Sport

Samenwerking met clubs stap voorwaarts

De laatste weken mogen steeds meer sporters weer in groepsverband trainen. Jeugdige leden tot 18 jaar mochten twee maanden geleden al buiten sporten en nu mogen senioren tot 27 ook het veld weer op. Toch blijft het in de sportzalen nog leeg omdat er de komende tijd nog niet indoor mag worden gesport.

Bij de Twellose handbalvereniging Voorwaarts is het sinds de afgebroken competitie van vorig seizoen ook al maanden stil in de zalen. Toch heeft de vereniging veel geleerd in de maanden dat er niet gehandbald kon worden. Door de coronamaatregelen kwamen de clubs in de regio dichter bij elkaar, en werd er veel gevraagd van het bestuur en de leden, vertelt voorzitster Bianca Alferink: “Ikzelf vind flexibiliteit het toonaangevende woord van het afgelopen jaar. Nadat het vorige seizoen vroegtijdig is afgebroken hebben wij als vereniging direct moeten switchen en ons continu moeten aanpassen aan de situatie. Het Nederlandse Handbal Verbond (NHV) heeft ons altijd erg tijdig op de hoogte gehouden, waardoor we snel konden schakelen.”

De voorzitster merkte ook een mooie samenwerking op door de coronaperikelen: “In de regio zijn we samen met vijftien andere clubs veel nauwer gaan samenwerken. We hebben onderling veel ervaringen en ideeën uitgewisseld, waar wij als club ook veel van hebben geleerd. Zo was er een handbalteam dat haar leden digitale trainingen en ‘challenges’ aanbood, en mede door de band die is ontstaan konden andere verenigingen daar ook gebruik van maken. Samen met bestuursleden van andere clubs zijn er ook videogesprekken ontstaan waar we de situatie bespraken over bijvoorbeeld veiligheidsregio’s en indoorzalen. De verstandhouding tussen de clubs was nooit ontstaan als we niet in deze situatie zaten; dat is erg vernieuwend en positief!”

Verloting shirts

Stilzitten heeft het bestuur niet gedaan; zo heeft de club meerdere activiteiten voor de leden georganiseerd: een digitale bingo, online carnavalsfeestje en een verloting zorgden ervoor dat het clubgevoel is blijven bestaan, vertelt Alferink: “We hebben een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder met de andere sporttakken binnen de omnivereniging; deze bleken allemaal een groot succes. Zo werden er tijdens de verloting shirts van tophandbalsters Tess Wester en Angela Malestein verloot, en waren er veel enthousiaste deelnemers tijdens de bingo.”

Door de regelgeving is het voor de handbalsters nog niet mogelijk om binnen te trainen, dus heeft de vereniging besloten om vroegtijdig buiten te beginnen met trainen: “Normaal beginnen we begin april met het beach-handbal, maar door de huidige regels hebben we besloten om al in maart buiten te gaan trainen. Toch is dat geen perfecte situatie aangezien het nog erg koud is. Met koude handen een bal vangen en gooien is niet erg fijn, maar iedereen is blij dat we in ieder geval weer wat kunnen doen. In samenspraak met andere handbalverenigingen uit de regio wordt er alles aan gedaan om een alternatieve competitie op te zetten voor de jeugd én de senioren, zowel indoor als outdoor.”

De voorzitster kijkt met een trots gevoel terug op het afgelopen jaar: “Ondanks de moeilijke situatie hebben we als vereniging veel geleerd, en hebben we gezien dat onze leden een groot oranje hart hebben. Ook de samenwerking met andere clubs is een grote en positieve stap voorwaarts!”