Sport

Pijnlijke nederlaag Go Ahead Eagles bij hekkensluiter

Fotografie: Erik Pasman

Fotografie: Erik Pasman

Fotografie: Erik Pasman

Het bezoek aan Leeuwarden heeft zondagavond voor Go Ahead Eagles een teleurstellend resultaat opgeleverd. Hekkensluiter SC Cambuur bleek met 4-1 te sterk in eigen huis. Michael Breij, Mimoun Mahi, Björn Johnsen en Navarone Foor hielpen de dit seizoen moeilijk scorende Friezen in het zadel. De prachtige treffer van Eagles-aanvoerder Mats Deijl mocht uiteindelijk niet baten. Go Ahead Eagles sluit speelronde vierentwintig hiermee af met een twaalfde plek op de ranglijst.

Trainer/coach René Hake besloot zijn ploeg op twee plekken te wijzigen: José Fontán verving Fredrik Oppegård op de linksbackpositie. Ook Bobby Adekanye kon niet aan het startsignaal verschijnen als gevolg van zijn vijfde gele kaart, afgelopen week in Emmen. Evert Linthorst kreeg daarom weer eens de kans om zich vanaf de start te laten zien.

Het begin van de wedstrijd was van geen van beide kanten spectaculair te noemen, wat een aftastende openingsfase tot gevolg had. De gastheren haalden als eerste de trekker over op jacht naar een doelpunt. De inzet van Navarone Foor belandde echter over het doel van Jeffrey de Lange. Niet veel later was het echter alsnog SC Cambuur dat op voorsprong kwam. De Friezen combineerden zichzelf een weg door de Eagles-defensie, waarna Michael Breij de trekker doeltreffend wist over te halen: 1-0. De thuisploeg nam hiermee echter geen genoegen en ging door in de jacht naar extra doelpunten. Het was spits Björn Johnsen die tien minuten na de openingstreffer bijna de score wist te verdubbelen. Zijn knappe volley miste het doel echter op een haar na. Enkele minuten hierna wist het doelpunt aan de andere kant van het veld juist wél te vallen. Rashaan Fernandes legde de bal op de rand van het zestienmetergebied terug op Mats Deijl, waarna de Eagles-captain op prachtige wijze de bal in de verre hoek liet ploffen: 1-1.

Rakelings naast

Het scheelde niet veel of Go Ahead Eagles wist de leiding te pakken. Rashaan Fernandes draaide knap weg bij zijn directe tegenstander, waarna hij de bal rakelings naast de rechterdoelpaal wist te plaatsen. Vlak voor rust werd er dan tóch nog gescoord in het Cambuur Stadion. Het was Mimoun Mahi die via de linkerkant het strafschopgebied wist binnen te dribbelen. Zijn diagonale schot vond via de binnenkant van de paal het net: 2-1. Dit bleek tevens de ruststand in Leeuwarden.

Vlak na rust was Isac Lidberg gelijk dicht bij de gelijkmaker. Evert Linthorst vond Philippe Rommens in het zestienmetergebied, die op zijn beurt met een beetje geluk Lidberg bij de tweede paal bereikte. De Zweed raakte van dichtbij echter de paal. Even later was óók Rashaan Fernandes dicht bij een doelpunt. De vingertoppen van Robbin Ruiter bleken echter een sta-in-de-weg; de doelman wist de bal over het doel te tikken.

Extra aanvaller

In minuut 57 viel de treffer aan de andere kant van het veld. Slordig uitverdedigen resulteerde in direct doelgevaar voor SC Cambuur. Björn Johnsen wist wel raad met dit cadeautje en vond links van Jeffrey de Lange een gaatje in het doel: 3-1. In een poging om terug in de wedstrijd te komen bracht René Hake een extra aanvaller binnen de lijnen. Bijna leek dit direct zijn vruchten af te werpen, maar de inzet van Sylla Sow werd wederom gekeerd door Robbin Ruiter. En als de bal aan de ene kant niet valt… dan valt die aan de andere kant wél. De ingevallen Alex Bangura wist Navarone Foor te vinden met een lage harde voorzet. De buitenspeler schoof de bal op zijn beurt achter Jeffrey de Lange: 4-1. Dit leek gelijk de definitieve nekslag te zijn voor Go Ahead Eagles, dat hierna geen grote mogelijkheden meer bij elkaar wist te spelen. Het betekende een pijnlijke nederlaag op bezoek bij de hekkensluiter uit Leeuwarden. Komende vrijdag wacht in Deventer de confrontatie met RKC Waalwijk.

Wedstrijdkarakteristieken

SC Cambuur-Go Ahead Eagles 4-1 (2-1).

13’ Michael Breij 1-0.

25’ Mats Deijl 1-1.

43’ Mimoun Mahi 2-1.

57’ Björn Johnsen 3-1.

75’ Navarone Foor 4-1.

Scheidsrechter: Allard Lindhout.

Gele kaart: Doke Schmidt (SC Cambuur), Isac Lidberg (Go Ahead Eagles).

SC Cambuur: Robbin Ruiter; Doke Schmidt (72’ Alex Bangura), Leon Bergsma, Floris Smand, Sai van Wermeskerken; Daniël van Kaam, Mitchel Paulissen, Navarone Foor (79’ Jamie Jacobs); Michael Breij (72’ Remco Balk), Björn Johnsen (86’ Roberts Uldrikis), Mimoun Mahi (79’ Silvester van der Water).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jamal Amofa (66’ Sylla Sow), Gerrit Nauber, José Fontán (66’ Fredrik Oppegård); Rashaan Fernandes (66’ Oliver Edvardsen), Jay Idzes, Philippe Rommens, Evert Linthorst; Isac Lidberg, Finn Stokkers.