Sport

Trainingskamp in Duitsland eindigt met gelijkspel

Go Ahead Eagles heeft het driedaagse trainingskamp in Duitsland afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen VfB Oldenburg. In het Marschberg-Stadion kwam de Duitse gastheer in de eerste helft op een 1-0 voorsprong, maar door een rake kopbal van Jamal Amofa na rust kwam het team van trainer René Hake langszij.

Er waren de nodige supporters naar Oldenburg afgereisd om Go Ahead Eagles aan het werk te zien tegen de ploeg die afgelopen seizoen naar de 3. Liga promoveerde. Zij zagen dat hun team al vlot tegen een 1-0 achterstand aankeek door een doelpunt in de 7e minuut van Martin Schmidt. Go Ahead Eagles stelde daar na ruim een kwartier spelen een gevaarlijke vrije trap van Philippe Rommens tegenover, maar de bal werd door VfB Oldenburg-doelman Pelle Boevink over de lat getild.

Niet veel later was ook Jahnoah Markelo dicht bij de gelijkmaker. De aanvaller speelde zich vrij en haalde van dichtbij uit, maar het was wederom Boevink die zijn hand tegen de bal kreeg. Aan de overzijde was Jeffrey de Lange belangrijk door de bal na een scrimmage uit de hoek van zijn doel te tikken. Een gevaarlijke, lage voorzet van Kebba Badjie werd tot opluchting van Go Ahead Eagles door iedereen gemist en ging rakelings voorlangs.

Geslaagd verblijf
In de tweede helft viel de rood-gele gelijkmaker al snel. Een hoekschop werd in de 50e minuut door Jamal Amofa tegen de touwen gekopt. Vervolgens waren er mogelijkheden voor Bobby Adekanye en Robbin Weijenberg, maar beide aanvallers troffen geen doel. Een kwartier voor tijd leek VfB Oldenburg opnieuw op voorsprong te komen toen Affamefuna Ifeadigo van dichtbij de Eagles-veste onder vuur kon nemen. Een uitstekende reflex van  Jeffrey de Lange voorkwam echter een tegendoelpunt. Het laatste dreigende moment van de wedstrijd kwam van Rashaan Fernandes. De Eagles-aanvaller probeerde het met een indraaiende vrije trap, maar zijn inzet ging nipt over, waardoor 1-1 de eindstand werd.

“In de tweede helft ging het een stuk beter dan in de eerste helft”, had René Hake gezien. “Na rust was onze intensiteit hoger en onze pressing beter. We hebben veel ballen op de speelhelft van de tegenstander veroverd, al hadden we wel meer kansen moeten uitspelen. Wat het trainingskamp betreft zijn we goed ontvangen door VfB Oldenburg en mochten we gebruik maken van hun trainingsfaciliteiten. Daarnaast zaten we in een prima hotel, dus al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd verblijf in Duitsland.”

Fotografie: Erik Pasman


 

Jamal Amofa een ‘kind van drie culturen’

Presentatie Jamal Amofa bij Go Ahead Eagles, Seizoen 2022-2023, 05-07-2022, GA Eagles player Jamal Amofa

Wilskracht, rust en voetballen met het hoofd. Het zijn drie kenmerken die Jamal Amofa als ‘kind van drie culturen’ met zich meedraagt. Drie seizoenen is ook de contractduur van de verbintenis waarmee de 23-jarige verdediger zich aan Go Ahead Eagles heeft verbonden.

De energie van een stad en van de mensen binnen de club. Het waren voor Jamal Amofa belangrijke drijfveren om voor Go Ahead Eagles te kiezen. “Voordat ik besloot om de overstap te maken naar Go Ahead Eagles, heb ik een rondje door Deventer gelopen”, vertelt Amofa. “De sfeer van de stad trok me gelijk aan, het voelde meteen goed. Zoals ik ook veel energie voelde bij Paul Bosvelt en René Hake tijdens de gesprekken die ik met hen voerde. Ja, voor mij zijn dat soort details belangrijk. Verder is het sportief gezien natuurlijk heel mooi dat ik mezelf bij Go Ahead Eagles weer op het hoogste Nederlandse voetbalniveau mag laten zien.”

De Eredivisie was ook het platform waarop Amofa op 13 september 2020 als voetballer zijn profdebuut maakte namens ADO Den Haag. Vier jaar lang was de geboren Amsterdammer actief voor de ‘club achter de duinen’. “Eerst twee jaar bij Jong ADO Den Haag, de daaropvolgende twee seizoenen bij de eerste selectie”, geeft Amofa aan. “Mijn profdebuut was een persoonlijk hoogtepunt, al was dat seizoen voor ADO Den Haag een stuk minder, want we degradeerden uit de Eredivisie. Afgelopen seizoen heb ik veel speelminuten gemaakt in de Keuken Kampioen Divisie. Het was een leerzaam jaar waarin ik mezelf goed heb kunnen ontwikkelen.”

Knotsgekke dingen
Met ADO Den Haag beleefde Amofa een zinderende finale van de play-offs tegen Excelsior, waarin de club uit de residentiestad een 3-0 voorsprong in het laatste kwartier van de wedstrijd uit handen gaf (3-3) en uiteindelijk na verlenging (4-4) en strafschoppen promotie naar de Eredivisie misliep. “Desondanks hebben we afgelopen seizoen iets moois neergezet”, meent Amofa. “Het was een seizoen waarin knotsgekke dingen gebeurden, maar waarbij we er wel in zijn geslaagd om als team dicht bij elkaar te blijven en het tot de finale van de play-offs te schoppen.” Gedurende zijn jaren in de Hofstad wist Amofa een goede band met het publiek van ADO Den Haag op te bouwen.

“Ja, ik houd ervan om als speler de wisselwerking met de supporters op te zoeken”, beaamt de verdediger. “Van Go Ahead Eagles weet ik ook dat de supporters als één man achter de ploeg staan. Natuurlijk wil ik de komende seizoenen zoveel mogelijk spelen, maar ik wil vooral ook met de supporters van Go Ahead Eagles een band creëren. Ik wil niet als een nummer komen en als een nummer weer vertrekken, maar echt iets achterlaten. De supporters en trainer kunnen dan ook van mij verwachten dat ik op het veld altijd vol gas geef. Die manier van spelen past bij mij.”

Weerspiegeling van drie culturen
Zijn manier van spelen is bovendien een weerspiegeling van drie culturen. “Zelf ben ik geboren in Nederland, maar mijn vader komt uit Ghana en mijn moeder uit Suriname”, verklaart Amofa. “Ik voel me in alle drie landen thuis. Begin juni ben ik nog in Suriname geweest en meestal bezoek ik in december Ghana. Wat ik van al die culturen als voetballer met me meedraag? De wilskracht van een Ghanees, de rust van een Surinamer en het ‘voetballen met mijn hoofd’ van een Nederlander.”

Goede klik
Jamal Amofa heeft zich met veel plezier aangesloten bij zijn nieuwe teamgenoten, van wie hij met een enkeling al eerder als ploeggenoot op het veld stond. “Heel lang geleden heb ik samen met Justin Bakker bij Zeeburgia in Amsterdam gespeeld. Zes of zeven jaar oud waren we toen pas. Bas Kuipers en Bobby Adekanye waren eerder al mijn medespelers bij ADO Den Haag. Voorafgaand aan mijn definitieve besluit om voor Go Ahead Eagles te kiezen, heb ik nog met Bobby gebeld. Hij is een verstandige jongen met wie ik een goede klik heb. Bobby vertelde me over de kwaliteit binnen de selectie en de kansen die er voor mij liggen om mezelf bij deze club te ontwikkelen. Na mijn telefoontje met hem wist ik helemáál zeker dat ik voor Go Ahead Eagles zou kiezen.”

Rust aan de bal
Paul Bosvelt ziet in Jamal Amofa een atletische rechter-centrale verdediger die gewend is om op meerdere posities in de verdediging te spelen. “Zijn fysieke kracht – maar ook zijn rust aan de bal – zijn sterke punten”, zegt de technisch manager. “Daarmee heeft hij bij ADO Den Haag indruk gemaakt en viel hij in mei extra op tijdens de play-offs.”

Fotografie: Erik Pasman


 

Go Ahead Eagles gunt koffiedrab nieuw leven

Go Ahead Eagles is onlangs gestart met het scheiden van koffiedrab. Rouwmaat geeft dit een nieuw leven als compost, biogas, likeur, schoonmaakmiddel of voedingsbodem voor oesterzwammen.

Elke voetbalclub produceert afval. Denk alleen al aan het gemaaide gras dat elke dag vrijkomt. En het afval van kantoor, zoals liters koffiedrab en restafval. Als ambitieuze profvoetbalclub wil Go Ahead Eagles ook in de Eredivisie spelen als het gaat om duurzaamheid. Daarom start de club met het scheiden van koffiedrab, dat van afvalverwerker Rouwmaat Groep een nieuw leven krijgt als biogas, compost, likeur, schoonmaakmiddel en zelfs voedingsbodem voor oesterzwammen.

“De ambitie om te verduurzamen is al jaren geleden mede op initiatief van voetballer Maël Corboz ontstaan”, aldus Brain Visser van Go Ahead Eagles. “Duurzaamheid was toen nog geen hot item, maar Corboz keek toen al vérder. Sindsdien zijn wij op verschillende fronten bezig om de club te vergroenen. Afvalscheiding is daarvan een goed voorbeeld. Maar ook het plaatsen van zonnepanelen, al is dit constructief nog niet op alle plekken mogelijk. Maar we zijn er druk mee bezig en bij de verbouwing van het stadion wordt het meegenomen.”

Plastic bekers recyclen
“Met name in het scheiden van evenementen- en horeca-afval valt winst te behalen”, zegt Amber Deuzeman, facilitair medewerker bij de eredivisionist. “Onze grootste uitdaging daarbij zijn de plastic bekers. We hebben nieuwe PET-bekers, zonder logo’s. Die houden we apart, zodat er nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. We hebben een speciale beker-container met een rond gat, maar helaas blijkt in de praktijk dat daar alsnog andere soorten afval bij in belanden. Dat is een probleem, want dan kunnen ze niet gerecycled worden. We onderzoeken dus nu efficiëntere oplossingen.”

CO2-uitstoot verminderen
“Ook zijn we onlangs begonnen met het apart houden van ons koffiedrab”, vervolgt Amber. “We hoorden namelijk dat dit een tweede leven kan krijgen als compost, biogas, likeur, schoonmaakmiddel en zelfs voedingsbodem voor oesterzwammen. En door het uit het restafval te redden, helpen we mee om CO2-uitstoot te verminderen. Dus toen was voor ons de keuze snel gemaakt.”

Waardevolle grondstoffen uit restafval halen
“Veel bedrijven voeren al hun afval nog af als restafval”, vertelt Remco Wolters van de Rouwmaat Groep. “En dat is zonde, want restafval verdwijnt regelrecht in de verbrandingsovens. En dat terwijl er vaak nog waardevolle grondstoffen in zitten, zoals papier, karton, plastic en dus ook organische stromen zoals koffiedrab, sinaasappelschillen en voedingsresten. Dit kan vaak nog prima een tweede leven krijgen, maar dan moet het wel gescheiden worden bij de bron.”

Gratis kennismaken met het scheiden van koffiedrab
Ook de Cleantech Regio erkent de noodzaak van het duurzame concept van de Rouwmaat Groep. Onlangs kende het instituut de duurzame afvalverwerker daarom een subsidie toe, waardoor ondernemers in de binnensteden van Zutphen, Apeldoorn en Deventer nu gratis en zonder verdere verplichtingen kunnen kennismaken met het scheiden van koffiedrab, sinaasappelschillen en voedingsresten. Meer informatie: www.rouwmaat.nl.