Sport

Soevereine thuiszege op SC Cambuur

Go Ahead Eagles heeft het puntentotaal in de Eredivisie zaterdag opgeschroefd naar 30 punten. In een uitverkochte Adelaarshorst werd gewonnen van SC Cambuur. Doelpunten van Joris Kramer, Luuk Brouwers en Mats Deijl velden het vonnis over de tegenstander uit Leeuwarden: 3-0.

Al in de tweede minuut was er een grote mogelijkheid voor Go Ahead Eagles. Philippe Rommens stuurde Iñigo Córdoba weg, maar de Spanjaard zag zijn inzet in het zijnet van de bezoekende ploeg belanden. Een paar minuten later ging een kopbal van Gerrit Nauber naast. Het volgende gevaar kwam ook van Go Ahead Eagles en deze keer was het wél raak. Joris Kramer kopte, Cambuur-speler Mees Hoedemakers gaf onbedoeld het laatste zetje: 1-0.

Een kopbal van Isac Lidberg ging drie minuten later net over het doel van de Leeuwarders. Met een kopbal scoren deed Luuk Brouwers niet veel later wel: hij maakte zijn achtste Eredivisiedoelpunt. Dezelfde Brouwers kreeg vlak na rust een grote kans om zijn tweede van de avond te maken. De middenvelder werd na schitterend positiespel één-op-één met SC Cambuur-keeper Pieter Bos gezet, maar de doelman kon de bal keren.

Goede tackle
In de 57e minuut, toen zowel de supporters van Go Ahead Eagles als SC Cambuur ter steun applaudisseerden voor Henk de Jong, schoot Iñigo Córdoba de bal over. Met nog twintig minuten te spelen kregen de bezoekers een grote mogelijkheid op de gelijkmaker. Een goede tackle van Bas Kuipers zorgde er echter voor dat Michiel Breij de bal niet meer voor het inschieten had.

Twaalf minuten voor tijd werd de wedstrijd definitief beslist door Mats Deijl. Hij zette goed druk op de verdediging van Cambuur en schoof koelbloedig de 3-0 binnen. Veel meer mogelijkheden vielen er vervolgens niet meer te noteren. Het bleef bij 3-0, waarmee drie belangrijke punten werden gepakt in de strijd om handhaving. De teller staat nu op dertig punten, met nog zeven wedstrijden voor de boeg.

Wedstrijdkarakteristieken

Go Ahead Eagles-SC Cambuur 3-0 (2-0).

26’ Joris Kramer 1-0.

36’ Luuk Brouwers 2-0.

77′ Mats Deijl 3-0.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.

Gele kaart: Mats Deijl (Go Ahead Eagles), Doke Schmidt, Alex Bangura, Mitchel Paulissen, Robin Maulun, Mees Hoedemakers (allen SC Cambuur).

Go Ahead Eagles: Andries Noppert; Cuco Martina (82′ Boyd Lucassen), Gerrit Nauber, Joris Kramer, Bas Kuipers; Mats Deijl, Philippe Rommens, Luuk Brouwers; Iñigo Córdoba (87′ Marc Cardona), Isac Lidberg (88′ Jacob Mulegna), Ragnar Oratmangoen (87′ Ogechika Heil).

SC Cambuur: Pieter Bos; Michael Breij, Doke Schmidt (76′ Thomas Rier), Maco Tol, Calvin Mac-Intosch, Alex Bangura; Mitchel Paulissen, Mees Hoedemakers, Robin Maulun; Issa Kallon (77′ Nick Doodeman), Patrick Joosten (46′ David Sambissa).

Fotografie: Erik Pasman