Sport

Vooralsnog meer woorden dan daden bij Go Ahead Eagles

DEVENTER – Dennis Bekking moest in aansluiting op de 1-3 zeperd tegen Cambuur tekst en uitleg geven aan woedende supporters. De technisch manager stond daarbij beter zijn mannetje dan de wankele Go Ahead Eagles-defensie in de voorgaande 90 minuten. Begrijpelijkerwijs stond niemand te juichen bij hoe de Deventenaren door dit verlies opnieuw een plekje daalden en inmiddels als zeventiende geklasseerd staan in de Jupiler League.

Bekking had gelijk bij zijn bewering dat Go Ahead Eagles meer kansen creëerde dan bij het 1-1 gelijkspel van zeven dagen eerder tegen Volendam. De pechfactor speelt ook zeer zeker mee. En tegen de constatering dat het tijd vergt voordat een uit veel nieuwe spelers bestaand team ingespeeld raakt, valt evenmin iets in te brengen. Tevens valt te prijzen hoe de technische leiding jonkies als Hettinga en Beukema de hand boven het hoofd houdt. Omschakelen van maandagse potjes om des keizers baard naar een competitie die duelkracht vereist, vraagt immers een grotere mate van concentratie. Wanneer het achterin bij het oeverloze heen en weer schuiven van de bal onverhoopt een keer fout gaat, loop je al gauw achter de feiten én de tegenstander aan. Cambuurs eerste treffer vormde daar een pijnlijk voorbeeld van.  

 

Bekkings heldere uitleg neemt niet weg dat Go Ahead Eagles tot dusverre meer uitblinkt in woorden dan in daden. Het beoogde opleiden en beter maken van spelers blijkt nog wel voor enige beterschap vatbaar. De professionaliseringsslag die de clubleiding na de degradatie uit de eredivisie wil inzetten, gaat allesbehalve hand in hand met de resultaten. Cijfers liegen niet. Afgaande op de kille cijfers gaat het zelfs van kwaad naar erger. Hoe mooi ambities ook voorgesteld en uitgelegd worden, uiteindelijk draait zelfs in de Jupiler League alles om het winnen van wedstrijden. Aan mooie praatjes hebben die zesduizend vaste klanten die veel geld neertellen voor een seizoenkaart, terecht geen boodschap.

 

Hoewel zowel Bekking als Vlemmings hardop beterschap verkondigt, duidt weinig in die richting. Spelers van wie verwacht mag worden dat ze het voortouw nemen, slagen er vooralsnog niet of nauwelijks in hun stempel op het spel te drukken. Zo hebben de supporters de ‘oude’ Sjoerd Overgoor nog niet gezien na zijn terugkeer uit Hongarije. Niet zo verwonderlijk, aangezien Overgoor bij zijn vorige club nauwelijks gespeeld heeft en hij drie weken na tegen NEC te zijn uitgevallen met een hamstringblessure, onmogelijk alweer honderd procent kan zijn. De flegmatieke Tim Hölscher houdt de aan hem toegedichte meerwaarde eveneens goed verborgen. Dat Vlemmings de wél behoorlijk spelende Stefano Beltrame voortijdig naar de kant haalde ten faveure van Brem Sumaoro, een ander lichtgewicht, stuitte evenzeer op het nodige onbegrip. Inclusief dat van de Italiaan zelf.

 

Goed beschouwd hangt momenteel alles af van de trefzekerheid van Sam Hendriks. Al gaat het wat ver om de slechte competitiestart enkel en alleen op te hangen aan de gemiste kansen van de Doetinchemmer. Uit bij MVV, thuis tegen NEC, in Helmond en tegen Volendam liet de clubtopscorer mogelijkheden onbenut die Go Ahead Eagles de zege hadden kunnen en misschien wel moeten opleveren. Feit blijft dat zowel Hendriks als de vrijdag opnieuw voortijdig uitgevallen Leon de Kogel veel te weinig bereikt wordt. Het koningsduo van Go Ahead Eagles kan het niet alleen.

 

Er wordt veel gezegd en geschreven over de spelsystemen. De uitvoer daarvan laat veel te wensen over, zo blijkt nu al na vijf speelronden. Een ‘Plan B’ lijkt bovendien niet voorhanden. Zoals het volgens een oude voetbalwijsheid betaamt, schijnt het dat winnende trainers altijd gelijk hebben. Afgaande op de tegenvallende resultaten uit de eerste vijf competitieduels mag inmiddels worden geconstateerd dat Leon Vlemmings het gelijk nog niet helemaal aan zijn zijde heeft.

 

Drukke week voor Eagles

DEVENTER – Go Ahead Eagles wacht een drukke week. Na de bekerwedstrijd bij tweededivisionist Barendrecht op dinsdag, moeten Vlemmings en de zijnen iets meer dan 72 uur later alweer aan de bak in Emmen. De huidige nummer zeventien van de Jupiler League keert daarmee terug op de plek waar twee jaar geleden naar werd uitgeweken voor de thuiswedstrijd in de voorronde van de Europa League tegen Ferencváros. 

Een volksverhuizing naar Drenthe zal het uitduel bij FC Emmen ditmaal niet tot gevolg hebben. Op die gedenkwaardige 2 juli 2015 zagen meer dan zevenduizend uitzinnige, in roodgeel gehulde, supporters Go Ahead Eagles in de JENS Vesting met 1-1 gelijkspelen tegen de Hongaarse kampioen. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

Het meest recente optreden van Go Ahead Eagles in hetzelfde stadion tegen FC Emmen roept slechtere herinneringen op. Het kan geen onverdeeld succes genoemd worden. Drieënhalve maand na het Europese optreden, op 16 oktober 2015, gingen de Deventenaren op dienstreis in de Jupiler League met maar liefst 4-1 onderuit. Tweevoudig doelpuntenmaker voor de Emmenaren op die troosteloze avond, was voormalig Eagles-spits Marnix Kolder. Kolders opvolger Leon de Kogel redde de twijfelachtige eer voor Go Ahead Eagles.