Sport

‘Winnen belangrijker dan zelf scoren’

Met enige regelmaat plaatsen we op deze pagina een Eagles-portret: een persoonlijk interview met een selectiespeler waar we ingaan op de indrukken die de speler krijgt bij Go Ahead Eagles en het verhaal áchter de speler. Deze week: Finn Stokkers.

Gokken voor het doel: Ik ben een spits die vooral de diepte achter de laatste lijn probeert te bespelen. Daarvoor ben ik altijd aan het gokken voor de goal, bijvoorbeeld of iemand de bal nét verlengt en ik vervolgens op de juiste plaats sta. Of dat ik bij de tweede paal opduik om de bal binnen te lopen. Ja, een beetje zoals onlangs tegen AZ bij die voorzet van Bas Kuipers op slag van rust. Die kans had ik kunnen maken, maar helaas ging de bal er niet in.

Boven de streep: Hopelijk eindigen we dit seizoen hoog in het rechterrijtje, maar in ieder geval boven de streep, want handhaving is ons doel. Dus plek vijftien of hoger. Vorig jaar slaagde Go Ahead Eagles er bijna nog in om de play-offs voor Europees voetbal te halen, maar ook toen was handhaving het doel. Dat is voor dit seizoen niet veranderd. We moeten ook gewoon reëel zijn en beseffen dat we als club qua grootte niet vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld FC Groningen of sc Heerenveen. Wij zijn Go Ahead Eagles en moeten ons in eerste instantie gewoon richten op lijfsbehoud.

Sociale spits: Winnen is voor mij belangrijker dan zelf scoren. Bij Go Ahead Eagles is het doel om in de Eredivisie te blijven, dus als iemand in een betere scoringspositie staat dan ik, dan schroom ik niet om de bal opzij te leggen. Zelfs als we met zijn tweeën alleen op de keeper af zouden gaan, zou ik de bal alsnog afleggen op mijn teamgenoot, als er ook maar één procent meer kans zou zijn dat het een doelpunt wordt. Natuurlijk maak ik de doelpunten het liefst zelf en vind ik het leuk om te scoren, maar de punten zijn het belangrijkst.

Talentvolle spelersgroep: Onze spelersgroep bestaat uit talentvolle jongens. Als die zich dit seizoen volop gaan ontwikkelen, dan kunnen we een heel leuk seizoen tegemoet zien. Momenteel zijn we nog lang niet waar we willen zijn – daarvoor zijn we nog te kort bij elkaar – maar er zit heel veel potentie in deze groep. Als we ons individueel en als team kunnen ontwikkelen, dan verwacht ik dat we een goed seizoen gaan draaien. Dat geldt ook voor mezelf. Ik heb bij Go Ahead Eagles een contract voor drie jaar getekend en wil met de club drie jaar in de Eredivisie spelen. Daar gaan we alles aan doen om dat te realiseren.

Finns favorieten:

Twee of drie spitsen: Vanuit mijn jeugd ben ik altijd gewend geweest om met drie spitsen te spelen. Dat is een systeem waar ik een goed gevoel bij heb. Maar afgelopen seizoen heb ik bij RKC Waalwijk in een systeem met twee spitsen leren spelen en ook dat ging hartstikke goed. Eigenlijk heb ik geen voorkeur en verwacht ik bij Go Ahead Eagles met Isac Lidberg een goed koppel voorin te vormen.

Muziek: Vaak luister ik muziek uit de Top-40. Als ik thuis ben en lekker aan het relaxen ben, dan wil ik nog wel eens muziek uit de jaren 60 opzetten. Dat luistert lekker weg, zulke kwaliteitsmuziek hoor je tegenwoordig bijna niet meer.

Fenomeen: Vroeger keek ik altijd erg graag naar Fernando Torres. Dat vond ik een heel mooie spits om te zien voetballen door zijn diepgang, zijn acties en rustige manier van scoren. Ik kan me nog een doelpunt herinneren in de EK-finale, waarin hij doorloopt richting de doelman en vervolgens zijn voet onder de bal krijgt om de bal heel rustig over de keeper te chippen. Echt een fenomenale speler.