Sport

Technisch manager Paul Bosvelt maakt balans op richting seizoenstart in Eredivisie: ‘Genieten van uitdaging selectie Go Ahead Eagles te versterken’

Paul Bosvelt kijkt reikhalzend uit naar de start van het nieuwe voetbalseizoen. (Foto: Erik Pasman)

De meest recente aanwinst van Go Ahead Eagles: verdediger Gerrit Nauber kwam over van SV Sandhausen. (Foto: Erik Pasman)

Go Ahead Eagles is momenteel volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen, terug in de Eredivisie, dat voor de Deventenaren half augustus van start gaat. Nu de voorbereiding zo’n drie weken onderweg is, maken we de tussenbalans op met technisch manager Paul Bosvelt.

Paul, de transferzomer is in volle gang. Tot nu toe legde Go Ahead Eagles acht aanwinsten vast. Hoe staat de selectie er momenteel op?

“Goed. Het team van nu is een brede mix van eerste-elftalspelers, jongens uit de Onder-21 en proefspelers. Dit zal gaandeweg de voorbereiding steeds meer worden gevormd tot een vaste kern. Maar we hebben gelukkig nog even.”

Hoe gaat die kern eruitzien?

“Onze eerste selectie zal uiteindelijk bestaan uit om en nabij de 25 spelers. Deze groep bestaat dan uit een aantal talenten, een groep kernspelers en spelers die je zou kunnen omschrijven als steunpilaren. Die eerste groep zal worden gevormd uit de jongens die nu al meetrainen vanuit de Onder-21. De kernspelers zijn jongens die goed meekunnen in de top van de Eerste Divisie en hopelijk ook de onderkant van de Eredivisie; daar hebben we alle vertrouwen in. Deze groep is al goed vertegenwoordigd binnen de huidige selectie. Zij kunnen zich doorontwikkelen in de Eredivisie en bij een onverhoopte degradatie kunnen we ze aan boord houden, sportief en financieel. Tot slot hebben we de steunpilaren: spelers met exceptionele kwaliteiten die we echt binnenhalen voor de Eredivisie. Zoals Gerrit Nauber, die met zijn ervaring en kwaliteiten een uitstekende versterking is voor een cruciale positie. Zo hopen we de komende weken ook voor enkele andere posities een directe versterking te kunnen binnenhalen. Waarbij het doel natuurlijk altijd is dat talenten doorgroeien naar kernspelers en kernspelers naar steunpilaren. Dat hebben we afgelopen seizoen bij meerdere spelers kunnen zien.”

Je noemde Gerrit Nauber. Hij is voor één seizoen vastgelegd. Is dat bewust?

“Ja, dat is bewust. Die vijf steunpilaren haal je echt binnen met het oog op de Eredivisie, ook in financieel opzicht. Wat je dan niet moet hebben, is dat je na een onverhoopte degradatie gebukt gaat onder de financiële lasten van dergelijke spelers. Wanneer er uitzicht is op handhaving kun je nog altijd om tafel om over verlenging te praten.”

Wanneer verwacht je de selectie helemaal rond te hebben?

“Natuurlijk wil je dat zo snel mogelijk, maar vanwege verschillende redenen is daar geduld bij geboden. Waarbij dat geduld ook in ons voordeel kan werken. De ervaring leert bijvoorbeeld dat in augustus altijd nog interessante spelers beschikbaar komen. Spelers die bij een grote club in de voorbereiding aansluiten bij de eerste selectie, maar in augustus te horen krijgen dat ze toch op het tweede plan terecht komen. Of spelers die nu meerdere opties hebben – ook van clubs die meer kunnen betalen of in een groter voetballand actief zijn dan wij – maar daar toch om wat voor reden niet uitkomen. Op die manier kwamen de afgelopen jaren sterkhouders en buitenkansjes als Quincy Promes, Erik Falkenburg en Sander Duits naar Deventer. Het is dus zaak zorgvuldig met ons budget om te gaan, zodat we kunnen inspelen op wat er gebeurt op de transfermarkt.”

Horen daar ook de proefspelers bij die nu meetrainen, te weten voor de eerste selectie Dabney dos Santos, Giovarny Sluiter, Osvaldo Forestero en Tomas Švedkauskas?

“Ja. Tot op heden was het door corona, op een enkel moment na, onmogelijk om spelers live te zien. Dan zijn proefperiodes de ideale manier om – naast beelden bekijken – toch een goede indruk te krijgen van potentiële versterkingen. Een speler op stage nemen geeft een beter beeld van de speler, maar ook van de mens achter de speler. Denk aan karakter en hoe graag hij bij ons wil spelen. Waarbij het natuurlijk ook zo is dat niet elke speler op proef wil of kan komen. Doel van ons allemaal is om binnen onze mogelijkheden en ook bewust van de beperkingen een zo sterk mogelijke selectie samen te stellen.”

De contouren van de selectie worden steeds meer zichtbaar. Heb je er vertrouwen in dat de doelstelling – handhaving in de Eredivisie – behaald kan worden?

“Uiteraard! Ik denk dat we straks aantreden met een heel gretige groep, die met een uitstekende staf en eindelijk weer de supporters achter zich in het stadion, echt kan gaan verrassen in de Eredivisie. Het teamgevoel zal daarbij net als vorig seizoen van doorslaggevend belang zijn. Dan heb ik het over de eenheid van spelers, staf én komend seizoen ook supporters. Het zal niet eenvoudig worden, maar we gaan ervoor. Wat dat betreft mag het van mij gauw 13 augustus zijn, al geniet ik ook elke dag van de uitdaging om de komende weken de selectie nog meer vorm te geven.”