Sport

Overijsselse schaatsers klaar voor Olympische Spelen in Beijing

DEVENTER/REGIO – Over een paar dagen starten de Olympische Winterspelen die gehouden worden in het Chinese Peking. Op 31 juli 2015 koos het IOC in Kuala Lumpur de gaststad. Zoals gewoonlijk is Nederland weer ruim vertegenwoordigd in tal van sporten. Carlijn Achtereekte (Lettele),  Sanne in ’t Hof (Schalkhaar) en Thomas Krol (Colmschate) zijn deelnemers uit deze regio die uitkomen op de schaatsbaan in Beijing.

Titelverdedigster op de 3.000 meter Carlijn Achtereekte
Een dag na de opening, zaterdagochtend 5 februari, mogen de schaatsers al van start. Carlijn Achtereekte is de titelverdedigster op de 3.000 meter. Vier jaar geleden verraste zij iedereen door Ireen Wüst te onttronen, die zilver haalde. Met De Jong op het bronzen podium was het Nederlandse feestje compleet.

Carlijn was de vijfde Nederlandse die olympisch kampioen op de 3.000 meter werd: Ireen Wüst (twee keer: Sochi 2014, Turijn 2006), Yvonne van Gennip (Calgary 1988), Stien Baas-Kaiser (Sapporo 1972) en Ans Schut (Grenoble 1968) gingen haar voor. Dit jaar strijden, naast Achtereekte, Irene Schouten en Antoinette de Jong op de 3000 meter die wordt geschaatst in het National Speed Skating Oval in Beijing.

Op 27 december werd duidelijk dat Achtereekte haar titel kan verdedigen in China. Met een derde plaats (3.59,20) op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Heerenveen zat ze officieel nog even in de wachtkamer. Dat had te maken met een prestatiematrix die de bond had opgesteld. Er mochten in totaal maar negen schaatsers en schaatssters naar Beijing. Achtereekte was slechts één honderdste van een seconde sneller dan Merel Conijn. Eind december gaf Achtereekte nog aan dat ze soms terugverlangt naar de luwte. Winnen geeft druk voor de toekomst. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me altijd even gemakkelijk is afgegaan als het gaat om de verwachting.”

De 3.000 meter wordt gereden op zaterdag 5 februari vanaf 09.30 uur (Nederlandse tijd).

Beeld: nocnsf.nl

 

Sanne in ’t Hof op sensationele wijze naar Spelen
Meestal is de 5.000 meter voor vrouwen niet de meest spectaculaire afstand op een schaatstoernooi, schrijft schaatsen.nl. Maar tijdens dit Olympisch Kwalificatietoernooi was niets meer zeker. Na een paar lastige jaren leefde In ‘t Hof dit seizoen bij de Friese selectie onder de hoede van Henk Hospes weer helemaal op.

Zonder team waarin alles tot in de puntjes is geregeld, stond In ’t Hof aan de start, maar de voorbereiding was duidelijk goed geweest. De nieuwe omgeving die ze bij in de structuur van het Gewest heeft gevonden, deed haar goed. Ze kon snelheid opdoen met de sprintploeg op het ijs en haar duurvermogen trainde ze met de mannen en vrouwen van de marathonploegen KPMB Bouw & Techniek, Palet Vastgoedonderhoud en BTZ.nl. Twaalf rondjes 28,0 achter de mannen aan: heerlijk vindt ze het. Of een fietskamp met de mannen naar de Alpen. In de tijdrit de Alpe d’Huez op versloeg ze vier van de acht mannen. “Genieten.”

De 5.000 meter wordt gereden op donderdag 10 februari vanaf 13.00 uur (Nederlandse tijd).

Beeld: schaatsen.nl/Soenar Chamid

Thomas Krol verlengt contract bij Team Jumbo-Visma
Onlangs werd naar buiten gebracht dat schaatser Thomas Krol zijn contract met Team Jumbo-Visma tot en met eind 2024 heeft verlengd. De 29-jarige sprinter komt deze Spelen uit op de 1.500, de 500 en de 1.000 meter. “Ik ben superblij dat ik nog twee jaar deel mag uitmaken van dit dreamteam”, zegt hij. “Jac Orie is de reden geweest dat ik naar de top van de wereld ben gegroeid. Ik zie deze ploeg daarom als de enige juiste plek om me de komende jaren verder te ontwikkelen.” Coach Orie is blij dat één van zijn topatleten langer aan de ploeg verbonden blijft: “Thomas behoort al jaren tot de absolute top en laat dat keer op keer zien. Ik vind het ontzettend mooi dat we het traject met hem na de Spelen kunnen voortzetten.”

De 1.500 meter wordt gereden op dinsdag 8 februari vanaf 11.30 uur, de 500 meter op zaterdag 12 februari vanaf 09.53 uur en de 1.000 meter op vrijdag 18 februari vanaf 09.30 uur (Nederlandse tijd).

Beeld: schaatsen.nl

Voor het volledige overzicht van sporten en tijden, zie: www.teamnl.org/programma