Sport

‘Spelen in De Adelaarshorst moet fantastisch gevoel geven’

Presentatie Xander Blomme bij Go Ahead Eagles, Seizoen 2021-2022

In het verleden bezocht hij Nederland vooral voor het spelen van voetbaltoernooien en -wedstrijden, maar vanaf aankomende zomer zal Nederland het nieuwe ‘voetbalthuis’ zijn voor Xander Blomme. De Belg verruilt Club Brugge voor Go Ahead Eagles, waar hij een contract heeft ondertekend tot de zomer van 2024.

Blomme speelde een deel van zijn voetbalcarrière voor de jeugdopleiding van Cercle Brugge, voordat hij op veertienjarige leeftijd de overstap maakte naar stadgenoot Club Brugge, waar hij bij Club NXT, de jeugdopleiding van de club, terechtkwam. Een stap waar Blomme nooit spijt van heeft gehad. “Ik heb me bij Club NXT heel goed kunnen ontwikkelen”, vertelt de 19-jarige middenvelder. “Met een positief beeld kijk ik dan ook terug op die tijd, maar ik merkte dat er geen toekomst voor mij was bij de club. Daarom was ik ook blij dat Go Ahead Eagles contact met mij opnam over een mogelijke overstap. Na het eerste contact ben ik de club gaan volgen en ik was erg gecharmeerd van het spel. Het werd voor mij al snel duidelijk dat ik deze kans niet kon laten schieten en besloot er met volle overtuiging voor te gaan.”

Even wennen
Naast een nieuwe werkomgeving zal ook de dagelijkse leefomgeving veranderen voor de Vlaming. “Ik ben op zoek naar een appartementje in Deventer. Het is natuurlijk niet te doen om elke dag vanuit België op en neer te reizen. In het begin zal het ongetwijfeld even wennen zijn, maar ik zal mijn ouders en vriendin nog vaak genoeg zien.” De Belg is erg te spreken over het Nederlandse voetbal. “In Nederland wordt in mijn ogen meer puur voetbal gespeeld”, duidt hij het verschil tussen de Nederlandse en Belgische speelstijl. “Het voetbal is erg aanvallend en er wordt vaak in een 4-3-3 systeem gespeeld. In België is het voetbal vooral tactisch en wordt er meer vanuit de verdediging gespeeld. Ondanks dat ik een controlerende rol op het middenveld vervul, bevalt de Nederlandse speelstijl me beter. Overigens speelde ik vroeger altijd op aanvallende posities, maar mijn vorige trainer heeft mij een linie teruggezet. Ik ben dus geen controleur in hart en nieren. Met mijn agressieve en scherpe speelstijl kan ik naar mijn mening overal wel uit de voeten op het middenveld.”

Even geduld
Tijdens zijn eerste kennismaking met De Adelaarshorst, kort na het signeren van zijn contract, kijkt Blomme zijn ogen uit. “Ik kijk er heel erg naar uit om op dit veld te mogen spelen. Het moet een fantastisch gevoel geven om in dit prachtige stadion voor volle tribunes te voetballen. Ik moet nog even geduld hebben, maar kijk nu al uit naar mijn eerste wedstrijd in De Adelaarshorst.”

Technisch manager Paul Bosvelt: “Met Xander Blomme hebben we een agressieve, controlerende middenvelder binnengehaald. Door zijn snelheid en het goed kunnen lezen van het spel onderschept hij veel ballen. Ook speelt hij, ondanks dat hij pas negentien jaar is, al erg volwassen voor zijn leeftijd.”