Sport

Mini-Elfstedentocht en uurrecord op ijsbaan

DEVENTER – Het is inmiddels voor velen een traditie: de uurwedstrijd en de Mini-Elfstedentocht van de Deventer IJsclub. Dit jaar vinden beide evenementen plaats op zaterdagochtend 4 februari.

Hoogtepunt van de ochtend is de Mini-Elfstedentocht. De Scheg is voor die gelegenheid omgetoverd tot echt Elfstedenparcours, inclusief het bruggetje van Bartlehiem, klûnplekken, een bocht de verkeerde kant op en – natuurlijk – elf stempelposten. Inschrijving staat open voor kinderen van de basisschool. Iedereen die de tocht voltooit, krijgt na afloop een heus Elfstedenkruisje en een beker chocolademelk.

Vergeet niet een muts en handschoenen mee te nemen, ook als het niet koud is. Dat is namelijk verplicht voor de eigen veiligheid. Om 10.00 uur klinkt het startschot voor de jongste kinderen en kinderen die niet zo goed kunnen schaatsen. Zij rijden 3 kilometer. De oudere kinderen en goede schaatsers gaan om 10.30 uur van start voor 5 kilometer. Inschrijven kan tussen 9.15 en 10.00 uur bij de inschrijfkraam voor de Eskimobar.

Zoveel mogelijk rondjes in een uur

Het voorprogramma bestaat uit de uurrecordrace voor deelnemers van 13 jaar en ouder. Om 8.30 uur gaan zij van start en proberen zoveel mogelijk rondjes te schaatsen in een uur. Men gaat dus niet zozeer de strijd aan met de andere rijders, maar meer met zichzelf. Deelnemers rijden met een transponder. Wie geen eigen transponder heeft, kan die voor 7,50 euro huren (voor DIJC-leden gratis). Gedurende het uur kan men de eigen vorderingen op een groot scherm langs de baan volgen. De uitslag is meteen na afloop van de wedstrijd bekend. Aanmelden kan tot 1 februari via deventerijsclub.nl. Het dragen van een helm is verplicht.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door dweilorkest De Deurdweilers. Bij beide evenementen worden foto’s gemaakt, die na afloop in een fotoalbum op de website worden geplaatst.

Over de Deventer IJsclub (DIJC)

DIJC is een vereniging voor langebaanschaatsers, kunstrijders, marathonschaatsers en inline skaters. De leden zijn schaatsers van alle niveaus: van recreanten die lekker buiten willen sporten en hun conditie op peil willen houden tot en met topsporters die in een commerciële langebaan- of marathonploeg rijden. De club organiseert zelf wedstrijden in alle disciplines (hardrijden, kunstrijden, marathon, inline skaten) en neemt regelmatig deel aan (inter)nationale toernooien. Thuisbasis is de Deventer kunstijsbaan De Scheg. Het inline skaten gebeurt op Sportpark Keizerslanden. Kijk voor meer informatie op www.deventerijsclub.nl