Sport

Zevenmaal is scheepsrecht voor Nick Hengelman

Op de laatste dag van de winterse transferperiode heeft Go Ahead Eagles doelman Nick Hengelman voor vijf maanden gecontracteerd. De 32-jarige goalie zal de concurrentiestrijd aangaan met Andries Noppert en Job Schuurman.

Een tevreden Nick Hengelman loopt door De Adelaarshorst en denkt terug aan de dag dat hij als keeper op het veld stond in het stadion. “Dat was in het seizoen 2012/2013, toen ik bij AGOVV speelde”, vertelt de doelman. Het was het seizoen waarin de club uit Apeldoorn uiteindelijk failliet verklaard zou worden, terwijl Go Ahead Eagles via de nacompetitie promoveerde.

“Als uitploeg merk je ook al wat voor beleving er in dit stadion zit; des te mooier dat ik nu bij de thuisploeg mag spelen. Dat heeft lang geduurd, overigens. Go Ahead Eagles en ik zijn eigenlijk een soort tortelduifjes die al jaren met elkaar aan het flirten zijn, zonder uiteindelijk tot een contract te komen, haha. Drie keer hebben ze mij benaderd, drie keer is het andersom geweest. Zevenmaal is scheepsrecht, zullen we maar zeggen! Daarnaast is het mooi dat ik weer met Kees van Wonderen zal samenwerken. In mijn tijd bij FC Twente had ik al een goed beeld van hem en ik ben niet verrast dat hij het goed doet hier.”

Nu alle formaliteiten erop zitten, wil Hengelman het liefst zo snel mogelijk beginnen. “Die keuringen, contractondertekeningen en fotomomenten horen er natuurlijk allemaal bij”, vervolgt hij. “Maar ik wil gewoon beginnen en niet op de volgende dag wachten. Dat geeft wel aan hoeveel zin ik heb in deze stap.”

Avontuurlijk
Het is wellicht een van de mooiste, maar niet de avontuurlijkste stap die Nick Hengelman ooit heeft gemaakt. “Tussen 2019 en 2020 heb ik een jaar bij Ajax Cape Town gespeeld, in Zuid-Afrika”, vertelt de keeper trots. “Dat was fán-tás-tisch. Kaapstad is een stad waar je ooit in je leven een keer moet zijn geweest. Het heeft alles: een heerlijk klimaat, een prachtige zee en een fijne lifestyle.” Maar het afgelopen half jaar was ook op zijn minst avontuurlijk te noemen. “Bij OFK Pirin Blagoëvgrad in Bulgarije heb ik eigenlijk een prima tijd gehad”, vertelt Hengelman. “Maar op de achtergrond was er een grote geldcrisis gaande. Op een gegeven moment moest elke speler één voor één in het bestuurskamertje komen: of we 70 procent van ons salaris wilden inleveren…”

Die financiële malaise maakte wél de weg vrij voor zijn overstap naar Deventer. “Ik weet dat ik niet gehaald ben als eerste keeper”, aldus de sluitpost. “Andries Noppert krijgt het vertrouwen van de trainer en daar heb ik uiteraard alle begrip voor. Aan mij de taak om het team zoveel mogelijk te helpen waar dat mogelijk is. Je moet als reservekeeper geen storende factor in de groep zijn en mensen die me kennen weten dat ik dat niet ben. Het gaat om het team. Maar het blijft topsport, hè? Daarin is geen enkele positie een zekerheid. Ik ga er gewoon een goede dosis concurrentiestrijd tegenaan gooien en zien waar het schip strandt. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in.”

Technisch manager Paul Bosvelt is ook blij met de nieuwe doelman. “Nick is een keeper die al lang meeloopt en ook gewend is om in de rol van derde keeper te starten. Door het wegvallen van Warner Hahn was een extra keeper wenselijk. Dat zowel Rein Baart als Kees van Wonderen met hem heeft gewerkt, is een positieve bijkomstigheid.”

(Fotografie: Erik Pasman)