Sport

Tamme adelaars eenvoudige prooi voor witte leeuwen

VELSEN-ZUID/DEVENTER – Bronzen stieren. Witte leeuwen. Tamme adelaars. Het was een hele beestenboel vrijdagavond in het Rabobank IJmond stadion in Velsen-Zuid. Met na 90 minuten voetbal de spelers en supporters van Telstar als feestvarkens. En Go Ahead Eagles in de rol van de bezoeker zoals elke gastheer ze graag ziet. Van pechvogels kon niet eens worden gesproken. Het enorme krachtsverschil kwam in de 3-1 eindstand slechts zwakjes tot uitdrukking. De pijnlijke realiteit was dat de makke roofvogels uit Deventer een eenvoudige prooi vormden. Ze lieten zich door de witte leeuwen uit de IJmond met huid en haar verslinden.

Na een serie van zes competitiewedstrijden zonder nederlaag zette de gretige thuisploeg het machteloze team van trainer Leon Vlemmings zodoende weer stevig met beide benen op de harde bodem van de Jupiler League. Hoewel de uitslag misschien anders doet vermoeden, was van een zachte landing geen sprake. Los van wat fases in de tweede helft troefde Telstar een ontstellend zwak Go Ahead Eagles op werkelijk alle fronten af.

 

Voetballen hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zo bewees de fris aanvallende witte brigade van voormalig Go Ahead Eagles-trainer Mike Snoei. Afgaande op de voorstelling die het vrijdagavond op de mat legde, verwondert het nauwelijks dat Telstar in het lopende seizoen pas één competitiewedstrijd verloor en een gedeelde derde plaats op de ranglijst bekleedt. Bij de Velsenaren weet iedereen wat hij moet doen. Linies vloeien naadloos in elkaar over, spelers kennen – ondanks hun beperkingen – hun taken en bewegen volop. Er zit een idee achter. De manschappen van Snoei straalden vertrouwen uit. Gretigheid. Plezier.

 

Een schril contrast met het onsamenhangende geploeter van de opponent uit Deventer. Telstar legde alle zwaktes van de bezoekers haarfijn bloot. Go Ahead Eagles doet maar wat. Niet voor het eerst dit seizoen. De resultaten van de afgelopen weken verbloemen veel. Toch mag het gerust zorgwekkend genoemd worden dat er op bijna een derde van de competitie niets van vast omlijnde spelpatronen of automatismen te ontdekken valt. Nu blijft elke trainer zo goed als het materiaal waar hij over beschikt. Toptrainers maken hun materiaal daarentegen beter. Een kunstje waarin Leon Vlemmings na inmiddels twaalf gespeelde duels nog altijd niet slaagt.

 

Met dat de Eagles-trainer Tim Hölscher al na een half uur naar de kant haalde, corrigeerde Vlemmings feitelijk zichzelf. De trainer is immers degene die de weinig taakbewuste Duitser bij gebrek aan beter blijft opstellen en al bijna drie maanden lang de gelegenheid geeft te verzaken. Alleen leuke dingen doen in balbezit volstaat niet in het hedendaagse profvoetbal, zelfs niet in de ren-je-rot-show van de Jupiler League. Juist zonder bal is het van belang om taken 90 minuten lang met volle concentratie uit te voeren. Zo bepaalt de zwakste schakel de sterkte van elke ketting.

 

Daarbij mag worden aangetekend dat Hölscher vrijdagavond zeker niet de enige was die zich te weinig om zijn tegenstanders bekommerde. Het viertal in de wankele Eagles-defensie, waarin de nog altijd geblesseerde Xandro Schenk node gemist werd, gaf Telstar veel te veel ruimte om te excelleren. Go Ahead Eagles mocht zich gelukkig prijzen dat de witte leeuwen wel woest brulden, maar niet werkelijk doorbeten. Wat dat betreft deed de einduitslag het spelbeeld behoorlijk geweld aan.

 

Het enige positieve uit Deventer zicht aan de eerste helft was dat de schade halverwege slechts 2-0 bedroeg. Schouten (9.) en Osman (26.) waren de enigen die uit een stortvloed aan kansen namens de thuisploeg doel troffen. Halverwege de tweede helft gloorde er zowaar weer eventjes hoop voor Go Ahead Eagles, toen Sam Hendriks op aangeven van de ingevallen Brem Soumaouro uit het niets de aansluitingstreffer liet aantekenen. Drie minuten later was alle hoop alweer vervlogen. Osmans 3-1 betekende de definitieve genadeklap voor de povere Deventenaren, die het komende speelvrije weekend kunnen benutten om al hun zonden eens goed te overdenken.