Sport

Puntendeling met Vitesse na late tegentreffer

Go Ahead Eagles heeft het voetbaljaar 2022 zondagavond afgesloten met een gelijkspel tegen Vitesse. Na twee snelle doelpunten van Philippe Rommens leek de thuisploeg hard op weg naar drie punten, maar Vitesse kwam in de tweede helft sterk terug: 2-2. Het kalenderjaar wordt daarmee afgesloten met een elfde plaats op de Eredivisie-ranglijst.

Na het gelijkspel van een week eerder in Enschede, was zondag Vitesse te gast in Deventer. Trainer/coach René Hake besloot om zijn ploeg voor deze wedstrijd intact te houden en stelde dan ook dezelfde elf namen op als tegen FC Twente. Nadat beide ploegen onder begeleiding van een fraaie sfeeractie het veld op waren gekomen, floot scheidsrechter Ingmar Oostrom omstreeks 20.00 uur de wedstrijd in gang.

Beide ploegen begonnen gedreven aan de wedstrijd. In de achtste minuut zorgde dit voor een dreigende actie van Oliver Edvardsen, die vervolgens vlak buiten het zestienmetergebied naar de grond werd gehaald. Philippe Rommens ging achter de bal staan en schoot de vrije trap onberispelijk binnen in de linkerhoek: 1-0. Tien minuten later was het Isac Lidberg die doorkwam via de linkerkant. Zijn poging om uit te halen werd geblokkeerd door het been van een Vitesse-verdediger. Philippe Rommens wist de bal op te pikken en besloot daarop om wéér uit te halen richting het Vitesse-doel. Zijn loepzuivere schot belandde in de benedenhoek achter doelman Daan Reiziger: 2-0. Voor de Belgische middenvelder waren het zijn eerste twee doelpunten van het huidige Eredivisieseizoen. Met de 2-0 leek Go Ahead Eagles een mentale klap uit te delen aan de gasten uit Arnhem, terwijl het op zijn beurt alleen maar met meer vertrouwen ging voetballen.

In de 38e minuut van de wedstrijd diende zich dan ook de derde écht grote kans aan voor de thuisploeg. Evert Linthorst zag Mats Deijl richting de tweede paal vertrekken en leverde de bal keurig op maat af. De rechtsback vond echter de paal op zijn weg. Na een sterke eerste helft werd de kleedkamer dan ook opgezocht met een 2-0 voorsprong.

Uit ander vaatje

In het begin van de tweede helft leek Vitesse uit een ander vaatje te tappen en steeds meer de aanval te zoeken. Dit resulteerde al vrij snel in de aansluitingstreffer voor de Arnhemmers. Een voorzet vanaf links werd door aanvoerder Matus Bero op subtiele wijze over Eagles-doelman Jeffrey de Lange getikt: 2-1. In de zoektocht naar de gelijkmaker leek Vitesse amper tien minuten later te slagen. Een schot belandde van dichtbij op de handen van Evert Linthorst. Na lang VAR-beraad besloot de scheidsrechter echter om de bal niet op de stip te leggen. Het leverde de nodige frustratie op bij de Arnhemmers, wat resulteerde in een aantal overtredingen en bijbehorende gele kaarten. Het was echter wél Vitesse dat steeds meer begon aan te dringen op jacht naar de gelijkmaker. Meermaals kwam Go Ahead Eagles goed weg en bleef de voorsprong ternauwernood behouden. Lang leek dit goed te gaan, maar in de blessuretijd van de wedstrijd was het dan tóch raak voor Vitesse.

De ingevallen Simon van Duivenbooden kreeg de bal voor zijn voeten en twijfelde geen seconde. Zijn schot belandde vervolgens in de verre hoek achter Jeffrey de Lange: 2-2. Een slotoffensief mocht vervolgens voor beide ploegen niet meer baten. Na 97 minuten floot Oostrom af voor het einde van de wedstrijd, waarmee Go Ahead Eagles en Vitesse allebei genoegen moesten nemen met één punt.

Wedstrijdstatistieken

Go Ahead Eagles-Vitesse 2-2 (2-0).

8’ Philippe Rommens 1-0.

20’ Philippe Rommens 2-0.

49’ Matus Bero 2-1.

90+3 Simon van Duivenbooden 2-2.

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom.

Toeschouwers: 9.784.

Gele kaart: Enric Llansana (Go Ahead Eagles), Ryan Flamingo, Sondre Tronstad, Maximilian Wittek, Kacper Kozlowski, Miliano Jonathans, Matus Bero (allen Vitesse).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa, Jay Idzes, Bas Kuipers; Willum Willumsson, Evert Linthorst (71’ Enric Llansana), Philippe Rommens, Oliver Edvardsen (89’ Sylla Sow); Bobby Adekanye (71’ Finn Stokkers), Isac Lidberg (81’ Gerrit Nauber).

Vitesse: Daan Reiziger; Carlens Arcus (86’ Miliano Jonathans), Enzo Cornelisse, Ryan Flamingo, Maximilian Wittek; Kacper Kozlowski, Sondre Tronstad, Million Manhoef (67’ Nikolai Baden Frederiksen), Matus Bero, Romaric Yapi (67’ Simon van Duivenbooden); Gabriel Vidovic (67’ Tomáš Hájek).