Sport

Sam Hendriks goud waard voor winnend Go Ahead Eagles

DEVENTER – Liefst vijf maanden, drie weken en zes dagen moesten de supporters van Go Ahead Eagles hun geduld op de proef stellen. Vrijdagavond werd het lange wachten eindelijk beloond. Welgeteld 180 dagen nadat in de Enschedese Grolsch Veste FC Twente aan de zegekar werd gebonden, mocht het roodgele legioen eindelijk de zo lang tegemoet geziene competitiezege van de eredivisiedegradant bejubelen. Al is het wel wat voorbarig om te stellen dat na de 2-1 zege op Almere City FC het lek bij Go Ahead Eagles meteen boven is.

In de stromende regen kwam hoe dan ook een einde aan een periode van bijna een half jaar zonder overwinning. Voor de laatste thuiszege moest de fervente Eagles-aanhanger zelfs nóg dieper in zijn geheugen graven. Een mooie quizvraag. Waarop het antwoord luidt dat Go Ahead Eagles op zaterdag 11 februari voor het laatst de drie punten aan de Vetkampstraat had gehouden. Na die 3-1 zege op ADO Den Haag, die de ommekeer moest brengen die nooit kwam, bleef het op eigen veld bij elkaar opgeteld negen wedstrijden en 230 dagen vruchteloos jagen op een klinkend resultaat. Nu al staat daarom vast dat het kalenderjaar 2017 een wel erg zware beproeving is geweest voor iedereen die Go Ahead Eagles een warm hart toedraagt.

 

De overeenkomst met die sinds vrijdagavond voorlaatste driepunter in de Adelaarshorst is dat Sam Hendriks twee keer doel trof. Tegen Almere City was het opnieuw raak. Waar zou het huidige Go Ahead Eagles staan zonder de Doetinchemmer? Zolang Leon de Kogel structureel ziek, zwak of misselijk is hangt veel, zo niet alles af van de productiviteit van Sam Hendriks. In de 27e minuut liet de clubtopscorer het roodgele legioen voor de eerste keer juichen nadat hij op aangeven van Sjoerd Overgoor Almere-keeper Chiel Kramer het nakijken gaf. Op slag van rust rondde Hendriks goed voorbereidend werk van ‘Man of the Match’ Joey Suk af en scoorde voor de tweede keer, alweer zijn zesde doelpunt van het seizoen.

 

De Stentor kopte daags na de wedstrijd dat het ouderwets genieten was geweest in De Adelaarshorst. Daarmee spiegelde de krant van Oost-Nederland de situatie net iets te rooskleurig voor. Zelfs in het begin van een onstuimige herfst maakt een zwaluw nog geen zomer. Elf goedwillende Adelaars evenmin. De broodnodige eerste competitiezege biedt geen enkele garantie dat de nieuwe nummer vijftien van de Jupiler League ineens sprongen omhoog gaat maken op de ranglijst. Het zorgt hooguit voor minstens één week van welkome rust aan de Vetkampstraat. Gezien de grote hoeveelheid politie die vrijdagavond in en rond de Adelaarshorst op de been was, hadden de plaatselijke autoriteiten op voorhand maar vast het zekere voor het onzekere genomen.

 

Het vertoonde spel geeft ook na de zege op Almere City FC weinig aanleiding om bij de Gemeente Deventer alvast een optie te nemen op de Brink voor een promotiefeestje ergens in mei. Het bedroevende niveau van de meeste tegenstanders camoufleert de zwaktes van Go Ahead Eagles. Op tiki taka-voetbal hoeven de vaste klanten van de Adelaarshorst de komende maanden niet te rekenen. De tussentijdse 1-1 van Kevin Brands in de 40e minuut liet bovendien eens te meer te zien dat de ploeg van Leon Vlemmings erg makkelijk tegengoals blijft weggeven. Uit een corner van links mocht de voormalige Eagle de bal volledig ongehinderd op het hoofd nemen.

 

Met ‘powerhouse’ Joey Suk op het middenveld diende zich min of meer toevallig een verbetering aan.  Het geraamte staat wel als iedereen fit is. Er zit alleen erg weinig vlees op. Jeugdig vlees vooral. Niet rijp genoeg. Elke blessure, schorsing of zelfs wissel kan Go Ahead Eagles daarom in de problemen brengen. Twee reservekeepers op de bank zorgt optisch dan misschien voor extra body, de aanwezige kwaliteit laat het nodige te wensen over.

 

Van het binnen de lijnen brengen van de jonkies Patrick Maneschijn en Brem Soumaoro ging Go Ahead Eagles niet beter voetballen. De invalbeurt van Tim Hölscher duurde dermate kort dat de flegmatieke Duitser ditmaal in tegenstelling tot een week eerder in Emmen niet te veel tegenstanders uit zijn rug kon laten weglopen. 

 

Oss volgende bestemming

DEVENTER – In het Frans Heesen stadion in Oss mag Go Ahead Eagles vrijdagavond proberen de ingeslagen weg omhoog voort te zetten.

Ondanks het vertrek van Jupiler League-topscorer Tom Boere (38 goals) naar FC Twente kende de komende Eagles-tegenstander FC Oss een sterke competitiestart. Afgelopen weekend ging het team van trainer Klaas Wels op eigen veld dan wel kansloos met 0-3 onderuit tegen koploper jong Ajax, met een vijfde plaats na zeven wedstrijden presteert de nummer zestien van het seizoen 2016-2017 vooralsnog boven verwachting. De Ossenaren wonnen tot dusverre drie keer, speelden twee keer gelijk en verloren twee keer. Met een totaal van elf punten hebben ze vooralsnog vier punten meer dan Go Ahead Eagles.
Het meest recente optreden van de Deventenaren in Oss was er eentje om gauw te vergeten. Op 20 november 2015 kreeg de equipe van toen nog trainer Dennis Demmers een gevoelige 3-0 draai om de oren. Als enigen van het huidige roodgele keurkorps waren Xandro Schenk en Leon de Kogel destijds ook al van de partij.