Stedendriehoek

Stadstroubadour trekt de wijk in

DEVENTER – Stadstroubadour Maarten van Veen speelt op woensdag 26 februari een nieuw lied over Bianca en Roland van Dalen, vrijwilligers bij het Huis van de Wijk. Van Veen zal het nummer uitvoeren na afloop van de wekelijkse gezamenlijke maaltijd in het buurtcentrum.

Het nieuwe stadslied gaat over twee vrijwilligers bij het Huis van de Wijk, het buurtcentrum van de Rivierenwijk. Van Veen heeft hiervoor Bianca en Roland van Dalen geïnterviewd. Zij zijn zelf op verschillende manieren actief voor hun buurt, maar hebben ook verteld over wat er allemaal komt kijken bij het reilen en zeilen van een buurthuis.

Daardoor is het lied niet alleen een ode aan Bianca en Roland, maar aan alle vrijwilligers die iets moois maken van de buurt waarin ze wonen. Het nummer wordt uitgevoerd na afloop van de wekelijkse gezamenlijke maaltijd in het Huis van de Wijk op Spuipad 1. Belangstellenden kunnen mee-eten tegen betaling van 4 euro. Zij moeten zich vooraf opgeven via e-mail info@huisvandewijk.com of telefoon 0570-594284. Alleen naar het lied komen luisteren kan ook, het wordt ten gehore gebracht om 18.45 uur.

Ode aan de inwoners
De stadstroubadour schrijft een serie liedjes over de levens en beroepen die Deventer typeren. Niet altijd de bekendste mensen maar juist de mensen die onder de radar veel belangrijk werk verrichten. Bijvoorbeeld medewerkers van kenmerkende bedrijven, maar ook vrijwilligers of welzijnswerkers. Hij gaat naar de mensen toe. Hij schrijft de songs naar aanleiding van een interview en voert ze uit op een plek die hoort bij het verhaal. Daarbij zijn ook collega’s, vrienden en stadsgenoten welkom. Van Veen: “Ik vind het een eer om als eerste troubadour van Deventer liedjes te mogen schrijven over mijn stadsgenoten en hun verhaal. Ik hoop dat de liedjes eraan bijdragen dat we wat meer oog krijgen voor elkaar en voor wat iedereen bijdraagt aan onze mooie stad.”

Televisieprogramma
Samen met Deventer radio en televisie wordt er een programma gemaakt rondom de muzikale stadsverhalen, zodat ze toegankelijk worden voor heel Deventer. De songs en interviews zijn terug te vinden via www.stadstroubadourdeventer.nl. De stadstroubadour is voor een periode van twee jaar aangesteld door de gemeente en schrijft in die tijd tien songs.

De Reisgenoot
Maarten van Veen, bekend onder de artiestennaam De Reisgenoot, is de eerste stadstroubadour van Deventer. Hij speelt gitaar en bezingt de wereld. De muziek van De Reisgenoot is poëtisch én begrijpelijk. In zijn eigen taal, het Nederlands, neemt hij je mee op reis naar de uithoeken van de wereld of de hoek van de straat. Maarten is betrokken bij zijn woonplaats Deventer en bij de cultuur in de stad. Zo richtte hij het Deventer Songwriters Gilde op, waarmee hij ervoor gezorgd heeft dat muzikanten in deze muzikale Hanzestad elkaar beter weten te vinden.

(Foto: Raymond van Olphen)