Sport

Paal staat zege van Go Ahead Eagles op NEC in de weg

DEVENTER – De eerste overwinning liet ook in het tweede competitieduel op zich wachten. Tegen het door kenners als titelfavoriet bestempelde NEC gaf het vernieuwde Go Ahead Eagles desondanks nadrukkelijk z’n visitekaartje af. Met het 1-1 gelijkspel deden de Deventenaren zichzelf eigenlijk te kort. Wanneer er één van de twee eredivisiedegradanten van het afgelopen seizoen vrijdagavond aanspraak had mogen maken op een overwinning, dan was het wel de thuisploeg geweest. Als winstpunt mag wel worden aangemerkt dat het vertoonde spel zeker perspectief biedt voor de komende periode.

Na een voorbereiding waarin voor de leek weinig lijn viel te ontdekken en de valse start uit bij MVV, deed Go Ahead Eagles voor het eerst dit seizoen voorzichtig aan klantenbinding. Het kwam in het eerste optreden in de Adelaarshorst tot alleszins aanvaardbaar voetbal. Zeker in de tweede helft drukte het team van trainer Leon Vlemmings de sterke Nijmegenaren continu terug op eigen helft. Achterin liet Go Ahead Eagles bovendien de deur niet zo wijd open staan als zeven dagen eerder in Maastricht. Onder aanvoering van de van een schorsing teruggekeerde Xandro Schenk bleef de roodgele defensie nu wel tot het einde toe attent. De angst in het mes te lopen bleek ongegrond. NEC stond dermate onder druk dat met succes de angel uit de dreigende Nijmeegse counter werd gehaald.

NEC, dat op de eerste speeldag hetzelfde Almere City eenvoudig met 3-1 opzij zette dat kort voordien in de voorbereiding Go Ahead Eagles met 5-1 afdroogde, opende in de Adelaarshorst wel de score. Al na elf minuten ging het mis en kreeg het grootste gedeelte van 8.324 bezoekers een gevoel van het zal toch niet weer, hè… Go Ahead Eagles-keeper Sonny Stevens verwerkte een schot van Sven Braken slechts half, waarop Arnaut Groenevelt er als de kippen bij was om de gasten op voorsprong te zetten. Go Ahead Eagles liet zich door deze vroege tegenslag niet van de wijs brengen. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Drie minuten later krulde Sam Hendriks de 1-1 al achter doelman Smits.

Na de rust lieten de intenties van Go Ahead Eagles weinig aan duidelijkheid te wensen over. De roodgele aanvalsgolven sloegen in volle hevigheid neer op de Nijmeegse helft. Hierbij stelde de veelvuldig opkomende Joey Suk voor het eerst zijn waarde als rechtsback onder bewijs. Als de voorzetten binnenkort wél aankomen krijgt Go Ahead Eagles er een extra offensief wapen bij… Wanneer immers óók de tevergeefs op kansen loerende Leon de Kogel beter bereikt wordt, kunnen de goals niet uitblijven. De al drie keer trefzekere Sam Hendriks had de winnende goal op zijn schoen. De paal stond een verdiende zege voor Go Ahead Eagles echter hinderlijk in de weg.

Op de aansluitende persconferentie keek trainer Leon Vlemmings nadien gematigd positief terug op zijn thuisdebuut in de Adelaarshorst. “Ik was zelf wel benieuwd hoe het team na de onnodige nederlaag van vorige week reageerde. Je speelt tegen een van de ploegen die wordt bestempeld als een goede ploeg en die bovenin mee gaan spelen. Daar willen wij ons mee meten. Na die eerste goal dacht je van ‘daar gaan we weer’. Helemaal niet. Het heeft te maken met afgelopen week, zoals we dingen hebben opgepikt, en ook hoe we die wedstrijd zijn gestart. De eerste helft was echt een open wedstrijd. Die tweede helft zaten wij te wachten op een doelpuntje. Er valt nog van alles aan te verbeteren. We spelen nog altijd te snel de lange bal van achteruit. Vandaag zijn wel een aantal dingen ‘gevallen’ bij spelers. Een mooi moment om daar op voort te borduren de komende weken.”

Het vroege uitvallen van Sjoerd Overgoor betekende het enige smetje op de voor het overige perspectiefrijke wedstrijd. Toen de middenvelder naar zijn achterkant van zijn bovenbeen greep, was al duidelijk hoe laat het was. Vervanger Brem Soumaoro maakte als middenvelder een betrouwbaardere indruk dan tijdens het verloren openingsduel in Maastricht als verdediger.