Sport

Vijf uur gamen brengt Deventer trio fraaie triomf

Foto: Henny Meyerink

Sinds dit seizoen nemen zestien clubs uit de Keuken Kampioen Divisie het tegen elkaar op in Rocket League, een online voetbalracegame. Owen Christiaans, Wesley van Wijk en Thomas Heuker vertegenwoordigden Go Ahead Eagles tijdens de eerste periode van de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie (KKDEPFC). Met succes, want de eerste periodetitel werd spectaculair in de wacht gesleept.

“We volgden in de KKDEPFC hetzelfde wedstrijdschema als de clubs in de Keuken Kampioen Divisie”, vertelt Wesley. “Dus als Go Ahead Eagles bijvoorbeeld tegen Excelsior moest spelen, dan was Excelsior ook online onze tegenstander. We speelden alle wedstrijden – mede door de coronamaatregelen – vanuit huis. Op donderdag schoven we snel ons avondeten naar binnen en kwamen we om 18.00 uur met z’n drieën online samen om te gamen.”

Hysterische commentatoren

Owen, Wesley en Thomas – in Rocket League bekend onder hun in-game namen Owen_0546, Wesley ^-^ en T1Shot38 – eindigden na acht competitierondes op de zesde plaats op de ranglijst. Daarmee bemachtigden ze het laatste plekje van de play-offs voor de eerste periodetitel. Al had ook ‘supersub’ Daniël – de tweelingbroer van Thomas die af en toe inviel voor Wesley – een belangrijke bijdrage geleverd aan het behalen van de play-offs. “Ik kan me nog herinneren dat we tegen SC Cambuur speelden en met nog één seconde op de klok op achterstand stonden”, blikt Thomas terug. “Ik was er helemaal klaar mee en deed mijn computer al uit. Vervolgens hoorde ik Daniël vanuit zijn kamer lachen. Toen ik hem later beneden tegenkwam, zei hij op zijn dooie gemak: ‘We hebben trouwens nog gescoord tegen Cambuur’. Wat er precies was gebeurd? In Rocket League duurt een wedstrijd vijf minuten. Maar een potje is niet afgelopen zolang de bal de grond nog niet heeft geraakt. Vanaf het moment dat ik mijn computer uit had gezet, was Daniël er alsnog in geslaagd om te scoren. De commentatoren gingen uit hun dak toen wij dat laatste doelpunt maakten.”

Grote publieke belangstelling

Meer dan duizend kijkers zagen op FOX Sports 9, YouTube en Twitch hoe Owen, Wesley en Thomas zich naar een plaats bij de Top-6 streden. “Hoewel dit pas het eerste seizoen is dat Rocket League door de Keuken Kampioen Divisie wordt georganiseerd, waren er constant rond de duizend kijkers”, weet Owen. “Voor Nederlandse begrippen is dat erg veel. Daarnaast lokt Rocket League meer kijkers dan alleen fans van de game. In de breaks tussen de wedstrijden keken we weleens naar de chat. Daarin stond dan bijvoorbeeld: ‘Ik heb geen idee wat hier gaande is, maar hup Go Ahead Eagles!’ Grappig om te zien hoeveel Eagles-supporters naar onze prestaties hebben gekeken. Net zoals het ook mooi was om het filmpje van Antoine Rabillard te zien, waarin hij ons succes wenste.”

Om de eerste periodetitel in de wacht te slepen, moest het Rocket League-team van Go Ahead Eagles een lange weg afleggen vanwege het systeem dat werd gehanteerd in de play-offs: eerst speelden de nummers zes en vijf van de ranglijst tegen elkaar, de winnaar daarvan nam het op tegen de nummer vier, de winnaar van dat duel speelde tegen de nummer drie, enzovoorts. “Wij waren als zesde geëindigd, dus we moesten vier wedstrijden winnen om de finale te kunnen halen”, vervolgt Wesley. “In totaal duurden de play-offs voor ons vijf uur.”

Winnen als underdog

De finale van de play-offs werd gespeeld tegen Excelsior, een club die in de reguliere competitie op de eerste plaats was geëindigd. “We gingen confident de finale in”, vertelt Thomas. “Het Rocket League-team van Excelsior was al vier uur lang aan het kijken naar Go Ahead Eagles, dat achter elkaar zijn play-offswedstrijden won. Het was natuurlijk wel een statement dat wij als underdog alle teams hadden weggetikt.”

Tijdens de finale gebruikten Owen, Wesley en Thomas een tactiek die vaak door de betere Rocket League-spelers wordt gebruikt. “Eén van de spelers duwt de keeper opzij, waardoor de anderen kunnen scoren”, legt Owen uit. “Een move die lastig te verdedigen is. Die tactiek werd overigens door Excelsior – een van de betere Rocket League-teams van Nederland – ook tegen ons gebruikt. De finale kon dus beide kanten opvallen, maar uiteindelijk slaagden wij erin om de eerste periodetitel te winnen dankzij een 3-2 zege en mochten we de bijbehorende prijs in ontvangst nemen.”

Alle uitslagen, standen, wedstrijdbeelden en interviews van de Keuken Kampioen Divisie Esports Predator Fan Competitie (KKDEPFC) zijn te bekijken via: www.keukenkampioendivisie.nl/esportscompetitie.