Sport

Tussenrapporten Go Ahead Eagles wisselvallig

DEVENTER – De eclatante overwinning in Oss heeft het puntentotaal van Go Ahead Eagles na acht speeldagen in het seizoen 2017-2018 op tien gebracht. Niet bepaald een superaantal voor een ploeg die door de kenners vooraf werd bestempeld als titelfavoriet in de Jupiler League. Voor Go Ahead Eagles daarentegen ook weer niet uitzonderlijk. De tussenrapporten van de Deventenaren waren sinds 2000 namelijk nogal wisselvallig. Een overzicht.

In de vijftien Jupiler League-seizoenen die Go Ahead Eagles sinds het seizoen 1999-2000 afwerkte, kwam het slechts één keer eerder voor dat Deventers voetbaltrots langer op de eerste competitiezege moest wachten dan in het huidige voetbaljaar. Gebeurde het nu pas op de zevende speeldag, in het seizoen 2005-2006 was het pas in de achtste competitieronde prijs.

 

In dat seizoen boekte het destijds door Mike Snoei getrainde Go Ahead Eagles na vier gelijke spelen en drie nederlagen op 16 september 2005 in een thuiswedstrijd tegen Haarlem de eerste (3-0) overwinning. Het was het begin van een serietje. Aansluitend werden eveneens de uitbeurt bij FC Volendam en het thuisduel tegen FC Dordrecht winnend afgesloten. In beide gevallen met 2-1 in het voordeel van Go Ahead Eagles.

 

De roodgelen schoten wel vaker stroef uit de startblokken. De drie seizoenen in de eredivisie niet meegerekend, stond de teller na acht gespeelde competitieduels tot vijf keer toe op minder dan tien punten: 2011-2012 negen punten, 1999-2000 acht punten en – als dieptepunt – de seizoenen 2001-2002, 2004-2005 en 2005-2006 met het schamele en misschien zelfs wel beschamende puntentotaal van zeven. 

 

In 2006 en 2005 resulteerden de valse starts in de slechtste eindklasseringen van de afgelopen vijftien seizoenen in de op één na hoogste speelklasse. In het seizoen 2005-2006 eindigde Go Ahead Eagles in de destijds uit twintig ploegen bestaande divisie op een teleurstellende achttiende plaats. Een jaar eerder finishten de Deventenaren als zeventiende. Daarbij dient te worden aangetekend dat de Jupiler League in het seizoen 2004-2005 negentien clubs telde.

 

Veruit de beste seizoensstart kende Go Ahead Eagles in het seizoen 2009-2010. Na de achtste competitieronde stond de teller op zes overwinningen, een gelijkspel en een teleurstellend verlies in de IJsselderby. Een week na de 1-0 nederlaag in Zwolle beloonden de manschappen van trainer Andries Ulderink zichzelf in de Adelaarshorst dankzij een 3-0 overwinning op Veendam (foto) met het binnenhalen van de eerste periodetitel. 

 

In beide seizoenen waarin het via de nacompetitie promoveerde naar de eredivisie, was de start eveneens beduidend beter dan in de huidige voetbaljaargang. In het seizoen 2012-2013 haalde Go Ahead Eagles veertien punten uit de eerste acht wedstrijden, in het seizoen 2015-2016 zelfs achttien.

De hoogste eindklassering sinds het seizoen 1999-2000 in de Jupiler League bereikte Go Ahead Eagles in 2010 en 2016: vijfde.

 

Ontketend Go Ahead Eagles
haalt flink uit in Oss: 1-6

OSS/DEVENTER – In acht dagen tijd heeft Go Ahead Eagles de perspectieven voor zichzelf er een stuk rooskleuriger op gemaakt. Na de 2-1 in de Adelaarshorst tegen Almere City FC schoten de manschappen van trainer Leon Vlemmings vrijdagavond in de uitwedstrijd bij FC Oss flink uit hun slof. Met liefst 1-6 haalden de ontketende Deventenaren uit in het Frans Heesen stadion.

Pieter Langedijk brak in de twintigste minuut de ban. Met goals kort voor en kort na rust besliste topscorer Sam Hendriks de partij al vroegtijdig definitief in Deventer voordeel. Daarna leek er geen houden meer aan. Givan Werkhoven en Patrick Maneschijn, met hun eerste doelpunten in de Jupiler League, en Joey Suk maakten aansluitend het halve dozijn compleet. Kamaci scoorde tussentijds tegen voor de thuisploeg.
Door de ruime zege klom Go Ahead Eagles naar de twaalfde plaats op de ranglijst. Weliswaar nog altijd met een ruime achterstand (tien punten) op koploper jong Ajax, maar met slechts vier punten minder dan het als vierde geklasseerde De Graafschap, komende zondag op de Vijverberg in Doetinchem de komende tegenstander.
Het laatste duel in de Achterhoek staat bij iedereen ongetwijfeld nog helder op het netvlies geprint. Na de thuiswedstrijd in Deventer drie dagen eerder met 4-1 te hebben gewonnen, volstond het 1-1 gelijkspel in Doetinchem voor Go Ahead Eagles voor promotie naar de eredivisie. Leon de Kogel scoorde op die gedenkwaardige 22e mei van het jaar 2016 de treffer die de roodgele formatie terugbracht op het niveau waar het thuishoort.
Over de beschamende taferelen in aansluiting op dat voor Go Ahead Eagles heuglijk verlopen treffen, is nadien meer dan genoeg gezegd en geschreven.
De Graafschap zegevierde vrijdagavond met 0-2 bij hekkensluiter Helmond Sport. Na acht wedstrijden staat de teller op drie overwinningen, vier remises en een nederlaag voor de Superboeren.