Sport

Versterkt Go Ahead Eagles zet vol in op handhaving

DEVENTER – Het vierdaagse trainingskamp in Belek werd uit veiligheidsoogpunt afgeblazen. Go Ahead Eagles bereidde zich daarom in de eerste week van het nieuwe jaar in vertrouwde omgeving voor op de cruciale tweede competitiehelft. Versterkt met de huurlingen Elvis Manu (Brighton Hove & Albion), Pedro Chirivella (Liverpool) en Jack Crowley (Arsenal) zetten de Deventenaren vol in op behoud van het Eredivisieschap.

Over het niet afreizen naar Turkije plaatste de club donderdag een korte mededeling op de eigen website: Na de verschrikkelijke aanslag in Istanbul met Oud & Nieuw werd Turkije vanmiddag opnieuw opgeschrikt door een dodelijke aanslag: ditmaal in Izmir. Go Ahead Eagles vindt het op dit moment onverantwoord spelers en staf te laten afreizen naar Turkije. De frequentie van de aanslagen en de vanmiddag verminderde gevoelsmatige en geografische afstand tot Belek liggen ten grondslag aan dit besluit.’

Stilzitten deden spelers staf en de verantwoordelijke ‘talentenjagers’ allerminst. Met vernieuwd elan werken trainer Hans de Koning en zijn onderdanen er sinds de jaarwisseling keihard aan om de doelstelling voor dit seizoen te realiseren. Voor dat kleine beetje extra dat na 34 wedstrijden of een play-offreeks moet resulteren in handhaving moeten de uit Engeland aangetrokken huurlingen gaan zorgen. 

Bij het Deventer publiek geniet Elvis Manu (zie foto) ongetwijfeld de meeste bekendheid. De 23-jarige Nederlandse Ghanees kon bij het in de op een na hoogste Engelse speelklasse uitkomende Brighton rekenen op weinig speeltijd. Manu mag in Deventer onder bewijs stellen het scoren niet verleerd te zijn. In Nederlandse dienst ging het maken van doelpunten de soms wat ongepolijste aanvaller voorheen altijd vrij behoorlijk af. De cijfers spreken voor zich. In 33 Eredivisiewedstrijden voor Feyenoord kwam ‘Manutelli’ acht keer tot scoren bij Cambuur liep hij één op drie: vijf goals in vijftien duels namens Excelsior liet Manu in het voetbaljaar 2012-2013 in de Jupiler League in twintig wedstrijden acht keer het net bollen. 

Aan de Vetkampstraat komt het tot een weerzien met Marcel Ritzmaier. Tijdens zijn verhuurperiode aan Cambuur kon Elvis Manu het prima vinden met de Oostenrijker. Het duo droeg er in niet geringe mate aan bij dat de Leeuwardenaren in 2014 als twaalfde eindigden in de Eredivisie. Een perfect referentiekader… “Ik hoop heel snel een klik te hebben met de fans. Dat is belangrijk voor mij. Ik ben een publieksspeler die altijd met het hart speelt en alles geeft. Voetbal spelen is zo mooi om te doen. Daarom ben ik ook zo blij dat Go Ahead Eagles me de kans geeft weer lekker te voetballen nadat ik de afgelopen anderhalf jaar wat minder heb gespeeld” verklaarde Manu na zijn komst op de website van Go Ahead Eagles.

De tijdelijke overgang van Pedro Chirivella werd vrijdag afgerond. Zijn roem snelde de 19-jarige Spanjaard alvast vooruit. “Pedro staat in Engeland te boek als een groot talent” zo gaf technisch manager Dennis Bekking te kennen. De verdedigende middenvelder stapte in 2013 vanuit de jeugd van Valencia over naar Liverpool. Trainer Jürgen Klopp liet het talent op 1 mei 2016 tegen Swansea City zelfs al debuteren voor The Reds in de Premier League.

‘Arsenal to loan wonderkid Dan Crowley to Go Ahead Eagles in bid to spark midfielder’s career’ meldde metro.co.uk op 28 december over de nieuwe kans die Daniel Crowley in Deventer krijgt. Het als ‘wonderkind’ aangeduide talent van Arsenal moet Sinan Bytyqi gaan vervangen. Voor Go Ahead Eagles is wel te hopen dat de 19-jarige jeugdinternational die zowel voor Engeland als Ierland uitkwam zich in Nederland beter gedraagt dan tijdens zijn laatste verhuurperiode bij Oxford United. De League One-club stuurde de aanvallende middenvelder wegens zijn – naar verluidt – niet al te professionele instelling voortijdig terug naar Noord-Londen.