Sport

‘Schaatskampioenenkweekster’ Marijke Westerhof 50 jaar trainster bij DIJC 

Marijke wordt benoemd tot Erelid van de Deventer IJsclub.

De broers Mulder in de trainingsgroep van Marijke Westerhof. Marijke staat links bovenaan, Michel en Ronald zitten op de onderste rij, vierde en vijfde van links.

Marijke Westerhof moedigt haar kinderen nog eens extra aan bij de start van de Mini-Elfstedentocht.

Deventer, 10 oktober 2023– Het schaatsseizoen 2023/2024 is net start gegaan en DIJC is al een erelid rijker: Marijke Westerhof gaat haar 50e seizoen als trainster in en heeft daarvoor het erelidmaatschap ontvangen. Daarnaast benoemde DIJC tijdens de Algemene Ledenvergadering ook twee Leden van Verdienste. 

Kampioenenkweekster 

Vele kampioenen hebben van Marijke leren schaatsen, zoals Thomas Krol en Lotte van Beek. 10 februari 2014 was de meest bijzondere dag uit de trainerscarrière van Marijke. Toen kleurde het Olympische podium van de 500 meter geheel oranje, met drie mannen die als pupil bij Marijke hebben leren starten en bochten rijden: Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder. Marijke zei daar zelf destijds over: “Ik kan het niet bevatten. Toen ze als twaalfjarige jongetjes bij mij in de groep schaatsten, staken ze er geen van drieën al echt bovenuit. Maar wat hen wel bijzonder maakte, was dat ze heel fanatiek zijn. Hun wedstrijdmentaliteit viel toen al op. Dat fanatisme heeft hen zo ver gebracht.”

Trainersdiploma up-to-date houden 

Hoewel ze al jaren pupillen traint – iets wat bij veel clubs wordt gedaan door een ouder die zelf ook aardig kan schaatsen – heeft Marijke het trainersvak altijd serieus genomen. Ze heeft een van de hoogste trainersdiploma’s en heeft zelfs afgelopen jaar haar zomervakantie nog onderbroken om naar een bijeenkomst op Papendal te gaan om de punten te verdienen die ze nodig heeft om het diploma te behouden. Zo blijft ze op de hoogte van de nieuwste inzichten in de schaatssport. Maar het allerbelangrijkste inzicht leert ze niet tijdens een trainerscursus, maar op het ijs: plezier in je sport hebben, of je het nu ver wilt schoppen of gewoon lekker wilt schaatsen. Deze mentaliteit draagt ze met veel passie over op de kinderen. Die krijgen daarmee een fantastische basis, wat dus al meermaals heeft geleid tot Olympisch goud en WK-titels.

Marian Zweverink is ‘hart van de jury’ 

Daarnaast benoemde DIJC ook twee Leden van Verdienste. De eerste is Marian Zweverink. Zij staat vrijwel haar hele volwassen leven al op of naast het ijs. Als ouder van schaatsende kinderen raakte ze betrokken bij DIJC. Ze werd trainer van pupillen en junioren bij de afdeling hardrijden. Daarna stapte ze over naar de jury van hardrijden. Eerst werkte ze als gewoon jurylid, daarna werd ze scheidsrechter, en sinds 2012 leidt ze samen met Maria Dijkhuis het juryteam. Dat betekent dat ze alles regelt wat er nodig is om een schaatswedstrijd te organiseren: de aanwezigheid van een starter, scheidsrechter, tijdwaarneming en ga zo maar door. Ze houdt toezicht op de financiën van de jury en organiseert zelfs het jaarlijkse jury-uitje. Alsof dat nog niet genoeg is, is ze ook nog eens secretaris van de afdeling Hardrijden en Marathon van DIJC. Als dank voor die enorme bijdrage aan de club is zij benoemd tot Lid van Verdienste.

Tjin Li Wang brengt kunstrijden in Deventer en Apeldoorn op hoger niveau 

Ook Tjin Li Wang valt die eer ten deel. Zij ging in navolging van haar drie oudere zussen in de jaren ‘70 kunstschaatsen. Haar ouders moedigden dat aan; dan liepen de meisjes hen niet voor de voeten in het Chinese restaurant dat zij runden. De vier zussen blonken uit, Tjin Li kroonde zich in 1985 tot Nederlands kampioen. Na haar actieve carrière werd ze trainer en coach, een rol die ze nu al 25 jaar vervult! Tjin Li is afkomstig uit Apeldoorn, maar was altijd lid van de Deventer IJsclub omdat de Apeldoornse schaatsvereniging DNIJ geen kunstrij-afdeling had. Zij heeft die opgezet, maar wel vanuit het idee: samen sterk. DIJC en DNIJ werken op het gebied van kunstrijden daarom nauw samen. In de zomer traint een grote groep schaatsers uit Deventer in Apeldoorn op kunstrolschaatsen, een initiatief dat Tjin Li zeer succesvol heeft opgezet. In de winter trainen beide verenigingen samen op het ijs van De Scheg in Deventer. Ze heeft daarnaast een belangrijke rol gespeeld in het vernieuwen van de schaatsdiploma’s en in de ontwikkeling van het showrijden. Kortom, Tjin Li heeft het kunstschaatsen in Deventer én Apeldoorn op een hoger plan gebracht.

Fotobijschriften:

De broers Mulder in de trainingsgroep van Marijke Westerhof. Marijke staat links bovenaan, Michel en Ronald zitten op de onderste rij, vierde en vijfde van links.

Marijke Westerhof moedigt haar kinderen nog eens extra aan bij de start van de Mini-Elfstedentocht.

Marijke wordt benoemd tot Erelid van de Deventer IJsclub.