Sport

Technische- en begeleidingsstaf compleet

Roeland ten Berge

Met de komst van Roeland ten Berge heeft Go Ahead Eagles de technische staf voor het seizoen 2022/2023 rond. Daarnaast is de begeleidingsstaf gecompleteerd met Max Jansen (fysiotherapeut) en Tim van der Meulen (sport scientist/performance analist).

Voor Roeland ten Berge betekent zijn rol als assistent-trainer van de eerste selectie een terugkeer bij de club waar hij eerder van 2005 tot 2009 als trainer van de A1 en coördinator van de jeugdopleiding actief was. “Het is mooi om te zien dat er bij Go Ahead Eagles nog steeds heel veel mensen werken die er destijds ook al actief waren”, zegt Ten Berge. “De afgelopen dertien jaar ben ik de club altijd blijven volgen. Mijn nieuwe rol als assistent-trainer in het betaalde voetbal past goed in het verlengde van de opleiding UEFA Pro die ik heb gevolgd en waarvoor ik stage heb gelopen bij de eerste selectie van sc Heerenveen.”

Beetje wennen
Na zijn periode in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles was Ten Berge als hoofdtrainer in het amateurvoetbal actief bij Voorwaarts Twello, vv Berkum, Excelsior ’31 en DVS ‘33. De laatste vijf seizoenen was hij eindverantwoordelijke bij het vrouwenteam van sc Heerenveen. Daarnaast is Ten Berge als docent werkzaam voor de KNVB, waarvoor hij de opleiding UEFA-A doceert. “Samen met René Hake en de andere stafleden zal ik me als assistent-trainer van Go Ahead Eagles onder meer bezig gaan houden met het ontwikkelen van spelers en de gewenste speelwijze van het team omzetten naar trainingen. Daarnaast ga ik me richten op het analyseren van kansen en bedreigingen van onze tegenstanders. Mijn nieuwe rol van assistent-trainer zal in het begin wellicht nog een klein beetje wennen zijn, aangezien ik de afgelopen jaren hoofdtrainer ben geweest. Maar ik heb een goed gevoel bij René Hake en de overige stafleden en ben eigenlijk vooral heel erg nieuwsgierig naar wat het nieuwe seizoen ons gaat brengen.”

Ontwikkeling

Max Jansen

Tim van der Meulen

Met Max Jansen en Tim van der Meulen heeft Go Ahead Eagles ook twee nieuwe gezichten aan de begeleidingsstaf van de eerste selectie toegevoegd. Jansen is als fysiotherapeut de opvolger van Daniël Brummel. Van der Meulen neemt als sport scientist/performance analist het stokje over van Jorran van Santen. Daarnaast wordt hij head of sport science van de Go Ahead Eagles Voetbalacademie. In die hoedanigheid monitort Van der Meulen de belasting van jeugdspelers en zal hij zich richten op prestatieverbetering en de ontwikkeling van talenten.

Fotografie: Erik PasmanEagles trapt seizoen af tegen AZ en PSV

De KNVB heeft vorige week het conceptprogramma voor het eredivisieseizoen 2022/2023 bekendgemaakt. Go Ahead Eagles speelt de eerste competitiewedstrijd op zondag 7 augustus in Alkmaar tegen AZ, gevolgd door PSV-thuis en FC Groningen-uit.

In het conceptprogramma wordt onder meer aangegeven dat het eredivisieseizoen van eind november tot en met eind december stilligt. Dit heeft te maken met het WK Voetbal, dat in die periode in Qatar wordt gespeeld en waarvoor het Nederlands Elftal is geplaatst. Daarnaast zijn er een paar mooie affiches om alvast in de agenda te zetten:

Go Ahead Eagles-PSV (zaterdag 13 augustus om 18.45 uur).

Go Ahead Eagles-Feyenoord (zaterdag 3 september om 21.00 uur).

Go Ahead Eagles-FC Twente (vrijdag 17, zaterdag 18 of zondag 19 februari).

Go Ahead Eagles-Ajax (vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april of zondag 2 april).

Medio november worden de exacte data en tijdstippen van speelronden 21 tot en met 32 bekendgemaakt.‘Elke week genieten en wedstrijddruk voelen’

Jeffrey de Lange

Go Ahead Eagles verwelkomde afgelopen weekeinde Jeffrey de Lange op sportpark De Woldermarck in Terwolde tijdens de eerste training voor het seizoen 2022/2023. De 24-jarige doelman heeft voor drie jaar getekend.

‘If you can dream it, you can do it’. Het is de tekst die op de onderarm van Jeffrey de Lange getatoeëerd staat. “Een herinnering aan mijn overleden opa”, zegt de keeper. “Ik kom uit een echt keepersnest. Mijn opa was doelman, mijn vader heeft gekeept bij DWS in Amsterdam. Zelf stond ik al op 5-jarige leeftijd tussen de palen bij vv Zwanenburg. Totdat ik werd gevraagd om in de F1 van Ajax te komen spelen.”

Het was het begin van een elfjarige periode in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. “In 2017 heb ik er bewust voor gekozen om de overstap naar FC Twente te maken”, zegt De Lange. “FC Twente was voor mij een nieuwe stap buiten mijn comfort zone. Het waren bewogen jaren met onder meer de degradatie uit de Eredivisie in 2018, het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie in 2019 en afgelopen seizoen de vierde plaats in de Eredivisie.”

Eredivisiedebuut
De voorbije voetbaljaargang was bovendien het seizoen waarin De Lange zijn Eredivisiedebuut mocht maken. Op 30 oktober 2021 verdedigde hij het Twentse doel in de uitwedstrijd tegen PSV, waar zijn goede vriend Joël Drommel onder de lat stond. “Ik heb vrijwel elke dag contact met Joël”, geeft De Lange aan. “Toen ik hoorde dat ik tegen PSV zou keepen, mocht ik hem echter niks vertellen. Ja, dat was best moeilijk. Pas kort voor de wedstrijd kwam ik Joël in de catacomben van het Philips Stadion tegen en zei ik hem dat ik mijn Eredivisiedebuut zou maken. Hij vond het geweldig voor me.”

Nadien kwam De Lange ook nog tegen Willem II in actie. Buiten deze twee Eredivisiewedstrijden moest de 24-jarige sluitpost zich achter eerste doelman Lars Unnerstall schikken in zijn rol als tweede keeper. “Als reservedoelman heb ik de afgelopen jaren veel geleerd bij FC Twente”, vervolgt De Lange. “Een half jaar geleden kwam bij mij echter ook het besef dat ik de druk die ik tegen PSV en Willem II voelde, eigenlijk elke week wil voelen. Op uitnodiging van Joël heb ik afgelopen seizoen in De Adelaarshorst zowel de competitiewedstrijd als de bekerwedstrijd van Go Ahead Eagles tegen PSV gezien. ‘Als ik de kans krijg om hier te spelen, dan grijp ik die met beide handen aan’, dacht ik al tijdens de halve finale tegen PSV. Uiteraard wil ik aankomend seizoen zoveel mogelijk spelen voor Go Ahead Eagles, dat staat voor mij met stip op één. Maar daarnaast wil ik zoveel mogelijk genieten van deze club, de sfeer proeven, zien hoe het voetbal in Deventer leeft.”

Bekende gezichten
Naast hoofdtrainer René Hake en keeperstrainer Eric Weghorst, die De Lange nog kennen van hun gezamenlijke periode bij FC Twente, treft de doelman ook een aantal bekende gezichten binnen de spelersgroep van Go Ahead Eagles. “Toen ik nog bij Ajax in de jeugdopleiding zat, heb ik veel tegen Rashaan Fernandes gespeeld, die destijds voor Feyenoord voetbalde. Verder kwam ik Rashaan regelmatig tegen bij vertegenwoordigende elftallen van Nederland waarvoor we werden opgeroepen. Verder ken ik ook Bas Kuipers nog uit mijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax. Samen met hen en mijn andere nieuwe teamgenoten wil ik er bij Go Ahead Eagles opnieuw een prachtig seizoen van maken in de Eredivisie.”

Vertrouwen
Paul Bosvelt is blij dat Go Ahead Eagles erin is geslaagd om voorafgaand aan de eerste training een doelman vast te leggen. “Jeffrey krijgt in de voorbereiding de tijd om zich te laten zien aan de technische staf”, zegt de technisch manager. “Hij voldoet aan de voorwaarden die wij belangrijk vinden voor een doelman. Daarnaast heeft hij het vertrouwen van onze keeperstrainer Eric Weghorst om voor de positie van eerste doelman te gaan strijden.”Bakker nog drie jaar bij Go Ahead Eagles

Justin Bakker

Justin Bakker blijft ook de komende seizoenen aan Go Ahead Eagles verbonden. De linksbenige verdediger heeft zijn verbintenis met de club voor drie jaar verlengd.

“Aan het einde van het seizoen kwam vanuit Go Ahead Eagles de vraag of er van mijn kant interesse was om mijn verbintenis met de club te verlengen”, vertelt Bakker. “Daar stond ik zeker voor open, waarna ik een voorstel voor een contractverlenging van drie jaar ontving. Een periode waar veel vertrouwen uit spreekt. Ik voel me thuis bij Go Ahead Eagles. Het leven in Oost-Nederland is gemoedelijker dan in het westen en mijn vriendin Zoë en ik voelen ons hier heel erg op ons gemak.”

Met de geboorte van dochter Sofia mochten Justin Bakker en zijn vriendin eerder deze maand bovendien een nieuw gezinslid in hun armen sluiten. “Ja, het eerste elftal luieremmers is inmiddels al gevuld”, lacht Bakker. “Door onze nieuwe gezinssituatie zijn we deze zomer niet op vakantie geweest, maar dat nemen we natuurlijk graag voor lief. Wellicht dat er in november vanwege het WK in Qatar nog ruimte komt om even samen weg te gaan.”

Zoveel mogelijk wedstrijdminuten maken in het rood-geel is de sportieve doelstelling die Bakker voor de komende jaren nastreeft. “Mijn eerste seizoen bij Go Ahead Eagles had ik Jeroen Veldmate voor me. Hij was als aanvoerder een onomstreden basiskracht in de laatste linie. Vervolgens heb ik me tijdens het afgelopen seizoen in de Eredivisie goed kunnen laten zien in de wedstrijden die ik heb gespeeld, vind ik zelf. Ik heb aangetoond dat ik het niveau aankan en wil de komende jaren de volgende stap maken door mezelf tot een vaste basisspeler van Go Ahead Eagles te ontwikkelen.”