Sport

‘Video’s van Eagles-supporters zeiden me genoeg’

Darío Serra stapte ’s avonds in Valencia in het vliegtuig, om vervolgens midden in de nacht in Nederland te arriveren. Wat in de daaropvolgende dagen volgde, waren een bezoek aan de Deventer binnenstad, een geslaagde medische keuring en de administratieve afronding van zijn overstap naar Go Ahead Eagles, dat de Spaanse aanvaller voor een half jaar van Valencia huurt (met een optie tot koop).

In een Eagles-shirt met korte mouwen poseerde Darío Serra in De Adelaarshorst voor het maken van zijn eerste foto’s in het rood-geel. De Nederlandse kou is nog even wennen, maar van een cultuurshock wil de 20-jarige aanvaller niet spreken. “De familie van mijn moeders kant woont in Extremadura, een wat kouder gedeelte van Spanje. Dus ik ben zeker wel gewend aan minder warm weer dan in Valencia, waar het de voorbije dagen nog gewoon twintig graden was. Desondanks zal ik mij ongetwijfeld nog aan moeten passen aan de Nederlandse temperaturen, al voelt mijn eerste kennismaking met Deventer gelijk goed. Het centrum van de stad is vergelijkbaar met Almería, waar ik oorspronkelijk vandaan kom.” Het grootste gedeelte van zijn jeugd groeide Serra echter niet op in Almería, maar in Valencia, waar hij al op zesjarige leeftijd in de jeugdopleiding van de plaatselijke profclub terecht kwam.

“Mijn oma ging met mij mee naar Valencia, maar mijn ouders bleven in Almería wonen. Natuurlijk was het moeilijk om mijn familie achter me te moeten laten, maar naarmate de jaren vorderden, raakte ik steeds meer bevriend met mijn teamgenoten bij Valencia en met de mensen rond de club. Als voetballer en als mens ben ik gevormd door Valencia en daar ben ik de club heel dankbaar voor.”

De kans om zijn carrière bij Go Ahead Eagles te vervolgen, greep Serra echter met beide handen aan. “Het is een kans die ik niet kon laten lopen. De attractieve wijze waarop er in Nederland wordt gevoetbald, past bij mijn manier van spelen. Als je dan ook nog eens naar een club in de Eredivisie kan, dan zeg je geen ‘nee’. Bovendien heeft Pedro Chirivella in het verleden bij Go Ahead Eagles gespeeld. Hij vertelde me dat het een heel goede club is om mezelf als mens en als voetballer te ontwikkelen. Ik heb veel video’s gezien van de manier waarop supporters van Go Ahead Eagles de wedstrijden beleven en die zeiden me eigenlijk genoeg. Ik heb via Instagram ook al ontzettend veel persoonlijke reacties ontvangen van supporters om me welkom te heten. Daar ben ik heel blij mee! Samen met het team hetzelfde doel nastreven, resultaten halen”, formuleert Serra waarop zijn voornaamste focus ligt. “Het vertrouwen dat Go Ahead Eagles in me heeft, wil ik graag terugbetalen op het veld.”

Technisch manager Paul Bosvelt: “Darío is een aanvaller die bij Valencia op veel verschillende posities in de voorhoede heeft gespeeld. Hij is een technisch vaardige speler die een individuele actie in huis heeft en ook doelgericht is. We gaan ervoor zorgen dat hij zich snel thuis voelt bij Go Ahead Eagles en zich bij ons kan laten zien.” Go Ahead Eagles huurt Darío Serra voor de rest van het seizoen van Valencia. “Indien wij Dario zouden willen behouden, kunnen we hem overnemen”, geeft Bosvelt aan. “Hiervoor hebben we met Valencia al overeenstemming bereikt.”