Sport

Sceptische fans in afwachting van een powerpoint spits

DEVENTER – Dat de teller van verkochte seizoenkaarten de vijfduizend inmiddels alweer overschreed, zegt iets over de onvoorwaardelijke trouw van de supportersschare van Go Ahead Eagles. De fans blijven hun eredivisiewaardigheid ook in de Jupiler League in groten getale onder bewijs stellen. De aangekondigde vernieuwingsdrift in organisatorisch opzicht, die een zo snel mogelijke terugkeer op het hoogste niveau moet bewerkstelligen, wordt daarentegen door de kritische achterban toch met de nodige argwaan en scepsis bekeken. “We krijgen ook een powerpoint spits”, luidde een veelzeggende reactie in aansluiting op een informatiebijeenkomst voor supporters vorige week.

De supportersavond lokte vorige week dinsdagavond ruim 150 supporters naar de Adelaarshorst. Voorzitter Edwin Lugt, technisch manager Dennis Bekking en de nieuwe Eagles-trainer Leon Vlemmings gaven daarbij tekst en uitleg over de te volgen koers voor het komende voetbaljaar. Een zo spoedig mogelijke rentree in de eredivisie is het streven. Dat de beleidsbepalers daarvoor nóg betere basisvoorwaarden willen scheppen dan bij de promotie van 2016, wordt niet door iedereen zomaar voor zoete koek geslikt.

 

Afgaande op reacties op sociale mediakanalen, zijn de meningen onder de aanhang verdeeld. Supporters geloven nu eenmaal meer in daden dan in woorden. ‘Laat het nou maar zien op het veld ipv bla bla bla’, aldus een commentaar op Facebook. ‘Kowet word fc twente 2 weg met die bekking’, sprak een andere Eagles-fan in duidelijke bewoordingen in de richting van de technisch manager. Terwijl anderen de kat uit de boom kijken en de wegbereiders voor een terugkeer naar de eredivisie vooralsnog het voordeel van de twijfel gunnen. ‘Gewoon afwachten.’

 

De komst van keeper Sonny Stevens (zie foto) en de middenvelders Brem Soumaoro en Tim Hölscher bewijst dat Dennis Bekking niet stil zit bij het rekruteren van nieuwe spelers. Dat het bij dit drietal spelers betreft van FC Twente, de club waar Bekking enige jaren in de jeugdafdeling werkzaam was, zal nochtans bij menigeen vragen oproepen in hoeverre deze Enschedese ‘afdankertjes’ Go Ahead Eagles hogerop helpen.

 

Sonny Stevens blonk na zijn overgang in 2013 van FC Volendam naar de Grolsch Veste vooral uit door geblesseerd te zijn of te raken. Timo Hölscher kwam de afgelopen vijf seizoenen tot slechts 36 eredivisieoptredens voor de hoofdmacht van FC Twente. Hierin scoorde de Duitser geen enkele keer. Brem Soumaoro (20) zal ongetwijfeld talentvol zijn. Maar wat voor toegevoegde waarde heeft een speler die het afgelopen seizoen met jong FC Twente degradeerde naar de derde divisie, voor Go Ahead Eagles? Het roodgele legioen zal de verrichtingen van de nieuwelingen uit Tukkerland vol spanning volgen.

 

Van de stoelendans die momenteel ‘achter de schermen’ in de Adelaarshorst gaande is, ligt de doorsnee-fan minder wakker. Desondanks kan het een teken aan de wand genoemd worden dat er sinds de degradatie niet alleen aan het spelersfront volop beweging is. Op bestuurlijk en uitvoerend vlak vonden er vorige week enkele personele wijzigingen plaats.

 

In de persoon van Arnaud Miltenburg legde Go Ahead Eagles per 1 juli een commercieel manager vast, die samen met Bekking (technische zaken) en Martijn Hegeman (algemene zaken) een draai moet gaan geven aan de verdere professionalisering van de organisatie. Uit de Raad van Commissarissen namen Menno Beukema, Marco Aarnink, Robert Alberts en Bart Voortman al dan niet vrijwillig afscheid. Robert Pierik (medische zaken), Robert Heukels (topsportklimaat) en Arnoud Struik (financiën) zijn benoemd tot nieuwe commissarissen.

 

Leuk en aardig, al zal het bedrijfsresultaat en het welslagen van allerlei innovatieve ideeën bij Go Ahead Eagles toch in hoofdzaak afhangen van succesvol optreden op de spelersmarkt. Hoogdravende technische beleidsplannen en moderne trainingsfilosofieën bepalen slechts de aangegeven richting, de aanwezigheid van trefzekere aanvallers maken uiteindelijk het daadwerkelijke verschil. Schoppen Sam Hendriks en Leon de Kogel – of wie er in augustus dan ook zullen staan – er komend seizoen elk meer dan twintig in, dan draait Go Ahead Eagles bovenin de Jupiler League mee. Ontbreken zulke garanties voor succes, dan kunnen alle mooie plannen meteen weer de prullenbak in…