Sport

Ongelukkig eigen doelpunt nekt Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is zondagmiddag tegen de derde achtereenvolgende nederlaag in de Eredivisie aangelopen. Een vroege eigen goal van doelman Jeffrey de Lange – die een schot van Ramon Pascal Lundqvist ongelukkig van richting veranderde – leidde de overwinning voor FC Groningen in. In het restant van de wedstrijd kwamen de Deventenaren een aantal keren gevaarlijk voor de goal, maar het ontbrak aan geluk aan Eagles-zijde.

Op een vroege, maar bovenal zonnige, zondagmiddag begon Go Ahead Eagles aan het duel tegen FC Groningen. 355 Supporters maakten de reis naar het hoge noorden. De wedstrijd begon niet voorspoedig, want in de derde minuut was het Pascal Lundqvist, die met hulp van de paal en de rug van Jeffrey de Lange voor de openingstreffer tekende. De eerste kans aan de zijde van Go Ahead Eagles viel te noteren in de 13de minuut, waar Rashaan Fernandes de bal in de diepte meekreeg. Zijn inzet stuitte echter op doelman Michael Verrips. Oud-Eagle Ragnar Oratmangoen kwam in minuut achttien door via de linkerflank en haalde uit richting het doel van Jeffrey de Lange, maar zijn inzet vloog net naast. In het vervolg van de eerste helft leken beide teams een tandje terug te nemen, totdat Isac Lidberg in de 38ste minuut toch nog voor enige opwinding wist te zorgen. De Zweedse spits kwam via de linkerkant door en wist ruimte te vinden voor een schot. De overtuiging in het schot ontbrak echter, waardoor Verrips de bal makkelijk kon pareren. Dat bleek ook meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft, waarna beide ploegen de kleedkamer opzochten.

Wakker geschud
In het begin van de tweede helft leek Go Ahead Eagles wakker te zijn geschud. Rashaan Fernandes en Evert Linthorst waren beiden dicht bij de gelijkmaker. Het spel golfde op en neer en twee minuten later wist Cyril Ngonge uit te halen na een goede actie. Jeffrey de Lange hield zijn schot echter uitstekend uit het doel. Ook Go Ahead Eagles wist daarna weer gevaarlijk voor de goal te komen. Evert Linthorst zag Rashaan Fernandes vrijkomen bij de tweede paal, maar zijn kopbal miste precisie. Trainer/coach René Hake besloot vervolgens om extra aanvullende impulsen te brengen met Bobby Adekanye. Het was de vleugelaanvaller die gelijk voor gevaar wist te zorgen voor het Groningse doel. Hij wist Isac Lidberg te bereiken, die op zijn beurt nét niet wist af te ronden.

Geplaatste schuiver
Tien minuten voor tijd was FC Groningen dan toch nog dicht bij een verdubbeling van de score. Cyril Ngonge wist uit te halen vanaf rechts, maar zijn schot ging via een Eagles-been rakelings naast het doel van Jeffrey de Lange. De grootste kans van de wedstrijd viel te noteren in de 86ste minuut. De fysiek sterke Isac Lidberg wist de vrijstaande Bobby Adekanye te bereiken, die op zijn beurt iets te veel tijd nodig bleek te hebben om af te kunnen ronden. In de slotminuut van het duel kreeg Bas Kuipers, na goed voorbereidend werk van Isac Lidberg, dé kans om de gelijkmaker binnen te schieten. De aanvoerder probeerde het met een geplaatste schuiver, maar zijn schot ontbeerde de nodige kracht. Scheidsrechter Van Boekel vond het na vijf minuten extra tijd genoeg, waardoor het duel in een 1-0 nederlaag eindigde.

Wedstrijdstatistieken

FC Groningen-Go Ahead Eagles 1-0 (1-0).

3’ Jeffrey de Lange 1-0 (eigen doelpunt).

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Toeschouwers: 18.575.

Gele kaart: Mike te Wierik, Yahya Kalley (beiden FC Groningen), Philippe Rommens (Go Ahead Eagles).

FC Groningen: Michael Verrips; Neraysho Kasanwirjo, Mike te Wierik, Radinio Balker, Isak Määttä (57’ Yahya Kalley); Joey Pelupessy, Laros Duarte (84’ Luciano Valente), Pascal Lundqvist (57’ Romano Postema); Cyril Ngonge, Jørgen Strand Larsen, Ragnar Oratmangoen (57′ Tomas Suslov).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Jamal Amofa, Jay Idzes, José Fontán, Bas Kuipers; Evert Linthorst, Enric Llansana (84’ Aventis Aventisian), Philippe Rommens, Rashaan Fernandes (62’ Bobby Adekanye); Oliver Edvardsen, Isac Lidberg.

Fotografie: Erik Pasman