op”, vertelt Mirna. “Met Piep maken de kinderen in veertien bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee. Soms heeft Piep dingen meegemaakt die spannend waren, of niet zo leuk. Piep was toen bang of een beetje verdrietig. Een andere keer is Piep boos. Gelukkig heeft Piep altijd wel een idee over hoe je met lastige situaties om kunt gaan. Dat helpt hem om zich prettiger te voelen.”

Ouderbijeenkomsten
Naast de kinderclub zijn er ook voor de ouders bijeenkomsten waar thema’s en vragen aan bod komen. “De ouders hebben de opgave om in een spanningsvolle situatie hun kinderen op te voeden. Dit vergt veel van hen”, legt Mirna uit. “Piep zei de muis kan hierbij ondersteunen. Ouders krijgen informatie over wat het voor het kind betekent, wat zij nodig hebben en wat de kinderen leren bij Piep. Maar ook voor ouders; goed voor jezelf zorgen, opvoedvaardigheden en ruimte om van gedachten te wisselen met andere ouders. Ik denk dat na meedoen met Piep zowel het kind als de ouder er sterker uitkomt.”

Meer informatie over ‘Piep zei de muis’ is te vinden op: www.impluz.nl. Informatie of aanmelden kan via telefoon 0570-604900 of e-mail info@impluz.nl