Sport

Wederom verlies met het kleinste verschil

Go Ahead Eagles heeft zichzelf zaterdagmiddag wederom geen dienst kunnen bewijzen. Een doelpunt van Sparta-spits Tobias Lauritsen bleek voor de bezoekers genoeg om de drie punten mee terug naar Rotterdam te nemen. Door de nederlaag blijft Go Ahead Eagles na vier gespeelde wedstrijden op nul punten steken.

De Adelaarshorst was zaterdagmiddag het decor voor de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. In Sparta Rotterdam, dat tot nog toe één punt bij elkaar wist te spelen, trof Go Ahead Eagles een doorgaans directe concurrent. Ten opzichte van een week eerder begonnen Bobby Adekanye en Justin Bakker in de basiself, wat ten koste ging van Evert Linthorst en de geblesseerde José Fontán.

Op een presenteerblaadje
Go Ahead Eagles begon vol energie aan de wedstrijd. Het was dan ook Bobby Adekanye die al na twee minuten het eerste gevaar wist te stichten. Doelman Nick Olij stond echter goed op te letten en wist de bal te keren. Het eerste kwartier van de wedstrijd speelde zich vooral af op de helft van Sparta, maar tot écht grote kansen leidde dit niet direct. Waar Sparta-spits Tobias Lauritsen in de 16e minuut nog vlak langs het doel van Jeffrey de Lange mikte, wist hij twee minuten later het doel wél te vinden. Een inzet van Joshua Kitolano werd nog ternauwernood van de lijn gehaald door Jay Idzes, waarna Tobias Lauritsen de bal op een presenteerblaadje kreeg: 0-1. In het restant van de eerste helft leek het échte vuur er wel een beetje vanaf bij beide ploegen. Mogelijkheden voor Younes Namli (ruim naast) en Isac Lidberg (redding Nick Olij) bleken allebei niet doeltreffend genoeg.

Peptalk
In de rust besloot trainer/coach René Hake om één wissel door te voeren: Oliver Edvardsen werd vervangen door de gepasseerde Evert Linthorst. De peptalk in de rust leek effect te hebben op Go Ahead Eagles. Gesteund door het publiek werd er direct met veel druk naar voren gevoetbald. Dit leidde dan ook gelijk tot drie grote kansen voor de thuisploeg. Isac Lidberg, Bobby Adekanye en Bas Kuipers wisten het doel echter alle drie niet te vinden. De 58e minuut bleek een doorslaggevend moment in de wedstrijd. Een opstootje aan de rand van het veld tussen Rashaan Fernandes en Sparta-verdediger Shurandy Sambo leidde tot een handgemeen tussen beide spelers. Rashaan Fernandes deelde een kopstoot uit, wat niet onopgemerkt bleef door de wedstrijdleiding: rode kaart.

Extra dreiging
Het resterende halfuur van de wedstrijd moest Go Ahead Eagles dus, net als tegen PSV, door met tien man. Aan het spelbeeld leek echter niet bijzonder veel te veranderen. De Go Ahead Eagles-aanhang liet echter wél fanatiek van zich horen. Gesteund door de ‘elfde man’ wist de ploeg van René Hake zich steeds meer in de wedstrijd te knokken. De ingevallen jongeling Jahnoah Markelo bleek voor een hoop extra dreiging te zorgen op de rechterflank. Zijn vele voorzetten waren echter niet secuur genoeg om Isac Lidberg in stelling te brengen. Waar de minuten steeds verder wegtikten in het nadeel van Go Ahead Eagles, kregen de bezoekers nog twee kansen via Tobias Lauritsen. Jeffrey de Lange wist beide pogingen echter uit zijn doel te houden. De tien overgebleven Eagles wisten verder geen vuist meer te kunnen maken, waardoor Sparta de drie punten bij kon schrijven toen scheidsrechter Jochem Kamphuis omstreeks 18.25 uur op zijn fluit blies voor het einde van de wedstrijd.

Wedstrijdstatistieken

Go Ahead Eagles-Sparta Rotterdam 0-1 (0-1).

19’ Tobias Lauritsen 0-1.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Toeschouwers: 9317.

Gele kaart: 88’ Joshua Gaston Kitolano (Sparta Rotterdam), 90+2’ Justin Bakker (Go Ahead Eagles).

Rode kaart: 57’ Rashaan Fernandes (Go Ahead Eagles).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Jamal Amofa (85’ Pim Saathof), Jay Idzes, Justin Bakker, Bas Kuipers; Enric Llansana, Philippe Rommens, Rashaan Fernandes, Bobby Adekanye (66’ Jahnoah Markelo); Oliver Edvardsen (46’ Evert Linthorst), Isac Lidberg.

Sparta Rotterdam: Nick Olij; Shurandy Sambo (78’ Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar, Micha Pinto; Joshua Gaston Kitolano, Jonathan de Guzman (78’ Jeremy van Mullem), Sven Mijnans (90+4’ Mario Engels); Younes Namli (78’ Arno Verschueren), Tobias Lauritsen, Vito van Crooij (68’ Jason Eyenga-Lokilo).

Fotografie: Erik Pasman