Sport

Samenwerking met trainers in Oeganda verstevigd

Het samenwerkingsverband Stichting UP4S richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Gerard Hullegie (hoofd jeugdscouting Go Ahead Eagles), die vorige maand afreisde naar Oeganda, doet verslag.

“Inmiddels ben ik sinds enkele weken weer terug uit Bukomansimbi”, vertelt Hullegie. “Een goed moment om even kort terug te kijken. Er staat inmiddels een goede basis van de lokale voetbalorganisatie, waarbij de betrokken trainers steeds meer als team werken. Daar spelen Stichting UP4S, Go Ahead Eagles en Zone College een belangrijke rol in. De trainers beseffen steeds meer dat zij zelf richting moeten geven aan de ontwikkeling van de spelers. Uiteindelijk moeten zij zelf de kar gaan  trekken.”

Naar hoger plan
“We hebben de volgende activiteiten kunnen uitvoeren in Oeganda: het trainen van trainers en het geven van voetbaltraining (trainingsstof aanbieden). Er zijn tijdens ons bezoek meetings gepland om de jeugdacademie naar een hoger plan te brengen. Tijdens de meeting is er gezorgd voor eten en drinken voor alle trainers. Er stonden voorts twee toernooien op het programma waarin de dagen gefaciliteerd zijn. Dan moet je onder meer denken aan het uitnodigen van scheidsrechters, vervoerskosten, muziekkosten, eten en drinken voor alle deelnemers en materialen. Het projectteam heeft van het sponsor/doneergeld een groot aantal ballen, hesjes, voetbalschoenen, pionnen, ‘hoedjes’ en andere voetbalmaterialen mee kunnen nemen naar Oeganda. Het organiseren van een kidsrun, met als beloning een extra maaltijd met een drankje, wat in Oeganda totaal niet de standaard is op een doordeweekse dag, was ook een hoogtepunt. Vervolgens hadden we een mooie afsluiting voor de trainers en stafleden die zich inzetten voor Bukomansimbi Eagles.”

Vooruitgang
“We hebben vorige maand flinke vooruitgang geboekt als het gaat om het verbeteren van het bestaande voetbalprogramma. Door het coachen en het organiseren van sportactiviteiten in het district Bukomansimbi kunnen wij rekenen op een bevlogen team van trainers die ervoor zullen zorgen dat de jeugdacademie nóg meer zal verbeteren!”