Sport

Teleurstellende nederlaag Go Ahead Eagles bij Vitesse

Go Ahead Eagles is er zaterdagavond niet in geslaagd om een resultaat te boeken tegen Vitesse. De Arnhemmers – die een voor geel-zwarte begrippen minder seizoen doormaken – kwamen in de eigen GelreDome nauwelijks in de problemen tegen de ploeg van trainer/coach René Hake. Doelpunten van Maximilian Wittek en Mohamed Sankoh waren genoeg voor de thuisploeg om de punten in eigen huis te houden: 2-0.

Ten opzichte van het knappe gelijkspel – één week eerder – tegen Ajax, besloot René Hake om zijn basiselftal op drie plekken te wijzigen. De geblesseerden Gerrit Nauber, Oliver Edvardsen en Fredrik Oppegård behoorden niet tot de wedstrijdselectie, waardoor José Fontán, Enric Llansana en Rashaan Fernandes hun opwachting mochten maken.

Discutabel

Aan de hand van een mooie sfeeractie betraden beide ploegen het veld, waarna scheidsrechter Dennis Higler omstreeks 18.45 uur voor het begin van de wedstrijd floot. Vitesse liet gelijk zien er geen gras over te laten groeien en begon fel aan de wedstrijd. De eerste kans kwam dan ook op het conto van de thuisploeg, maar de kopbal miste de vaart om het Eagles-doelman Jeffrey de Lange echt lastig te maken. Het spel van Go Ahead Eagles kon nog niet echt flitsend worden genoemd; aan kansen ontbrak het dan ook vooralsnog aan Eagles-zijde. In de 21e minuut kreeg Vitesse een discutabele vrije trap toegewezen rond het zestienmetergebied. Maximilian Wittek ging achter de bal staan en schoot onberispelijk raak: 1-0. Met deze achterstand moest Go Ahead Eagles op zoek naar de gelijkmaker, maar écht gevaarlijke aanvallen bleven spaarzaam. Grote kansen vielen er dan ook niet meer te noteren in het restant van de eerste helft.

Verdubbeling

Na rust was het de thuisploeg die het beste uit de kleedkamer kwam. Het resulteerde in enkele kleine kansjes, die Jeffrey de Lange echter niet konden verontrusten. Gesteund door het publiek ging Vitesse op zoek naar een verdubbeling van de score, wat in de 64e minuut tot nieuw Arnhems succes leidde. Het was spits Mohamed Sankoh die vanuit een hoekschop binnen wist te tikken: 2-0. In een poging om het tij te keren bracht René Hake enkele aanvallende wissels binnen de lijnen. Het mocht echter niet baten. De weg richting de goal werd wel gevonden, maar in de eindfase ontbrak het vaak aan scherpte. Finn Stokkers kreeg misschien nog wel de grootste kans, maar oog in oog met Kjell Scherpen belandde de bal over het doel. Het scheelde niet veel of Isac Lidberg was nog op het scoreformulier terecht gekomen. Zijn voorzet raakte via een been van een Vitesse-speler de lat. Na ruim 95 minuten voetbal besloot Dennis Higler dat het genoeg was. De punten bleven in Arnhem, waardoor Go Ahead Eagles met lege handen terug richting Deventer moest.

Wedstrijdkarakteristieken

Vitesse-Go Ahead Eagles 2-0 (1-0).

21’ Maximilian Wittek 1-0.

64’ Mohamed Sankoh 2-0.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Gele kaart: Bobby Adekanye (Go Ahead Eagles).

Vitesse: Kjell Scherpen; Carlens Arcus (86’ Tomáš Hájek), Ryan Flamingo, Nicolas Isimat-Mirin, Maximilian Wittek; Million Manhoef (90+1’ Simon van Duivenbooden), Melle Meulensteen, Marco van Ginkel (90+1’ Toni Domgjoni), Kacper Kozlowski (79’ Sondre Tronstad), Matus Bero; Mohamed Sankoh (79’ Dominik Oroz).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (51’ Bas Kuipers), Jay Idzes, José Fontán; Bobby Adekanye (65’ Finn Stokkers), Philippe Rommens, Enric Llansana (65’ Evert Linthorst), Rashaan Fernandes (65’ Sylla Sow); Willum Willumsson, Isac Lidberg.

Fotografie: Erik Pasman