Sport

Super Sonny Stevens kan puntverlies niet verhinderen

HELMOND/DEVENTER – In het openingsduel bij MVV gaf Go Ahead Eagles al in de slotminuten de zege uit handen. Vrijdagavond in Helmond ging het andermaal mis. In het Lavans stadion verspeelde de flets acterende eredivisiedegradant in de blessuretijd een 0-1 voorsprong. Door dit resultaat blijven trainer Leon Vlemmings en zijn manschappen ook na drie wedstrijden op hun eerste competitiezege wachten.

“We hadden na vorige week heel hoge verwachtingen van deze wedstrijd. Daar is vandaag eigenlijk helemaal niets van terecht gekomen. Ik heb in de rust ook tegen de jongens gezegd dat we dat vaker mee zullen maken. Zeker in uitwedstrijden. Dat het opportunistisch is. Duellerend. Tweede ballen. Wij vinden zelf dat we goede voetballers hebben gehaald in de as. Daar willen we ook het verschil maken. Dat hebben we vandaag totaal niet gedaan”, oordeelde Vlemmings op de persconferentie na afloop van de wedstrijd.

“Als je zoveel energie steekt in verdedigen. Naar voren en naar achteren. Als je dan de bal hebt, dan moet je juist heel veel energie steken in beter positiespel. Dat is een tactisch verhaal. Maar dat kan veel beter. We maken wel een uitstekende goal. Een beetje tegen de verhouding in. Ik denk dat het in de tweede helft een klein beetje rustiger werd. Maar lang niet genoeg. Dat is ook de verdienste van de tegenstander. Ik denk dat we het op het laatst af moeten maken met die grote kans. Door mijn bril bekeken. Dat is jammer. Slechte wedstrijden moet je ook over de streep trekken. Dat was ook tegen de verhouding in geweest. Om op het laatst zo’n goal tegen te krijgen… Dat kan dan een lullige bal zijn die er tussenin valt. Wij zeggen dan: dat mag niet. Over heel de wedstrijd gezien was het, denk ik, wel te veel geweest als wij hier winnend weg waren gegaan.” 

Vooralsnog blijft het meer bij woorden dan daden bij de met veel tamtam binnengehaalde vernieuwer. Tot een winnend team leidt de hi-tech trainingsaanpak van Vlemmings tot dusverre niet. Na de 4-3 nederlaag in Maastricht en het 1-1 gelijke spel tegen titelfavoriet NEC lukte het Go Ahead Eagles bij de derde aanloop evenmin om het uiterst povere Helmond Sport de drie punten afhandig te maken. Van de drive waarmee het NEC in de tweede helft achteruit dwong, viel in het Lavans stadion weinig terug te zien. De Deventenaren dwongen veel te weinig af. Op het middenveld lieten met name Shadrach Eghan en Brem Souaro zich wel erg makkelijk opzij zetten. De geblesseerde Sjoerd Overgoor, die zich zat te verbijten op de tribune, werd node gemist.

Met de uiteindelijke 1-1 kreeg Go Ahead Eagles eigenlijk meer dan het verdiende. De equipe van Vlemmings had het in hoofdzaak aan Sonny Stevens te danken dat ze er tot en met de 89e minuut aan mocht denken om de drie punten mee naar huis te nemen. De uitblinkende doelman fungeerde meermaals als sta-in-de-weg voor een tegentreffer van de opportunistische maar kwaliteitsarme Brabanders. 

Desondanks hadden de bezoekers kunnen winnen. Misschien zelfs wel moeten winnen. Dankzij Leon de Kogel was Go Ahead Eagles in de 29e minuut aan de leiding gekomen. Gyvan Werkhoven had kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd de 0-2 op zijn schoen. Helmond Sport-keeper Stijn van Gassel dook De Kogels vervanger echter hinderlijk voor de voeten. De onzichtbare Sam Hendriks verzilverde de rebound, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. Uit de tegenstoot slaagde Jordy Thomassen erin Stevens alsnog te verschalken. Het mocht wel illustratief genoemd worden dat de uitblinker zich met een zondagsschot op de late vrijdagavond gewonnen moest gegeven. Onverdiend was het niet. Go Ahead Eagles riep het onheil over zichzelf af.

Sam Beukema maakte in Helmond zijn officiële competitiedebuut in het Eagles-shirt. De pas 18-jarige verdediger moest ruim tien minuten voor het einde de plaats innemen van de geblesseerd uitgevallen Rick Ketting. 

 

Tegen FC Volendam moet het gebeuren

DEVENTER – Na drie speeldagen kent Go Ahead Eagles al een achterstand van zeven punten op Jupiler League-koploper jong Ajax. Een wel erg groot verschil om te kunnen spreken van een goede competitiestart.

Om het zwakke begin van het voetbaljaar niet het predicaat allerbelabberdst te geven, is een overwinning op FC Volendam vrijdagavond in de Adelaarshorst meer dan wenselijk. Om de kloof met de clubs bovenin niet nóg verder te vergroten zijn de drie punten hard nodig. Vorig seizoen in de eredivisie konden de beleidsbepalers in de Vetkampstraat nog aanvoeren dat de meeste tegenstanders simpelweg over meer kwaliteit beschikten. Zo’n excuus geldt in de Jupiler League niet.
De komende tegenstander uit Volendam begon zelfs nóg matiger aan het seizoen dan Go Ahead Eagles. Een 2-2 gelijkspel op eigen veld in de eerste speelronde tegen Helmond Sport werd gevolgd door twee nederlagen met het kleinst mogelijke verschil: 1-0 uit bij FC Oss en zondag 0-1 thuis tegen SC Cambuur.
De balans van de afgelopen jaren spreekt duidelijk in het voordeel van de Deventenaren. Sinds het seizoen 2010-2011 sloot Go Ahead Eagles alle vijf thuiswedstrijden die het speelde tegen FC Volendam winnend af.