Sport

‘Veilig handballen belangrijker dan spelen op hoogste niveau’

Het was in coronatijd niet direct het nieuws dat de Nederlandse media beheerste, maar in april trok de dameshandbalploeg van Voorwaarts zich terug uit de eredivisie, het hoogste niveau van ons land. De Twellose vereniging had bij het Nederlands Handbal Verbond (NHV) een verzoek tot degradatie naar de tweede divisie ingediend. Zo kwam er na slechts één seizoen al een einde aan het eredivisieavontuur van de handbalsters.

Financieel gezien kon de omniclub niet meer voldoen aan de zware eisen die handballen op topniveau met zich meebrengen. “Ook de eerste divisie ging het niet worden”, vertelt Bianca Alferink, voorzitter van de afdeling handbal van Voorwaarts. “Daar hebben we ook niet genoeg financiële middelen voor, nu belangrijke sponsors door de coronacrisis in zwaar weer zijn geraakt.” De speelsters van Voorwaarts zijn nauw betrokken geweest bij de besluitvorming om de stekker uit het tophandbal te trekken, benadrukt Alferink. “Vanaf 12 maart, het begin van de coronacrisis, hebben we regelmatig videocalls met ze gehouden. Dit besluit doet ieders sporthart zeer, van de speelsters en van het bestuur. Het was een heel zwaar besluit. We hebben allemaal enorm genoten van de promotie, maar we blijven een dorpsclub en het mag niet ten koste van alles gaan. Dames 1 loskoppelen van de vereniging is ook nooit ter sprake gekomen.”

En het had zo mooi kunnen zijn. Immers, Voorwaarts bereikte afgelopen seizoen de halve finale van de nationale beker. Een historische prestatie die wreed de kop werd ingedrukt door de uitbraak van het coronavirus. Alle sportcompetities werden abrupt beëindigd, de apotheose van de bekerstrijd ging ook niet door. Alferink: “Enkele speelsters van Dames 1 zijn inmiddels vertrokken, maar er zijn er ook acht gebleven, trots op hun club. Zoals ik dat ook ben. Het was erg mooi, al die landelijke exposure in de eredivisie, maar het belangrijkste doel voor onze dorpsclub blijft toch veilig sporten. En dat is gelukt, ook in coronatijd. Zowel de jeugdleden als de senioren hebben gewoon kunnen doortrainen op de beachvelden en het kunstgrasveld van onze vereniging. Geweldig toch?”

Succesvolle clinic

Sowieso herbergt de handbalvereniging veel jonge meisjes die, wellicht ook getriggerd door de successen van de nationale damesploeg die vorig jaar zelfs wereldkampioen werd, met veel enthousiasme bij Voorwaarts sporten. Bianca knikt: “Dergelijke prestaties werken vaak als katalysator, dat zie je ook terug bij de opmars van het damesvoetbal. We hadden onlangs een clinic georganiseerd op onze beachvelden, in samenwerking met het Nederlandse Handbal Verbond en de Handbalacademie, en in mum van tijd hadden zich daarvoor negentig jeugdleden aangemeld. Hierbij waren aanwezig handbalinternational Dani Baijens, Nyala Krullaars (speelster van Jong Oranje en in competitieverband actief in Denemarken), Joost Verjans van het NHV en topspeler van E&O en aanstormend trainerstalent uit onze regio Tim Bloemen. Als je dan ziet hoe die ‘kleine smurfen’ van onze club in de rij staan voor een handtekening van hun voorbeelden, prachtig…”

Natuurlijk staan ook Bianca Alferink en de leden van haar club te popelen om na de zomer weer lekker aan het sporten te gaan. “Dat heb ik wel gemerkt bij de videogesprekken die de afgelopen maanden zijn gevoerd: iedereen miste het handballen enorm. Onze dames en meisjes zijn er, op alle denkbare niveaus, weer aan toe. En: mochten er ook jongens zijn die eens een balletje willen gooien, dan kunnen ze zich bij ons melden. Graag zelfs. Als er voldoende animo voor is, kunnen we misschien ook wel een heus jongensteam gaan vormen!” Kijk voor meer informatie op de website www.voorwaartstwello.nl/handbal

Dit artikel verscheen in onze bijlage Gewoon Voorst.