Stedendriehoek

Stadsbeiaardier speelt Internationale

DEVENTER – Op vrijdag 1 mei, de Dag van de Arbeid, zal de beiaardier van de Lebuïnus een uur lang socialistische liederen spelen, waaronder de Internationale. “Op die manier kan iedereen met ons deze belangrijke dag vieren”, vertelt Marry Dijkshoorn van de Deventer PvdA.

Deventer heeft een lange rode traditie, zegt Dijkshoorn: “Die vieren we ieder jaar trouw, maar dit jaar wegens de coronacrisis heel anders. Met onze partij hebben we gezocht naar alternatieven. De beiaard is er daar één van.”

Beiaardier Bauke Reitsma speelt van 12.30 tot 13.30 uur twee verschillende strijdliederen uit het rijke socialistische verleden van de stad, maar daar blijft het niet bij. Tijdens een Zoom-sessie met de PvdA-leden doet stadstroubadour Maarten van Veen een liveoptreden, waarmee hij kunstenaars en zzp’ers een hart onder de riem wil steken. Zij worden extreem hard geraakt. De PvdA zet alles op alles om ze in deze moeilijke tijden te helpen. Enkele leden laten in filmpjes, die tijdens de sessie vertoond worden, zien wat 1 mei voor hen betekent, en andere leden krijgen virtueel een speldje uitgereikt voor verdienste en langdurig lidmaatschap. De sessie wordt via Facebook met heel Deventer gedeeld.

Om 15.00 uur zal draaiorgel De Turk de traditie van een bezoek aan Humanitas op vrijdag 1 mei een feestelijk karakter geven. De rozen worden corona-proof uitgedeeld. Een compilatie van deze dag zal op video aan Humanitas aangeboden worden en via Humanitas-televisie uitgezonden worden.

“We laten hiermee zien dat ondanks corona de sociaaldemocratie in Deventer nog steeds springlevend is,” legt voorzitter Marien van Schijndel uit. “We staan in een lange traditie, die ons heeft geleerd dat wat er ook gebeurt, je altijd op zoek moet naar nieuwe kansen. Dat is de boodschap die we met deze toch wel heel erg bijzondere 1 mei-viering aan de stad mee willen geven.”