Sport

Sportschool Akdeniz al 27 jaar een begrip in de regio

door Peter van den Boom

DEVENTER – Het is net even rustig bij sportschool Akdeniz aan de Nijhofgaarde in de wijk Platvoet. Dat komt goed uit, want daardoor kan eigenaar Dervis Akdeniz, als voormalig Nederlands en Europees kickbokskampioen in ‘86, ‘87 en ’88 niet de eerste de beste,  uitgebreid het verhaal vertellen over zijn sportschool, die hij al 27 jaar met succes bestiert.

“Ik heb deze sportschool in 1997 geopend. Maar het verhaal begint al eerder. Want ooit zat er een supermarkt in dit pand, maar die stopte in 1990. Daarna stond dit gebouw jaren leeg. Tijdens de avondvierdaagse liepen we hier steevast langs en dacht ik regelmatig: hier moet ik iets mee. Hoewel ik topsporter was, kon ik er niet van leven, daarom ben ik al vroeg gestopt met mijn carrière. Destijds had ik een goede baan. Maar toen kwam deze mogelijkheid op mijn pad, die kon ik niet laten lopen. Op 1 november 1997 hebben de toenmalige burgemeester Van Lidth de Jeude, en wethouder Fitzpatrick, de moeder van Caroline van der Plas, mijn sportschool officieel geopend. Eerst gaf ik alleen kickbokslessen maar binnen twee jaar kwam daar fitness bij, destijds als enige in Deventer.”

Van 5 tot 85

Dervis vertelt trots dat de jeugd al vanaf vijf jaar bij hem kan komen sporten, dat de oudste die fitnest al boven de tachtig is en dat leden zelfs uit Hengelo komen. “Mijn sportschool heeft, al zeg ik het zelf, een goede reputatie. Ouders die hier hebben gesport, sturen hun kinderen ook naar mij. Van omliggende scholen zoals Het Vlier, de Marke en Arkelstein komen klassen hier voor fitnesstraining of kickbokslessen. En die geef ik allemaal zelf, of met hulp van assistenten. Mijn vrouw verzorgt de ledenadministratie en doet gedeeltelijk de boekhouding. Het is hard werken, maar we hebben zo wel alles in eigen hand.”

Sporten voor goede doelen
Sportschool Akdeniz doet vaak mee aan evenementen voor het goede doel. “Op 9 juni organiseert de kickboksschool in Nijmegen in de lokale Jan Massinkhal een wedstrijdgala om geld in te zamelen voor een erkende organisatie voor geestelijk en fysiek gehandicapten. Bijna dertig leerlingen van mijn sportschool hebben zich hiervoor opgegeven, fantastisch toch? Deelnemers die even oud zijn en in dezelfde gewichtsklasse zitten gaan met elkaar de ring in voor demopartijtjes. Er doen maar liefst 26 sportscholen mee. Daardoor moeten we bijna zestig partijen afwerken, dus het wordt een lange maar ook mooie dag. De totale opbrengst van deze dag gaat naar het goede doel.”

“Wij doen dit vaker”, vervolgt Dervis. “De vorige keer deden we mee aan de Twente Cup, waarbij meer dan dertig leerlingen een eerste, tweede of derde prijs wonnen. Daar ben ik heel trots op! En op zaterdag 22 juni is er in Deventer een kickboksgala, waarvan de helft van de opbrengst wordt gedoneerd aan KiKa. Dat zijn echte wedstrijden waar zes leden aan meedoen.”

Blauw en geel
Akdeniz verklaart de blauw-gele kleuren van zijn sportschool. “Akdeniz betekent in het Turks Middellandse Zee, dat is dus het blauw, geel is de kleur van de zon. Mijn vrouw is Bosnische, en de kleuren van de Bosnische vlag zijn blauw en geel, dus dat moest zo zijn.” Dervis wil nog acht jaar doorgaan: “Mijn zoon is pas 13, maar als hij 21 is kan hij het overnemen. Zo niet, dan ga ik het verhuren totdat hij zich misschien bedenkt…”
Maar voorlopig overheerst bij Dervis de trots over wat hij er in al die jaren van hard werken op de locatie van een voormalige supermarkt van heeft gemaakt. “Sinds vorige week zijn we zelfs de 600 leden gepasseerd. Ik zeg altijd: vroeger haalden de klanten hier een onsje spek, nu brengen ze er één.”

Sportschool Akdeniz, Nijhoffgaarde 4 in Deventer, telefoon 06-21224346. Zie ook de website www.sportschoolakdeniz.nl