Sport

Slordig Go Ahead Eagles laat Roda JC ontsnappen

KERKRADE – Een overwinning was misschien wel van levensbelang geweest. Go Ahead Eagles had ook kunnen winnen in Kerkrade, misschien zelfs wel móeten winnen. Máár Go Ahead Eagles won niet bij Roda JC. Na 90 minuten voetbal luidde de pijnlijke constatering dat de Deventenaren in het Parkstad Limburg stadion té veel kansen onbenut lieten. Ze lieten daarmee een eenmalige gelegenheid liggen om een naaste concurrent van zich af te schudden en zichzelf wat meer lucht te verschaffen in de degradatiestrijd. Door de frustrerende 1-0 nederlaag blijven trainer Hans de Koning en zijn mannen in de rangschikking volop op het drijfzand van het degradatiemoeras staan.

Go Ahead Eagles liet vrijdagavond een oude voetbalwijsheid in werking treden. Wie zelf niet scoort, gaat vroeg of laat met de billen bloot. Dat de adelaars na twee opeenvolgende zeges in Kerkrade een onzachte landing maakten, was nu niet bepaald de verdienste van de thuisploeg. De bezoekers mochten zichzelf aanrekenen dat zij met lege handen uit Limburg vertrokken. Slordigheden in de afwerking deden Go Ahead Eagles de das om. Wat Roda JC de 13.029 toeschouwers in het eigen Parkstad Limburg stadion vrijdagavond voorschotelde, was voor een toekomstig Champions League-deelnemer erg armoedig. Prins Carnaval verrichtte de aftrap. Wie niet beter wist, kreeg de indruk dat hij alle leden van zijn Raad van Elf een geel shirt had gegeven… De ploeg die dat niét verdiende, mocht na afloop wél de polonaise lopen. Go Ahead Eagles, met het betere van het spel én de beste kansen, bleef achter met een kater.

Met name Sam Hendriks zal de komende weken ’s nachts nog wel eens gillend wakker worden wanneer hij terugdenkt aan dat ene moment… Na bijna een uur wedstrijd soleerde Daniel Crowley op links langs Van Hyfte en Milec en schoof de bal langs keeper Van Leer. Bij de tweede paal hoefde Hendriks het leer vanaf één meter afstand enkel het laatste tikje over de doellijn in de lege goal te geven. De tweevoudige doelpuntenmaker van zes dagen eerder tegen ADO liet de bal te ver van zijn rechtervoet afspringen. Het speeltuig rolde zodoende naast de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Wég kans! Eerder al hadden Elvis Manu, Marcel Ritzmaier, Xandro Schenk en Jarchinio Antonio geen profijt gehaald uit de ruimte en kansen die zij kregen.

Tien minuten later kreeg Go Ahead Eagles de rekening gepresenteerd voor zoveel nalatigheid. Uit een vrije trap van Paulissen passeerde de vrijstaande Kum Zwarthoed. Niet sterk verdedigd. De doelpuntenmaker liep wel erg makkelijk bij Groenbast en invaller Suk weg en hoefde zijn schoen maar tegen de bal aan te drukken om de aan de grond genagelde Zwarthoed het nakijken te geven.

Hans de Koning besefte dat zijn ploeg in meer dan één opzicht een kans voor open doel gemist had. “Voetbal is als sport af en toe weleens krom. Als je ziet hoeveel momenten we hebben gecreëerd vandaag. Hoe we gespeeld hebben. Met een strijdwijze waarin we trachtten in de omschakeling met onze snelheid voorop mensen te bedienen. We hebben met z’n allen iets van twaalf momenten gekend om een goal te maken. En als we niet verder konden spelen in de diepte, domineerden we heel erg aan de bal. Met een goed middenveld. Met het veld aan de zijkanten groot maken. Ja, dan moet je gewoon ergens waar die kansen vallen een goal maken. Dan weet je ook dat er aan de andere kant altijd wel eens een moment komt van onachtzaamheid. Niet alert. En dan word je geslachtofferd met de 1-0.”

De altijd positief gestemde Eagles-trainer zag ondanks de zure nederlaag voldoende aanknopingspunten om de komende weken op voort te borduren. “Iedereen kan dan wel zeggen: ‘het is hartstikke leuk geweest, het is mooi geweest, je hebt prima gespeeld’. Het ging vanavond wel om de knikkers. Die knikkers waren drie punten, hier bij Roda te pakken. Eén: dan had je ze onder je gehouden, twee: dan had je afstand genomen. Dat was zeker de bedoeling. Dan kun je in andere wedstrijden nog eens een veertje laten, zoals tegen Vitesse of wie dan ook. Dít zijn de cruciale wedstrijden. We hebben dat twee keer achter elkaar goed ingevuld, tegen NEC en tegen Den Haag. Voetballend hebben we laten zien wat we in onze mars hebben. En daarin kunnen wij verder bouwen naar de volgende week toe. Ik vind dat als we dit voetbal blijven spelen, met zoveel onbevangenheid en ook zoveel elan, dan ziet de toekomst er rooskleurig uit.” (Foto: Erik Pasman)