Sport

Toeschouwers ontevreden over optreden Go Ahead Eagles

DEVENTER – Go Ahead Eagles mocht niet mopperen met het derde gelijkspel op rij. De supporters mopperden vrijdagavond na de tegenvallende 1-1 tegen FC Volendam juist volop. Na pas vier speeldagen is de eredivisiedegradant afgezakt naar de zestiende plek op de Jupiler League-ranglijst en raakt het geduld van het roodgele legioen al langzaam op.

Op een supporterssite reageerde een ‘Go Ahead Eagles watcher’ afgelopen week nota bene verheugd op de basisplekken voor Dennis Hettinga en Sam Beukema (links op foto) in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. De schrijvende fan reageerde opgetogen dat de selectie van trainer Leon Vlemmings, Joey Suk en Givan Werkhoven meegerekend, liefst vier geboren en getogen Deventenaren herbergt. ‘Go Ahead Eagles heeft rijkdom voorhanden’ zo meent de auteur in kwestie. 

Vier spelers uit eigen stad doet het bij de chauvinistische achterban altijd goed. Leuk, zeer zeker. Maar om nu te spreken van rijkdom gaat wat ver. Eerder het tegenovergestelde. De clubleiding verkoopt het contracteren van Thijs Dekker, Dennis Hettinga, Patrick Maneschijn, Mark Spenkelink, Givan Werkhoven en Sam Beukema als een pluim voor de eigen jeugdopleiding. Het vastleggen van het zestal is echter allesbehalve uit luxe geboren. Kort beschouwd komt het er op neer dat bij de verwoede pogingen om Go Ahead Eagles afgelopen winter te behouden voor de eredivisie, de bestaande reserves dermate zijn aangesproken dat de technische staf in het huidige seizoen noodgedwongen een beroep moet doen op reserves.

De degradatie uit de eredivisie heeft Go Ahead Eagles behoorlijk getroffen. Vacante en afgeplakte ruimten voor reclameborden zijn er stille getuigen van, dat niet alleen óp het veld een inhaalslag moet worden gemaakt. Diverse vrijwilligers bedankten eveneens voor de eer nadat hun onkostenvergoeding zonder opgaaf van redenen werd geschrapt.

Tegen zo’n achtergrond bekeken is het niet verwonderlijk dat het keurkorps van Leon Vlemmings teleurstelt en vooralsnog verre van voldoet aan de hoge verwachtingen. Elke trainer is nu eenmaal zo goed als het materiaal dat hij tot zijn beschikking krijgt. Wel pijnlijk mag het worden genoemd dat vrijdagavond de spits van de tegenpartij na het laatste fluitsignaal werd toegezongen. Voor oud-Eagle Teije ten Den (rechts op foto) gingen de handen op elkaar. De aanhang van Go Ahead Eagles onthaalde de eigen spelers daarentegen op een fluitconcert na de 1-1 tegen FC Volendam. Na het derde gelijkspel op rij liet een deel van de 7.331 toeschouwers in De Adelaarshorst luidkeels z’n afkeuring over het vertoonde spel en het aankoopbeleid blijken.

Dat het over 90 minuten bekeken behoorlijk armoedig was wat Go Ahead Eagles het ontevreden publiek voorschotelde, viel Sam Beukema en Dennis Hettinga niet aan te rekenen. Zij deden centraal en links in de wankele defensie hun stinkende best. In een uitgebalanceerd elftal zouden jongelingen zich moeten optrekken aan hun meer geroutineerde medespelers. Van balans is sinds het eerste oefenduel in de voorbereiding nochtans geen moment sprake geweest. Het vertrouwen oogt navenant broos. 

Elke 1-1 is anders. Met dezelfde score tegen NEC en zeven dagen eerder uit bij Helmond Sport namen de supporters nog knarsetandend genoegen. Vrijdagavond baanden de eerste voortekenen van wat weleens een hete herfst kan worden in Deventer zich al voorzichtig aan. Tegen FC Volendam, evenals de thuisploeg nog zonder competitiezege, kwam Go Ahead Eagles na een veelbelovende start zelfs goed weg met een punt.

Toen de Italiaan Stefano Beltrame zijn eerste basisoptreden al na één minuut en achttien seconden bekroonde met een doelpunt, gingen de verwachtingsvolle bezoekers in de Adelaarshorst er eens goed voor zitten. Ze hoefden in de 88 minuten die volgden niet nogmaals op te springen om te juichen. Via uitgerekend Ten Den volgde tien minuten na rust de gelijkmaker. ‘Man of the Match’ Sonny Stevens en de lat stonden vervolgens een voorsprong in de weg voor de Volendammers. Vijf minuten voor het einde had Sam Hendriks Go Ahead Eagles zowaar de zege kunnen bezorgen. De Eagles-topscorer ging alleen op Hobie Verhulst af, maar vond de FC Volendam-doelman hinderlijk op zijn weg. 

Zege op Cambuur goed
voor rust en vertrouwen

 

DEVENTER – Gaat het dan in de vijfde aanloop eindelijk gebeuren? Voor de rust en het vertrouwen bij Go Ahead Eagles is een overwinning op Cambuur meer dan welkom.

De komende tegenstander van Go Ahead Eagles, die afgelopen vrijdag 2-2 speelde tegen jong FC Utrecht, staat na vier wedstrijden twaalfde in de Jupiler League. De Friezen waren op 13 december 2014 voor het laatst te gast in de Adelaarshorst, destijds in gemeenschappelijke eredivisietijden. Cambuur won met 1-2 door doelpunten van Barto en Rusnák. De tegengoal van Deniz Türüc viel te laat. De laatste thuiszege van Go Ahead Eagles op de Leeuwardenaren dateert uit het seizoen 2011-2012. Bijna 5.000 toeschouwers mochten op 16 oktober 2011 een 4-1 zege van de thuisploeg bejubelen. Joey Suk, bijna zes jaar later nog steeds van de partij, scoorde in de 72e minuut de vierde Eagles-goal. Het meest gedenkwaardige duel tussen beide clubs in Deventer eindigde op 23 mei 2003 in een 10-0 monsterzege voor Go Ahead Eagles. Ugur Yildirim was op die gedenkwaardige avond liefst zes keer trefzeker voor de Eagles.