Sport

Slap Go Ahead Eagles krijgt meer dan het verdient

EMMEN/DEVENTER – Met het bereiken van de tweede ronde in de strijd om de KNVB Beker kende de afgelopen week in elk geval één positief aspect voor Go Ahead Eagles. Al kwam bij de loting met een onaantrekkelijke en verre uitwedstrijd bij Fortuna Sittard nu niet bepaald de hoofdprijs uit de koker. Terug in de bikkelharde realiteit van de Jupiler League mocht de ploeg van trainer Leon Vlemmings nauwelijks 72 uur later de handen dichtknijpen. Met een 0-0 gelijkspel kreeg een slap Deventer ensemble vrijdagavond uit bij FC Emmen veel meer dan het verdiende.

Na het laatste fluitsignaal in de JENS Vesting wachtten Edwin Lugt en Adrie Steenbergen de spelers aan de rand van het speelveld op. Stuk voor stuk kregen de voetballers een ferme handdruk van de bestuurders. Wie niet beter wist, zou hebben gedacht dat er wat te vieren viel. Felicitaties waren echter wel het laatste wat de nummer zeventien van de Jupiler League verdiende na de voorgaande 90 minuten. Tenzij Go Ahead Eagles inmiddels al zó diep gezonken is dat de beleidsbepalers het vasthouden van de nul – de eerste keer in het huidige seizoen – als felicitatiewaardig achten.

 

Eén actie in de 68e minuut illustreerde de totale onmacht die de bezoekers uit Deventer op het Emmense kunstgras aan de dag legden. Enkele meters op de vijandelijke helft produceerde Sam Hendriks een afzwaaier zoals je ‘m zelden ziet. Zonder dat een tegenstander hem de voet dwars zette, raakte de aanvalsleider de bal totaal verkeerd en verdween het speeltuig over de zijlijn. Een schot? Een voorzet? Wat de bedoeling ook was, zoals bijna alles liep ook dit volledig in het honderd.

 

De meest vooruitgeschoven pion van Go Ahead Eagles, voor de beker twee keer trefzeker in Barendrecht, viel sowieso niet te benijden. Drenthe staat bekend om z’n hunebedden, niet om eilanden. Het eiland waarop de beklagenswaardige clubtopscorer vrijdagavond stond, bleef een wedstrijd lang onbereikbaar. De afstanden tussen Hendriks en zijn medespelers bleken onoverbrugbaar. Welgeteld één keer kwam de schutter van dienst in de positie om Emmen-keeper Telgenkamp onder vuur te nemen. In de 53e minuut schoot hij van dichtbij jammerlijk over.

 

Van systeemfouten kan na zeven wedstrijden zonder zege moeilijk meer worden gesproken. Het beoogde spelsysteem van hoog druk zetten komt totaal niet uit de verf. Go Ahead Eagles doet maar wat. Het speelt toevalsvoetbal. God zegene de greep. Hopen dat de bal een keer wél goed bij Hendriks terecht komt, die dan moederziel alleen voor een briljante ingeving moet zorgen.

 

In zijn voorwoord in het programmaboekje liet Emmens trainer Dick Lukkien optekenen dat Go Ahead Eagles over een volwassen ploeg beschikt. Op het veld viel daar bitter weinig van terug te zien. De in het blauw gestoken gasten dwongen helemaal niets af. Het compact bezette middenveld vertoonde wel erg veel hiaten. Rechtsachter Joey Suk had als enige de drive en energie om impulsen naar voren te geven. Op links oogde debutant La’Vere Corbin-Ong onwennig. Al lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de van een enkelblessure herstelde Canadees over de linker ‘Aussenbahn’ heen en weer dendert zoals Suk op de andere flank. Wie zich in een fysiek zware competitie als Duitse Derde Liga staande houdt, weet wel dat lanterfanten nergens toe leidt.

 

Gezien het grote aantal kansen mocht het een klein wonder heten dat thuisploeg FC Emmen niet tot scoren kwam. Het zei voldoende dat keeper Sonny Stevens opnieuw uitgroeide tot de beste man aan Eagles-kant. Van alle nieuwelingen die naar de Adelaarshorst kwamen, blijft Stevens tot dusverre de enige die wekelijks een ruime voldoende scoort.

 

Bij de aansluitende persconferentie sprak Dick Lukkien bemoedigende woorden door de Deventenaren te bestempelen als ‘Een goede ploeg die absoluut een rol van betekenis gaat spelen in deze competitie’. Aardig bedoeld, voorlopig niet meer dan ‘wishful thinking’. Alleen al een blik op de bankbezetting van vrijdagavond volstaat namelijk om te beseffen Go Ahead Eagles wel erg weinig kwaliteit achter de hand heeft om uit de impasse te raken waarin het al zo vroeg in het seizoen steeds dieper dreigt weg te zakken. 

 

Eagles heeft wat recht te
zetten tegen Almere City

DEVENTER – Zevende speelronde, zevende kans op drie punten. Wat in de voorgaande zes competitieduels níet lukte, moet voor Go Ahead Eagles vrijdagavond in de Adelaarshorst hoognodig gebeuren. Om een verdere val op de ranglijst te vermijden, telt tegen Almere City FC enkel en alleen een overwinning.

Het door het voormalige Eagles-duo Jack de Gier en Marco Heering gecoachte team staat na zes wedstrijden veertiende, drie plaatsen hoger dan de Deventenaren. Afgelopen vrijdag bleven de polderbewoners tegen het sterk gestarte FC Oss steken op een 2-2 gelijkspel.
Go Ahead Eagles heeft nog wat recht te zetten tegen Almere City FC. Een week voor de competitiestart zette Almere City FC het elftal van Leon Vlemmings op het KNVB sportcentrum in Zeist met liefst 1-5 te kijk.